USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Enerji Haberleri

12 Temmuz 2024 11:18

Hidrojen ile türevleri yeşil ve yerli kaynaklarla üretilecek

Türkiye'nin ilk Hidrojen Vadisi'nin hayata geçirileceği ‘Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Vadi Projesi' kapsamında Enerjisa Üretim Bandırma Enerji Üssü'nde yıllık minimum 500 ton yeşil hidrojen üretilmesi hedefleniyor. Bu proje ile sadece yeşil hidrojen üretimine değil, türevlerinin üretimine de odaklanılacak

Hidrojen ile türevleri yeşil ve yerli kaynaklarla üretilecek

Türkiye'nin ilk Hidrojen Vadisi'nin hayata geçirileceği 'Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Vadi Projesi' kapsamında Enerjisa Üretim Bandırma Enerji Üssü'nde yıllık minimum 500 ton yeşil hidrojen üretilmesi hedefleniyor. Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nın (GMKA) koordinatörlüğünde 15 ortaklı bir konsorsiyum ile yürütülen 'Güney Marmara Hidrojen Kıyısı-HYSouthMarmara' Projesi, yeşil hidrojen üretimi ve hidrojenin farklı uygulamalarda kullanımı için örnek bir model oluşturma misyonuyla hareket ediyor. Projenin ortaklıkların verimli iş birlikleri ve çalışmaları ile daha temiz ve yeşil bir geleceğe ulaşma hedefi için önemli bir dönüm noktası olması öngörülüyor.

BALIKESİR'DE SODYUM BOR HİDRÜR TESİSİ YATIRIMI

Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Platformu'nun ilk somut adımlarından biri olacak bu proje ile sadece yeşil hidrojen üretimine değil türevlerinin üretimine de odaklanılacak. Proje ile ayrıca Türkiye'nin ithalatına bağımlı olduğu metanol ve amonyak gibi hidrojen türevlerini yeşil yöntemlerle ve kendi kaynaklarıyla üretmek, bu kapsamda da fizibilite çalışmalarını gerçekleştirmek de hedefleniyor. Aynı zamanda proje kapsamında Balıkesir'de Sodyum Bor Hidrür Tesisi yatırımı yapılarak bor mineralinin hidrojen depolamadaki avantajları ile enerji sektörüne sağlam bir adım atması sağlanacak ve dünya rezervlerinin yüzde 73'ünü barındıran Türkiye'de bor, hidrojen ekonomisinde önemli bir yer tutacak. Toplam beş yıl sürecek 'Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Vadi Projesi'nde, Avrupa Komisyonu tarafından sağlanan hibe desteği 8 milyon Euro olacak.

TÜRKİYE'NİN İLK KARBON-NÖTR BÖLGESİ OLMAYA ADAY

Sabancı Üniversitesi, Türkiye'nin ilk hidrojen vadisi projesi olan 'HYSouthMarmara' projesinin ilk çalıştayına ev sahipliği yaptı. HYSouthMarmara Proje Koordinatörü Mehmet Volkan Duman açılışta yaptığı konuşmada, yeşil yakıtlar için bir merkez ve Türkiye'nin ilk karbon-nötr bölgesi olmak için yola çıktıklarını da kaydederek sözlerine şöyle devam etti: "Güney Marmara Kalkınma Ajansı olarak bölgede birçok farklı projeye de öncülük ediyoruz. Balıkesir Üniversitesi ve Çanakkale Üniversitesi'nde iki yenilenebilir enerji eğitim merkezini kurduk. Bunun yanında; projemizin bir başka ana faaliyeti ise bor minerali ile ilgili. Borun çok kıymetli özellikleri var ama biz tabii ki bu projede hidrojeni depolayabilme özelliğini ön plana çıkartıyoruz. Vadi Projesi kapsamında yılda 10 tonluk sodyum borhidrür tesisi kurulacak. Eti Maden'in bu konuda daha kuvvetli bir yapıya bürüneceğini düşünüyoruz. Üretilecek bu yeni bor kimyasalı, katı faz hidrojen taşıyıcısı olarak TÜBİTAK MAM tarafından geliştirilecek yeni bir güç sisteminde kullanılacak."

EN ÇOK OKUNANLAR