USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Enerji Haberleri

17 Temmuz 2024 11:21

"Enerji yatırımlarında ivme hızlanmalı"

Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, "Ulusal Enerji Planı'ndaki 2035 hedeflerine ulaşmak için her yıl en az 1500 MW rüzgar ve en az 3 bin MW güneş enerjisi santralini devreye almamız gerekiyor" diyor.

"Enerji yatırımlarında ivme hızlanmalı"

Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, Platin Dergisi Temmuz 2024 sayısında Türkiye'nin yenilenebilir enerji yatırımlarını değerlendirdi.

"Türkiye, yenilenebilir enerji kaynakları mevcut potansiyelinin çok çok üzerinde olan bir ülke. Evet, bugün yenilenebilir enerji kurulu gücünde dünyanın 11'inci ülkeyiz. 110 bin megavat seviyesinde bir kurulu gücümüz var ancak sadece rüzgar ve güneş enerjisinde en az 4 Türkiye'nin enerjisini üretebilecek potansiyelimiz bulunuyor. Ulusal Enerji Planı'ndaki 2035 hedeflerine ulaşmak için her yıl en az 1500 MW rüzgar ve en az 3 bin MW güneş enerjisi santralini devreye almamız gerekiyor. Bu hedefi başarırsak, gerek vatandaşlarımızın gerekse sanayicilerimizin enerji maliyetlerinde gözle görülür bir iyileşme sağlayacağız. Küresel enerji ihtiyacında yaşanan artışın yüzde 80'ini karşılayan rüzgar ve güneş enerjisindeki büyüme oranı, fosil kaynakların elektrik üretimindeki payını bu yıl azaltabilir.

FİNANSA ERİŞİM ÇOK ZOR VE OLDUKÇA PAHALI

Rüzgar, güneş, biyokütle ve jeotermal gibi temiz enerji kaynaklı kurulu gücümüz, Ulusal Enerji Eylem Planı'nda 2035 yılı için belirlenen hedefin gerisinde seyrediyor. Kömür ve doğalgaz gibi iki fosil yakıtın elektrik üretimindeki payının artıyor olması, ülkemizin 2053 'Net Sıfır Emisyon' hedefine ulaşılması yolunda en büyük engellerden birini oluşturuyor. Finansa erişim ise çok zor ve oldukça pahalı, faizlerin bu kadar yüksek olduğu bir düzlemde insanlar risk almak istemiyor. Döviz bazında işçilik maliyetlerinin yüksek olması da yatırımcıyı etkiliyor. AB'ye göre işçilik maliyetleri açısından ön plana çıkamayınca, yatırımcı açısından Türkiye'nin kur riski, enflasyon riski, faiz ve gümrükle ilgili dezavantajları var. Önceki yıllarda bu riskleri ucuz işçilikle kapatıyorduk ancak şu an için bu avantajımızı kaybettik. Bu noktada Çin'e ayrı bir parantez açmamız gerekiyor. Temiz enerji kaynaklarına yatırım ve bu kaynakların kullanım konusunda dünyanın açık ara lider ülkesi olan Çin, 2023 yılında temiz enerji sektörünün altyapısına yönelik 890 milyar dolarlık yeni yatırımı devreye aldı.

ENSİA'NIN FARKINDALIK PROJELERİ

*2020-2023 yılları arasında AB'den 3 milyon Euro hibe desteği almaya hak kazanan Best For Energy Projesi'nin İzmir Kalkınma Ajansı ile paydaşı olan derneğimiz; 2023 yılında iklime uyum ve çevrenin korunmasını amaçlayan; Bornova Belediyesi ve Almanya'nın Heidelberg Belediyesi ile birlikte başlatılan Bornberg Projesi'nin farkındalık oluşturma çalışmasının paydaşı oldu.

*2024 yılı ile birlikte 'Karbon Yönetimi İçin Kümelerarası İş Birliği Projesi'nin başlangıcını yaptık. 1 Ocak 2024 itibarıyla uygulanmaya başlanan proje döneminde eğitimler, danışmanlıklar, yurt dışı çalışma ziyaretleri, çalıştaylar, uluslararası zirve gibi pek çok etkinlik gerçekleştirilecek. 520 bin Euro bütçeye sahip olacak proje üç yıl sürecek.

*AB projelerinin dışında sahibi olduğumuz temiz enerji Ur-Ge projemiz devam ediyor. Sanayi Bakanlığımızın incelemesinde olan ve ülkemizdeki en geniş küme örneklerinden biri olacak temiz enerji kümesi projemizde ise çok yakında üyelerimiz ve kamuoyumuz ile güzel haberleri paylaşacağız. Odağımızda sadece temiz enerji sektörüne ve üyelerimize değer yaratan bir STK olmak var."

EN ÇOK OKUNANLAR