USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Enerji Haberleri

08 Temmuz 2024 15:09

Türkiye'nin ilk yüzer güneş enerji santrali

Türkiye'de güneş enerjisi santral yatırımları artıyor. Türkiye'nin enerji üreten ilk yüzer güneş enerji santrali Kuzova Yüzer Güneş Enerji Santrali (GES) ile yıllık 1 milyon 806 bin kilovatsaat elektrik üretilecek .

Türkiye'nin ilk yüzer güneş enerji santrali

Elazığ'da Devlet Su İşleri (DSİ) 9. Bölge Müdürlüğü'nce Keban Baraj Gölü'ne kurulan 1 megavatlık Kuzova Yüzer GES, haziranda elektrik üretimine başladı. Türkiye'de bir ilk olan projede Yüzer GES'in kurulumu tamamlanarak bu alanda önemli bir adım atıldı. Kuzova Yüzer GES Projesi, Yüzer GES tesisinde üretilen enerjinin tarımsal üretimde kullanılması ve Ar-Ge faaliyetleri içermesi bakımından da öne çıkıyor. Baraj rezervuarlarında su yüzeyine kurulan Yüzer GES'ler, büyük ve temiz bir enerji potansiyelinin yanı sıra önemli miktarda su tasarrufu vaat ediyor. Baraj ve göletlerin rezervuar yüzey alanlarının fotovoltaik panellerle kaplanmasıyla oluşturulan Yüzer GES'ler, bir yandan temiz ve yenilenebilir elektrik enerjisi üretirken bir yandan da buharlaşmadan kaynaklanan su kayıplarının önüne geçecek.

YILLIK İHTİYACIN YÜZDE 25'İNİ KARŞILAYACAK POTANSİYEL

Toplam 6 dönümlük alana kurulu santral; dört blok halinde, 1840 güneş enerjisi panelinden oluşuyor. Pompaj sulamasının ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisinin bir kısmını karşılayacak olan Kuzova Yüzer GES, yıllık ihtiyacın yüzde 25'ini karşılayacak potansiyel ile yıllık 1 milyon 806 bin kilovatsaat elektrik enerjisi üretecek. Bu üretimin ekonomik karşılığı ise 5.6 milyon TL'ye tekabül ediyor. Yüzer GES'ler, yüksek kurulum maliyetlerine rağmen enerji üretiminde daha yüksek verimlilik sağlıyor. Ayrıca, karasal GES'lere göre daha az alan gerektiriyor.

YÜZER GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ (GES) NEDİR, NASIL ÇALIŞIR?

Yüzer güneş enerji santrali, su yüzeyine monte edilmiş güneş paneli sistemlerinden oluşan bir yapı. Bu sistemler, genellikle barajlar, göletler veya sulama kanalları gibi yapay su rezervuarları üzerine kuruluyor ve temel amaç, karadaki değerli araziyi işgal etmeden güneş enerjisinden elektrik üretebilmek.

Yüzer GES'lerde kullanılan güneş panelleri, su yüzeyinde yüzen platformlar üzerine monte ediliyor. Bu platformlar, genellikle HDPE (yüksek yoğunluklu polietilen) gibi hafif ve suya dayanıklı malzemelerden yapılıyor. Paneller, güneş ışığını yakalayıp elektriğe dönüştürmek için fotovoltaik hücreler içeriyor. Elektrik, daha sonra kablo yoluyla karaya taşınıyor ve burada ya doğrudan kullanılıyor ya da elektrik şebekesine aktarılıyor.

Yüzer GES'ler, ilk olarak, suyun soğutma etkisi panellerin verimliliğini artırıyor. İkincisi, bu sistemler su yüzeyini kaplayarak buharlaşmayı azaltıyor ve su kaynaklarının korunmasına katkı sağlıyor. Üçüncü olarak yüzer GES'ler, arazi kullanımı konusunda esneklik sunuyor ve özellikle arazi kıtlığı olan bölgelerde tercih ediliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR