USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Fintech

26 Eylül 2024 14:08

Türk fintek sektörünün globalleşme vizyonu

Fintek ekosistemi, her geçen yıl büyümesini sürdürüyor. 2024 yılının ilk altı ayında Türkiye'deki finteklere 182 milyon dolar yatırım yapılırken bu alandaki yatırım rekoru kırıldı. Sektör, 'potansiyele sahip oyuncu' olma konumundan 'global oyuncu' olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Platin okurları için fintek ekosisteminin son durumunu ve globalde yaşanan gelişmeleri mercek altına aldık.

Türk fintek sektörünün globalleşme vizyonu

Finans ve teknoloji kelimelerinin birleşiminden doğan fintek kavramı, dijital dönüşüm çağında geleneksel finans sisteminin yeni dünyaya adapte olmasını sağlıyor. 2008 yılında yaşanan küresel ekonomik kriz, fintek kavramının doğuşuna sahne oluyor. Bu global kriz sonrasında geleneksel finans sisteminin teknoloji ile geliştirilmesi fikri tüm dünyada benimseniyor. Teknolojik gelişmeler ile günümüzde milyar doları aşan bir pazar değeri karşımıza çıkıyor... Türkiye ise bu ekosistem içerisinde büyük potansiyele sahip ülkeler arasında gösteriliyor. Özellikle ülkemizdeki kullanıcıların inovasyonları hızlı bir şekilde benimsemeleri, bu alanda yeniliklere önemli bir ivme kazandırıyor. Hayata geçirilen regülasyon ve destekleyici politikalar da sektörün gelişimini ve potansiyelini artırıyor.

YATIRIM REKORU KIRILDI

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi koordinasyonunda hazırlanan fintek sektörünün son durumunu gösteren 'Türkiye Fintek Genel Görünümü' haziran ayı raporunda, Türk fintek sektörünün yılın ilk altı aylık döneminde 182 milyon dolar ile yatırım rekoru kırdığı görülüyor. Yapılan çalışmada fintek ekosisteminde 696'sı aktif olmak üzere toplamda 848 fintek şirketinin olduğu görülüyor. Finteklerin faaliyet alanlarına bakıldığında ise en fazla şirket 273 ile ödemeler alanında yer alıyor. Bunu; 111 şirket ile bankacılık teknolojileri, 101 şirket ile blokzincir/kripto varlık şirketleri ve 91 şirket ile kurumsal finans şirketleri takip ediyor.

DÜNYADA NELER OLUYOR?

Küresel fintek piyasası, zorlu bir şekilde geçirdiği 2023 yılının ardından 2024 yılına yatırımlar düzeyinde temkinli başladı. Geçtiğimiz yıl tüm dünyada fintek yatırımları, 113.7 milyar dolara geriledi. Bu tablonun oluşmasında birçok ülkede görülen yüksek enflasyon ve yüksek faiz ortamının etken olduğu düşünülüyor. 2024 yılının ikinci yarısında ülkelerin faiz indirme politikaları ile fintek yatırımlarının yeniden artması bekleniyor.

"SEKTÖRÜN ULUSLARARASILAŞMASINI HEDEFLİYORUZ"

Türk fintek ekosisteminin son durumunu değerlendiren Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, Türkiye'de fintek ekosisteminin hızla geliştiğini vurguluyor. Son 2 yılda fintek sektöründeki istihdamın ve faaliyet gösteren şirket sayısının artış eğiliminde olduğunu kaydeden Aşan, "Türkiye'nin fintek alanında dünyada önde gelen ülkeler arasında bulunması gayesiyle yürüttüğümüz çalışmalara gayret ve hassasiyetle devam etmekteyiz" diyor. Finansal teknolojiler alanında Türkiye'de güçlü bir ekosistem oluşturmayı, açık finansı geliştirmeyi ve sektörün uluslararasılaşmasını hedeflediklerini belirten Aşan, şu ifadeleri kullanıyor: "Türkiye'de yatırım alan fintek girişimleri anlaşma sayısı ve yatırım tutarı miktarı olarak 2022 yılındaki en yüksek seviyesini aşmış, 2024 yılı mayıs ayı itibarıyla yatırım tutarı açısından 166 milyon dolar ile şimdiye kadarki en yüksek değerine ulaştı."

'GLOBAL OYUNCU' OLMA STRATEJİLERİ

Türkiye fintek ekosistemi, sürdürülebilir büyümesini destekleyecek stratejiler ile küresel pazarda önemli bir konuma gelebilir. İşte sektörün gelişimini destekleyecek beş önemli strateji...

Destekleyici regülasyonlar: TCMB ve BDDK gibi kurumların fintek girişimlerinin faaliyetlerini destekleyecek düzenlemeler yapması, sektörün sürdürülebilir gelişimi açısından büyük önem taşıyor.

