USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Enerji Haberleri

25 Temmuz 2024 13:04

485 MW kapasiteli 8 proje ile enerji portföyünü çeşitlendiriyor

Sürdürülebilir portföyünü çeşitlendirme hedefiyle 430 MW'ı RES ve 55 MW'ı GES olmak üzere toplam 485 MW kapasiteli 8 adet proje için çalışmalara devam eden IC Enterra, gelecek dönemde Türkiye ve yurt dışındaki yatırımlarıyla küresel enerji dönüşümüne katkı sağlamayı planlıyor.

485 MW kapasiteli 8 proje ile enerji portföyünü çeşitlendiriyor

Yürürlüğe 2001 yılında giren ve Türkiye'de enerjiyi bir piyasa haline getiren 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'ndan önce enerji alanında faaliyet göstermeye başlayan IC Holding, bugün iştiraki IC Enterra ile 3 farklı coğrafi bölgede toplam kurulu gücü 388 MW olan 9 HES ile elektrik üretimi gerçekleştiriyor. IC Enterra Yenilenebilir Enerji'nin, mevcut HES'lerinin yanı sıra rüzgar ve güneş santrali ile depolamaya yönelik projeleri de bulunuyor. Depolamalı GES ve RES projelerinde tüm ön lisans süreçlerini tamamlayan şirket, kısa süre önce İtalya'da Eterna Green S.r.l.'in yüzde 100 hissesini devralarak, Türkiye'deki çeyrek asırlık tecrübesini Avrupa'ya taşımak istiyor. Ayrıca mevcut santrallerinin yanı sıra yeni yatırımlarla büyüme hedeflerini gerçekleştirmek için var gücüyle çalıştıklarını kaydeden IC Enterra Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Taşkın Kızılok, "Şu anda yatırımı devam eden 136 MWm kapasiteli Hatay Erzin-2 YEKA GES ile izin süreçleri süren 61 MWm Bağıştaş hibrit GES projelerine odaklandık. Bu yıl içinde devreye almayı planladığımız toplam kurulu gücü 136 MWm olan Erzin-2 GES projemizin yıllık elektrik üretimi yaklaşık 264 gigavatsaati bulacak" diyor.

(IC Enterra Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Taşkın Kızılok)

"Gelecek dönemde hem Türkiye'de hem de yurt dışındaki yatırımlarımızla küresel enerji dönüşümüne katkı sağlamaya devam edeceğiz. Verimliliği ön plana çıkaran, çevreyle uyumlu projelerimizle daha sürdürülebilir bir enerji üretiminin önemli bir oyuncusu olacağız "

SAHAYA 250 BİN 560 ADET GÜNEŞ PANELİ KURULUYOR

Erzin-2 projelerinin Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) tarafından finanse edildiğini dile getiren Taşkın Kızılok, projenin Orta Doğu ve Afrika'nın önde gelen yayınlarından EMEA Finance tarafından düzenlenen Project Finance Awards'ta 'Orta ve Doğu Avrupa'nın En İyi Proje GES Finansmanı' ödülüne layık görüldüğüne dikkat çekiyor. 2 bin dekar üzerinde inşaatı devam eden Erzin-2 GES'in yerlilikten ödün verilmeden son teknoloji ürünler ile tasarlandığını söyleyen Kızılok, şöyle devam ediyor: "Sahaya 250 bin 560 adet güneş paneli kuruluyorken bunların hareketli panel olması yenilikçi ve verimliliği artıran bir unsur olarak öne çıkıyor. Projede kullanılan modüller MBB (multi-busbar) ve half-cut özelliğinde olup kurulacak taşıyıcı sistem ise tek eksen güneş takip özelliğine sahip. Yani paneller sabit olmayıp ayçiçeği gibi güneşi takip ediyor ve bu özellik sayesinde elektrik enerjisi üretiminin çok daha verimli olması sağlanıyor."

Erzincan'daki Bağıştaş-1 Barajı ve HES projesini güneş santrali ile desteklemek istediklerini kaydeden Kızılok, 61 MWm kurulu güce sahip olacak Bağıştaş Hibrit GES'te de izin süreçlerinin devam ettiğini vurguluyor. Kızılok, sürdürülebilir büyüme ve portföyünü çeşitlendirme hedefiyle 430 MW'ı RES ve 55 MW'ı GES olmak üzere toplam 485 MW kapasiteli 8 adet proje için çalışmalarının devam ettiğini belirtiyor.

EN ÇOK OKUNANLAR