USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Enerji Haberleri

05 Temmuz 2024 11:53

Yenilenebilir enerjinin lideri: Hidroelektrik Enerjisi

Türkiye'de son 10 yıllık dönemde rüzgar ve güneş enerjisi alanında ciddi bir atılım yapılmasına rağmen yenilenebilir enerji portföyünde hidroelektrik enerjisi lider konumda. 2023 yılında yenilenebilir portföyünde elektrik üretimimizin yüzde 19,6'sı hidrolik enerjiden, yüzde 10,4'ü rüzgardan, yüzde 5,7'si güneşten, yüzde 3,4'ü jeotermal enerjiden ve yüzde 3,2'si diğer kaynaklardan elde edildi.

Yenilenebilir enerjinin lideri: Hidroelektrik Enerjisi

Küresel hidroelektrik gücü 1.4 milyon MW'a ulaştı. Uluslararası Hidroelektrik Derneği (IHA) 2023 Dünya Hidroelektrik Raporu verilerine göre, küresel hidroelektrik kurulu gücü 2022 yılında bir önceki yıla göre 34 bin megavat artarak 1 milyon 397 bin megavata ulaştı. Yeni eklenen kapasitenin 10 bin 500 megavatlık kısmı pompaj depolamalı hidroelektrik santrallerden, kalan 23 bin 500 megavatlık bölümü ise barajlı hidroelektrik santrallerinden oluştu.

Hidroelektrik enerjisinde kurulu güç bakımından Çin, 415 bin megavat ile dünyada ilk sırada yer aldı. Çin'i 110 bin megavat kurulu kapasiteyle Brezilya ve 102 bin megavat ile ABD izledi. Türkiye ise 32 bin megavat kurulu güçle 2022'de yerini koruyarak dünyada 9'uncu, Avrupa'da ise 2'nci oldu.

TÜRKİYE'DEKİ ÖNEMLİ HES PROJELERİNİN ÖZELLİKLERİ

Atatürk Barajı ve HES: Atatürk Barajı, dünyada gövde hacmi bakımından 4. ve su hacmi bakımından da 9. sırada. 2400 MW kurulu gücü ve ürettiği 8.9 milyar kilovatsaat enerji ile de Türkiye'nin en büyük hidroelektrik santrali.

Karakaya Barajı ve HES: Türkiye'nin en büyük ikinci hidroelektrik santrali olan Karakaya Barajı, 2026'da tamamlanacak rehabilitasyon projesinin ardından yıllık 178 gigavatsaat ek üretim gerçekleştirecek.

Yusufeli Barajı ve HES: Bu proje, yıllık ortalama 1.9 milyar kilovatsaat elektrik üretim kapasitesiyle Antalya büyüklüğünde bir şehrin nüfusuna karşılık gelen 2.5 milyon kişinin elektrik ihtiyacını temin edecek.

Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES: 'Ön yüzü beton kaplı kaya dolgu baraj' tipinde dolgu hacmi, gövde uzunluğu ve beton yüzey alanı bakımından dünyada birinci sırada bulunuyor. HES, 2023 itibarıyla 8 milyar kilovat elektrik üretimi gerçekleştirdi.

Deriner Barajı ve HES: 249 metrelik yüksekliğiyle Yusufeli'den sonra Türkiye'nin en yüksek 2'nci barajı olurken 670 megavatlık kurulu gücüyle yıllık ortalama 2 milyar 118 milyon kilovatsaat elektrik üretebiliyor.

"KURULU GÜÇTE İLK 10 ÜLKE ARASINDA YER ALIYORUZ"

Yenilenebilir enerjinin küresel genişlemesine vurgu yapan Hidroelektrik Santralları Sanayi İş İnsanları Derneği (HESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Elvan Tuğsuz Güven, "Enerji güvenliği endişeleri ile çevre dostu enerji üretimi konularının kesişim kümesinde bulunan yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının hızlı büyüme ivmesi tüm dünyada artacak. Hidroelektrik enerji, şu anda dünya elektriğinin yüzde 15'ten fazlasını sağlıyor. Önümüzdeki 30 yıl içinde hidroelektrik kapasitesinin iki katına çıkması ve değişken rüzgar ve güneş enerjisini destekleyen, en çevreci depolama olan barajların ve saatlik su depolama kapasitesi olan nehir tipi santrallerin bataryalı depolamalara kıyasla daha sürdürülebilir yeşil enerji kaynağı olarak büyümesini sürdürmesi bekleniyor" diyor.

"Yıllık 160 milyon megavat saat kurulu güç potansiyeli"

Türkiye'nin hidroelektrik kurulu gücünde dünya genelinde ilk 10 ülke arasında yer aldığına dikkat çeken Güven, şunları kaydediyor: "Ülkemizin enerji üretiminde, hidrolik enerji, yenilenebilir enerji kaynakları içinde ilk sırada bulunuyor. Yıllık 160 milyon megavat saat elde edecek kurulu güç potansiyelimiz mevcut. Bu yıl aralık ayında ilk kez düzenleyeceğimiz Türkiye Barajları ve Hidroelektrik Santralleri Zirvesi'nde diğer enerji kaynaklarıyla entegre hibrit santraller, santral verimliliklerini artırmak için gerekli yenilikçi teknolojiler, rehabilitasyon ihtiyaçları ve dijitalleşme de gündeme gelecek."

(Hidroelektrik Santralları Sanayi İş İnsanları Derneği (HESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Elvan Tuğsuz Güven)

EN ÇOK OKUNANLAR