USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Girişimcilik

08 Eylül 2021 14:42

Ata Uzunhasan: Başarının sırrı, doğru iletişim

Galata Business Angels (GBA) Yönetici Direktörü Ata Uzunhasan “Gün sonunda bir yatırımın kapanıp kapanamayacağı, girişimci ve yatırımcı arasındaki uyuma göre değişkenlik gösteriyor. Bu sebeple, her bir yatırım turunu ‘evlilik' olarak adlandırıyorum. Nasıl ki bir evliliğin başlaması ve ilerlemesi için düzgün bir iletişim ve uyum şartsa, girişimcilikte de iyi bir iletişim olmazsa olmaz” dedi.

Ata Uzunhasan: Başarının sırrı, doğru iletişim

Türk girişimcilerin, yetenek eğilimleri açısından Avrupa ortalamasının üzerinde bir paya sahip olduğunu vurgulayan Galata Business Angels (GBA) Yönetici Direktörü Ata Uzunhasan, "Türkiye'de çok daha iyi satışçı ve yazılımcılarımız var. Bu avantajların yanı sıra özellikle finansal altyapı ve yatırımcı ilişkilerinde önemli problemler yaşanıyor. Girişimciler bir şirket yönettikleri için bilanço ve kâr zarar tablolarına hâkim olmalı" diyor.

UNICORN OLMAK YA DA OLMAMAK

İki yıl önce "Türkiye'den unicorn çıkar mı?" diye sorarken bugün beş unIcorn'a ulaştığımızı belirten Ata Uzunhasan, başarıyla giden yolda önemli ipuçları veriyor:

-Unicorn olmak için en önemli etken, yatırıma erişmek... Bunun için de büyüyebilecek bir pazarda faaliyet göstermek gerekiyor.

-Sürdürülebilir gelecek sağlayan bir girişim, 'unicorn' olmayabilir ancak dünyaya çok daha fazla etkisi olur. Bu sebeple, "Burada daha çok para var, unicorn olurum" demek yerine girişimcinin, kendini heyecanlandıracak bir vizyona odaklanması gerekiyor. Heyecan verici bir vizyon, büyük rakamlarla dolu bir iş planından daha etkileyici olabiliyor.

GİRİŞİMCİLER NASIL BİR YOL HARİTASINA YATIRIM YAPMALI?

Girişimcilerin iş modellerini yakından gözlemleyen Uzunhasan, çok daha başarılı bir girişim fikrini hayata geçirebilmek için yapılması gerekenleri altı adımda özetliyor:

-Girişimci vizyonunu net olarak ortaya koymalı. Yatırımcıyı en çok bu vizyon heyecanlandırıyor.

-Bu vizyon kapsamında başarılı bir ekip kurulmalı.

-Yatırımcılar ile önceden bağlantı kurmak, girişimciler için çok değerli. Girişimi önden tanımak bizim için onun büyümesini anlamamız anlamına geliyor. Girişimin geçirdiği süreçte büyüme varsa, bu yatırımcıyı daha fazla etkiliyor. İlk tanıştığımız güne göre, ikinci görüşmemizde ilerleme kaydeden girişimlerin yatırım alma ihtimali, henüz yeni tanıştıklarımıza göre daha yüksek oluyor.

-Yatırım ihtiyacının net olması ve net biçimde ifade edilmesi en önemli faktörlerden biri.

-Girişimlerin birçoğu yatırıma birden fazla kez ihtiyaç duyuyor. Bu sebeple, yatırım almış bir girişimcinin, yatırımcısını iyi bilgilendirmesi, başka bir deyişle oyunun içerisinde tutması gerekiyor. Bu sayede, girişimcinin yeni yatırım turunda destek bulması kolaylaşıyor.

-Melek yatırımcılar, oyunun içinde kalabilecekleri ve paranın ötesinde destek sağlayabilecekleri girişimleri arıyorlar.

EN ÇOK OKUNANLAR