Elektromobilite alanında teknoloji geliştirmeyi hedefleyen bir firma olarak yaklaşık 1 yıl önce kurulan Evry Elektrikli Araçlar; transmisyon, elektrik motoru, batarya paketi, elektronik kartlar, şarj kontrol üniteleri, araç yazılımı ve mobil yazılımlar geliştiriyor. Kısa vadede araçların homologasyon sürecini tamamlayarak yıl sonuna kadar 150 araç teslim etmeye odaklanan şirket, yılda 10 bin araç üretmek için yatırım yapmayı planlıyor. Fabrika sürecine geçene kadar ara dönem üretimi yapabilecekleri bin araç kapasiteli bir alan konusunda anlaşma yapmak üzere olduklarını belirten Evry Kurucu Ortağı ve CTO'su B. Yosun Karasu, "Otomotiv meraklısı dört girişimci elektrikli araçlarla ilgili teknoloji geliştirmek, inovatif ürünler üretmek ve Türkiye'den bir dünya markası çıkarabilmek hedefiyle bir araya geldik. Birçok elektrikli araç projesi ve Ar-Ge projesi tamamlamış bir CTO olarak konusunda uzman bir kadro kurduk. Birinci yılımıza 4 araç, 1 AGV ve birçok proje ile girmeyi başardık" diyor.
KONTROL EDİLEBİLİR 4X4 İMKANI
Türkiye'de bu alanda çalışan tamamı yerli birkaç firmadan biri olduklarını söyleyen Karasu, "Özgün teknolojilerimizle geliştirdiğimiz araç platformu ve bu platformdan tasarlanan 4 farklı araçla farkımızı ortaya koyabildik. Very, kendi sınıfından çok ötede özelliklere sahip otomobil özellikleriyle dikkat çeken bir araç. Araçtan araca şarj, DC şarj, 350km'ye kadar menzil, 90 km/h sınıf limiti hız sınırı, 33kWh'e kadar batarya paketi seçeneği, dikişsiz vites geçişi imkanı, kontrol edilebilir 4x4 imkanı ile teknik olarak fark yaratırken, ısıtmalı ve masajlı koltuklar, multimedya, araç içi eğlence sistemi, özelleştirilebilir sürüş ekranı ile eşsiz bir deneyim sunuyor" yorumunda bulunuyor.
FABRİKA YATIRIMINDA ÖN ÇALIŞMALAR TAMAMLANDI
2023 yılında faaliyete başladıklarını kaydeden B. Yosun Karasu, fabrika yatırımı konusunda ön çalışmalarını tamamladıklarını ve 2024-2025 yıllarını geçici üretim alanlarını kullanarak verimli geçirmeyi planladıklarını söylüyor. Evry'nin YTÜ Teknoparkta mevcut araç platformunu geliştirmek için yazılan bir Ar-Ge projesi ile kurulduğunu anlatan Karasu, şöyle devam ediyor: "Teknoparkta bunun dışında 2 farklı projemiz daha devam ediyor. TÜBİTAK tarafından desteklenen, patent süreci devam eden bir transmisyon geliştirerek mevcut motor güç limitini artırmaya yönelik bir çalışmamız bulunuyor. Yine TÜBİTAK tarafından desteklenen, faydalı model süreci devam eden bir elektrik motoru projemiz bulunuyor."
B. Yosun Karasu, Türkiye'de otomotiv üretimi konusunda kabiliyetleri çok yüksek bir ülke olsa da dünya markası oluşturma konusunda eksiklerin olduğunu dile getirerek, "Elektrikli araçlar bu alanda kartların yeniden dağıtılmasını sağladı ve bizim de kendimizi gösterebilmemiz için bir fırsat oluştu. Gerekli teknik altyapı ile teknoloji geliştirip ihraç etmeyi hedefliyoruz" diyor.
(Evry Kurucu Ortağı ve CTO'su B. Yosun Karasu)DÖRT FARKLI TİPTE 150 ARAÇ SİPARİŞİ
Fikirlerin somutlaştırıldığında değer kazandığına dikkat çeken Karasu, "Ticarileşmek özellikle de ihracat hedefi olan teknolojilerin geliştirilmesi ülkemiz için çok önemli. İş planlarını en az 3 yıllık yapmalarını ve bu doğrultuda yatırım planı çıkarmalarını tavsiye ederim. Türkiye, girişimcilik ekosistemi konusunda çok şanslı. Hem devlet destekleri hem de Avrupa desteklerine başvuru imkanı oluyor. Biz bir teknoparkta belirli vergi istisnalarından yararlanarak projemizi geliştirmeye başladık. 2024 yılı bizim için gelişime devam ettiğimiz ve ilk araçlarımızı yollarda göreceğimiz heyecanlı bir yıl olacak" ifadesini kullanıyor. 2024'te dört farklı tipte 150 adet araç siparişi alınırken, bunların büyük kısmının Türk Cumhuriyetlerine ihraç edileceği bilgisini veren Karasu, TÜBİTAK ve AB projeleri kapsamında şehir içi mobilizasyon alanında Ar-Ge faaliyetlerini sürdürdüklerini vurguluyor.