Teknoloji yatırımları: Güçlü dijital altyapı sistemi, fintek uygulamalarının geniş kitlelere ulaşmasını kolaylaştırır. Gelişmiş teknolojik altyapı sayesinde hızlı ve sağlam yapıda bir büyümeden bahsedebiliriz.

Finansman desteği: Fintek girişimlerinin büyümesi için yeterli finansman kaynaklarına erişimi olması gerekiyor. Bu noktada girişim sermayesi fonları, sektöre önemli katkılar sağlayabilir.

Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları: Dinamik yapısını her dönem koruyacak olan fintek sektöründe yenilikçiliği teşvik etmek adına Ar-Ge faaliyetlerine yatırım büyük önem taşıyor.

Nitelikli iş gücü sağlama: Globalleşme hedefleri doğrultusunda fintek sektöründe çalışacak nitelikli işgücünün sağlanması, sürdürülebilir büyümede kilit rol oynayabilir.

"YABANCI YATIRIMLAR SEKTÖRDE ÖNEMLİ BİR İVME YARATACAK"

Fintek ekosisteminin son durumunu değerlendiren Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği (TÖDEB) Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin, uluslararası yatırımcıları Türkiye'ye çekmenin sektöre sermaye girişi dışında da büyük avantajlar sağlayacağını vurguluyor.

Türkiye'de fintek sektörünün oldukça dinamik şekilde hızla büyümeye devam ettiğini belirten TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin, "Türkiye fintek ekosistemindeki ödeme ve elektronik para kuruluşlarının mevcut durumu ve geleceğini analiz eden ilk Ödeme ve Elektronik Para Sektör Raporu'nu yayınlamıştık. 2024 yılı için de rapor hazırlıklarımız devam ediyor. Elektronik para kullanıcı sayısındaki artışı ve sektör hacmindeki büyümeyi yakından takip ettiğimiz bu çalışmaya göre ilk bulgular, 2024'te elektronik para ve ödeme sistemleri pazarında dikkate değer bir büyüme beklendiğini gösteriyor" diyor. İçinde bulunduğumuz dönemde sektörün odak noktası olarak 'nakitsiz toplum' vizyonunu gördüklerini belirten Bilgetekin, şöyle devam ediyor: "TR karekod, kart bağımlılığını azaltan bir inovasyon olarak geniş ölçekte benimsenmeye başlandı ve sene sonuna kadar daha da yaygın hale gelecek. Ayrıca üyelerimiz servis bankalarıyla iş birliği yaparak yeni arayüzler ve ürünler geliştirecekler. Böylece, kullanıcıların karşısına daha çeşitli ve pratik ödeme çözümleri çıkacak. Bu gelişmeler, Türkiye'nin fintek sektöründeki güçlü konumunu pekiştirecek ve sektörel büyümeyi hızlandıracak."

"Sektörün geleceğini oldukça parlak görüyoruz"

Sektörün büyüme hedefleri doğrultusunda uluslararası yatırımcıları Türkiye'ye çekmenin sağlayacağı faydalardan bahseden Bilgetekin, "Uluslararası yatırımcıları Türkiye'ye çekmek, kuşkusuz sektörde önemli bir ivme yaratacak. Yabancı yatırımlar, sadece sermaye girişi sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda teknolojik bilgi transferi, yenilikçi çözümler ve global ağların entegrasyonunu da beraberinde getirecek. Bu durum, Türkiye'nin fintek sektörünü küresel ölçekte daha rekabetçi ve güçlü hale getirerek sürdürülebilir büyüme ve inovasyonu destekleyecek. Uluslararası yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisi, sektördeki güven ve istikrarı artırarak, uzun vadede ekonomimize ve fintek ekosistemine büyük katkılar sağlayacak. Sektörün geleceğini oldukça parlak görüyoruz" şeklinde konuşuyor.

Doğrudan temas ve uluslararası iş birlikleri

Uluslararası etkinliklerin yatırımcıları Türkiye'ye çekmek adına sağladığı avantajlardan da bahseden Bilgetekin, "Bu sene içerisinde katıldığımız Seamless Dubai, Money 20/20 Amsterdam ve katılacağımız Seamless Münih ve Singapur Fintech Festivali gibi etkinlikler uluslararası yatırımcıyı ülkemize çekmek açısından çok önemli işlevler gördü ve görecek. Doğrudan temas ile kurulan iş birlikleriyle uluslararası yatırımcıların ortaklıklar kurarak Türkiye'ye çekilmesinde TÖDEB ve TÖDEB'in uluslararası faaliyetleri önemli rol oynuyor. Bu yönde çalışmalarımız da artarak devam edecek" diyor.

EN ÇOK OKUNANLAR