USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Enerji Haberleri

04 Temmuz 2024 13:24

Yaşanabilir bir dünya için yenilenebilir enerji açılımları

Singapur merkezli sürdürülebilir dağıtılmış enerji çözümleri sağlayıcısı BECIS, ‘Yenilenebilir Enerji İçin Sırada Ne Var? 2024 Trend Tahminleri' analizi ile net sıfır karbon emisyonuna ulaşmak ve enerji verimliliğini artırmak isteyen kurumlara önemli bir yol haritası sunuyor.

Yaşanabilir bir dünya için yenilenebilir enerji açılımları

BECIS Asya Bölgesi Ofisi Yatırım Direktörü Fay Chetnakarnkul'a göre göre enerjinin karbondan arındırılması, merkezi olmayan hale getirilmesi ve dijitalleştirilmesi, şirketlerin sürdürülebilir operasyonlara ulaşmasını sağlamanın en önemli anahtarı.

İklim değişikliği ve azalan doğal kaynaklar gibi küresel sorunlar, yenilenebilir enerjiye yönelik talepleri hızla artırıyor. Bu alana yönelik uygulanabilir çözümler, teknolojik gelişmeler ve yatırım fırsatlarının da ardı arkası kesilmiyor. BECIS'in 'Yenilenebilir Enerji İçin Sırada Ne Var? 2024 Trend Tahminleri' analizi, bu noktada yenilenebilir enerjiye yön verecek eğilimlere ve öne çıkan ihtiyaçlara ışık tutuyor. "Enerji sektöründe daha sürdürülebilir, enerji açısından verimli ve çevreye duyarlı bir geleceğin şekillenmesine yön veren yeni trendlere tanık oluyoruz" diyen BECIS Asya Bölgesi Ofisi Yatırım Direktörü Fay Chetnakarnkul; yenilikçi çözümleri teşvik etmenin, gezegenimizi gelecek nesiller için korumak adına büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor.

ÖNE ÇIKAN YENİLİKLER

Fay Chetnakarnkul; yenilenebilir enerji alanında 2024 ve sonrasında öne çıkacak yenilikleri üç başlık altında topluyor:

Yeşil hidrojenin ortaya çıkışı: 2024 ve sonrasında yenilenebilir kaynaklardan üretilen yeşil hidrojenin bir enerji taşıyıcısı olarak giderek daha fazla hayati hale gelmesi bekleniyor. Elektroliz teknolojisinde, verimliliği önemli ölçüde artıracak ve yeşil hidrojen üretiminin maliyetini azaltacak büyük gelişmeler öngörülüyor. Bu gelişmeler, yeşil hidrojenin endüstriyel süreçler ve ulaşım da dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde uygulanabilirlik alanını genişletecek.

Güneş ve rüzgar enerjisi gelişmeleri: Her iki tarafta güneş ışığını yakalayan çift yüzlü (biafacial)güneş panelleri ve gigawatt kapasiteleri olan büyük ölçekli açık deniz rüzgar türbinleri buzdağının sadece görünen kısmı... Bu gelişmeler, yenilenebilir kaynakların daha verimli bir şekilde yakalanmasına izin vererek güneş ve rüzgar enerjisini geleneksel enerji kaynaklarıyla daha uygun ve rekabetçi hale getirecek.

Enerji depolama atılımları: Geleneksel lityum iyon pillere kıyasla daha yüksek enerji yoğunlukları ve daha uzun ömürler sunan katı hal piller gibi yenilikçi depolama çözümleri öne çıkıyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ POLİTİKASI DİNAMİKLERİ

Hükümetlerin yenilenebilir enerjiye geçişin hızlandırılmasında çok önemli bir rol oynayacağını belirten Fay Chetnakarnkul, "2024 ve sonrasında yenilenebilir enerji projelerine daha uygun olan sübvansiyonlarda, vergi teşviklerinde ve düzenleyici çerçevelerde artış gözlemlenecek" diyor ve ekliyor: "2024 yılında, yenilenebilir enerjinin mevcut güç şebekelerine entegrasyonu önemli bir odak alanı olacak. Yenilenebilir kaynakların değişkenliğini etkili bir şekilde yönetmek için ızgara altyapısının yükseltilmesine odaklanılacak. Bu, enerji dağıtımını ve güvenilirliğini artırabilen akıllı ızgaralar ve dağıtılmış enerji sistemleri gibi gelişmiş teknolojilerin uygulanmasını içerecek. Bu girişimler daha sürdürülebilir bir enerji geleceğine doğru hem çok daha yumuşak bir geçişi kolaylaştıracak hem de verimli bir enerji sistemi sağlayacak."

YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIM EĞİLİMLERİ

1-Kurumsal yatırım artışı

Yenilenebilir enerjiye yönelik kurumsal yatırımlar önemli ölçüde artacak. Yiyecek-içecek, tekstil, ilaç, otomotiv, lojistik gibi kilit iş sektörlerinde giderek daha fazla lider şirket, sürdürülebilirlik stratejilerinin bir parçası olarak yenilenebilir enerji hedeflerine bağlı kalıyor ve yeşil enerji projelerine yatırım yapıyor. Bu trend, yenilenebilir enerji yatırımlarının hem finansal getiri hem de kurumsal sorumluluk açısından uzun vadeli faydalarının giderek daha fazla kabul edilmesinden kaynaklanıyor. Küresel pazar dinamiklerinden etkilenen artan malzeme maliyetleri, yeni yenilenebilir projeler için zorluklar oluşturabilir. Ancak fosil yakıtların maliyetindeki artış ve enerji güvenliği ihtiyacı, yenilenebilir enerjinin piyasada rekabetçi kalmasını sağlıyor.

2-Yeşil tahvillerin ve ÇSY yatırımlarının yaygınlaştırılması

Yeşil tahviller ve çevresel, sosyal ve kurumsal yönetişim (ÇSY) yatırımları pazarının 2024 ve sonrasında önemli bir büyüme yaşaması bekleniyor. Bu eğilim, yatırım camiasında sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluğa doğru daha geniş bir değişimin göstergesi... Yatırımcılar, yalnızca finansal getiri sağlamakla kalmayıp aynı zamanda çevresel ve toplumsal hedeflere olumlu katkıda bulunan fırsatları giderek daha fazla arıyor. Bu artan ilgi, yeşil tahvil ve ÇSY sektörlerinde daha yenilikçi finansal ürünlerin geliştirilmesini tetikliyor.

TÜKETİCİ TRENDLERİ VE FARKINDALIĞI ARTAN TÜKETİCİ TALEBİ

2024 yılında tüketici farkındalığındaki ve yenilenebilir enerjiye olan talepteki artış daha da belirginleşecek. Bu değişim, çevre dostu ve yenilenebilir enerji seçeneklerinin tercih edildiği, daha bilinçli satın alma kararlarına yol açıyor. Sosyal medya ve etki sahibi kampanyalar bu eğilimi daha da güçlendiriyor, farkındalığı yayıyor ve sürdürülebilir yaşam tarzı seçimlerini teşvik ediyor. Sonuç olarak tüketici tercihleri, pazar dinamiklerini giderek daha fazla etkileyecek, şirketleri daha yeşil uygulamalar ve teknolojiler benimsemeye teşvik edecek ve hükümetleri yenilenebilir enerji için daha destekleyici politikalar uygulamaya yönlendirecek.

DİJİTAL PLATFORMLARIN ROLÜ

Akıllı ev teknolojileri ve nesnelerin interneti cihazlarının ortaya çıkmasıyla tüketiciler enerji tüketimleri üzerinde daha fazla kontrole sahip olacak. Enerji kullanımına ilişkin gerçek zamanlı veriler sağlayan, yenilenebilir enerji alternatifleri sunan ve hatta enerji tasarrufu davranışlarını teşvik etmek için oyunlaştırma unsurlarını entegre eden uygulama ve platformların daha popüler hale gelmesi bekleniyor. Bu dijital araçlar yalnızca tüketicilerin daha bilinçli seçimler yapmalarını sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda kamu hizmeti şirketlerinin müşterilerle doğrudan etkileşime girmesini sağlayarak daha katılımcı ve enerji konusunda bilinçli bir topluluk oluşmasını sağlıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR