USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Enerji Haberleri

23 Temmuz 2024 12:52

Global şirket olma vizyonu ile hareket ediyor

Galata Wind Hollanda'da kurduğu iştiraki ile 2030'da global şirket olma hedefine odaklandı. Yurt dışında 300 MW'lik GES projesi hızla ilerliyor.

Global şirket olma vizyonu ile hareket ediyor

Türkiye'de yenilenebilir enerji odaklı şirketlerin başında gelen Galata Wind, 2030'da global oyuncu olma hedefiyle halihazırdaki yatırımlarını planlamaya devam ediyor. Şirket şu anda Balıkesir, Bandırma'da bulunan Şah Rüzgar Santrali; Mersin, Mut'ta bulunan Mersin Rüzgar Santrali; Bursa, Nilüfer'deki Taşpınar Rüzgar ve Hibrit Güneş Santrali; Çorum Merkez'deki Çorum Güneş Santrali ve Erzurum Aziziye, Hınıs ve Karayazı'da bulunan Erzurum Güneş Santrali'nde elekrik üretimlerini gerçekleştiriyor. Şu anda toplam 290 MW kurulu güç kapasitesi olan Galata Wind CEO'su Burak Kuyan 2024 Mart ayı itibarıyla, RES üretimlerinin 191.768 MWh, GES üretiminde ise 9.395 MWh olduğunu, toplamda 201.163 MWh elektrik üretimi gerçekleştirildiğini vurguluyor. Kuyan "Yenilebilir enerji kaynaklarını doğru kullanarak ülkemizin enerjideki dışa bağımlılığını azaltan, çevreye duyarlı, güvenilir ve sürdürülebilir bir iş modeli vizyonumuz ile yolumuza hızla devam ediyoruz" diyor.

2025 SONUNDA 550 MW HEDEFLENİYOR

Şirketin 2024 ve sonrası için planladığı yatırımlar 2030 hedefleriyle paralel bir şekilde ilerliyor. En son Hollanda'da yüzde 100 kendi iştiraki olan Galata Wind Energy Global BV unvanlı yeni bir bağlı ortaklık kuruldu. Bu ortaklık sayesinde yurt dışındaki yatırımların konsolide edilmesini ve etkin koordinasyonu sağlanacak. Kuyan, "İştirakimiz üzerinden toplam 300 MW kapasiteli güneş enerji santrali projesi geliştirebilmek üzere iki adet sözleşme imzalamıştık. Proje geliştirme faaliyetlerimiz aktif olarak devam ediyor. Bu yıl sonunda kıymetli haberleri paylaşmak en büyük arzumuz. 2025 yılı sonu için belirlediğimiz 550 MW'a ulaşma ve Türkiye ve Avrupa'da büyüme hedefimiz için büyük bir çaba gösteriyoruz' diyor. Şu anda şirketin iki sahasında inşaat faaliyetleri aktif olarak devam ediyor.

Bünyesinde hem RES hem de GES barındıran 'Taşpınar Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi Projesi'nde, yıl sonuna kadar Hibrit GES santralinin ikinci fazı tamamlanınca 42,5 MW'lık santral tamamen devreye alınacak. Şirket 2023 sonunda da Taşpınar'da hem 13 MW'lık RES ek kapasite hem de Hibrit GES'in 9,7 MW'lık kısmını devreye almıştı. Yine 2024 yıl sonunda Mersin RES santralinde altı adet yeni türbinle gerçekleşecek ek kapasite artışı sonucunda portföyüne 39 MW daha ekleyecek. Bu iki sahanın tamamlanması ile 2024 sonunda kurulu gücün 350 MW'ın üzerine çıkması planlanıyor. Bu yatırımları anlatan Kuyan ayrıca uzun vadeli fırsatları da değerlendirdiklerine dikkat çekerek, "Türkiye elektrik sektörünün büyümesine paralel olarak yeni iş modelleri doğuyor ve mevzuatlar bu iş modellerine dayanak sağlayacak şekilde güncelleniyor. Biz de bu iş modellerinden paydaşlarımıza değer katacak doğru yatırım fırsatlarını değerlendiriyoruz" diyor.

7 PROJE 2026 VE SONRASINDA HAYATA GEÇECEK

Global bir yenilenebilir enerji şirketi olma hedefi doğrultusunda planlanan yatırımların önemli bir kısmı da depolamalı elektrik üretim santralleri mevzuatı uyarınca başvuru yapılıp kazanılan 350 MW'lık 7 adet projeden oluşuyor. Bunların altı tanesi rüzgâr, bir tanesi de güneş santrali ve her bir proje 50 MW gücünde. Kuyan, "Bu alandaki yatırımlarımızı 2026 yılı ve sonrasında gerçekleştirmeyi hedefliyoruz" diyor ve ekliyor, "Mevcuttaki portföyümüze ek olarak tüm bu saymış olduğum Avrupa ve Türkiye'deki yatırımlarımız ile 2030'da 1000 MW'a ulaşma hedefini koyuyoruz."

"RÜZGAR VE GÜNEŞ YATIRIMLARIMIZI HEM YURT İÇİNDE HEM YURT DIŞINDA ARTIRACAĞIZ"

Gerek küresel ısınma, gerek teknolojideki gelişmeler tüm beklentilerin yenilenebilir enerjiden yana olduğunu gösteriyor. Tüm teknolojilerde atılımlar elbet mevcut ancak hem dünyada hem de Türkiye'de rüzgâr ve güneş teknolojilerine yapılacak yatırımlar katlanarak artacak. Galata Wind olarak biz de aynı vizyondayız. Rüzgar ve güneş yatırımlarımızı hem yurt içinde hem yurt dışında artıracağız. Her iki enerji türünde de teknolojinin ilerlemesi ile birim kapasiteden üretilen elektrik enerjisi devamlı artıyor. Enerji kaynağını daha verimli kullanabilen türbinler, paneller üretiliyor. Dağıtık enerji vizyonu ile enerjinin tüketildiği yerde üretilmesi fikri yaygınlaşıyor.

(Galata Wind CEO'su Burak Kuyan)

"BATARYA TEKNOLOJİLERİ İLGİ ALANIMIZDA"

Yeni teknolojilere yatırım konusunda da ön planda olmak istiyoruz. Enerji depolama yollarından biri olan batarya teknolojisi ilgi alanımızda. Şebeke depolamasına yönelik bataryalar, batarya hücreleri, ve bu hücrelerin teknolojisi konularında ülkemiz, Çin ve Batı arasında bir cazibe merkezi görevi görebilir. Önümüzdeki dönemde yabancı firmaların ülkemizde üretim tesisleri kurmasını bekliyoruz.

"HİDROJEN ÇALIŞMALARI YAPIYORUZ"

Bir başka güncel konu ise yeşil hidrojen. Aslında hidrojen teknolojisi yeni değil ancak yenilenebilir enerji santralleriyle birleştirilmiş elektroliz tesislerinden yeşil hidrojen üretmek uygulama olarak hem yeni hem de sürdürülebilir. Avrupa'da bu konuda çok ciddi teşvikler var. Bu yüzden Ulusal Enerji Planı'nda her iki teknolojinin kullanımı için önemli hedeflerin olması şaşırtıcı değil. Biz de Türkiye'nin bu alandaki büyümesine katkıda bulunmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR