USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Enerji Haberleri

16 Temmuz 2024 13:25

Sürdürülebilir enerji çözümlerinde Türkiye vites yükseltiyor

Batarya, enerji depolama sistemleri ve sürdürülebilir enerji çözümleri tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ana gündem maddeleri arasında giderek daha fazla yer işgal ediyor. Dolayısıyla ihtiyaç arttıkça enerji depolama sistemi geliştirmek üzere harekete geçen şirketlerin sayısı da artmaya devam ediyor. Enerji depolamada öne çıkan bu şirketlerin stratejik yatırımlarını sıraladık.

Sürdürülebilir enerji çözümlerinde Türkiye vites yükseltiyor

Kontrolmatik Teknoloji bünyesindeki Pomega Enerji Depolama Teknolojileri, dev yatırımını tamamladı. Polatlı'da 100 bin metrekare alan üzerine kurulu fabrikada, Lityum-Demir Fosfat (LiFePO4) prizmatik pil hücresi ve batarya paketinin yanı sıra uçtan uca tüm enerji depolama çözümleri de üretilecek. Ürün, enerji santrallerinde, ulusal şebekelerde, üretim tesislerinde, evlerde, elektrikli kara taşıtları ve deniz taşıtlarında kullanılabilecek. Türkiye'nin özel sektördeki ilk ve tek prizmatik tek tip Lityum-Demir Fosfat pil hücresi Giga fabrikasında İlk fazı olan yıllık 500 megavatsaatlik üretim kapasitesinin Ağustos ayı sonunda devreye girmesinden sonra 2024 yılında tüm fazlar tamamlanarak yıllık kapasite 3 gigavatsaate ulaşacak. POMEGA, aynı zamanda Çin'den İtalya'ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada LFP batarya üretiminde tek ve öncü özel sektör girişimi konumunda bulunuyor.

Siro'dan dev finansman anlaşması

Togg ve Farasis Energy ortaklığında temiz enerji depolama çözümleri geliştirmek üzere kurulan Siro Silk Road Temiz Enerji Depolama Teknolojileri, Gemlik'teki Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü'nün inşaatı ise tüm hızıyla sürüyor. Kampüse 2024 yılı sonunda geçmeyi planlayan şirket, 2026 yılında başlayacak hücre üretimi ile Türkiye'yi çevreleyen, Avrupa'yı da kapsayan geniş bölgede öncü enerji depolama oyuncularından biri haline gelmeyi hedefliyor. Bu kapsamda Çin Endüstri ve Ticaret Bankası ICBC Turkey ile 400 milyon Yuan'lık (yaklaşık 50 milyon Euro) kredi anlaşmasına imza atan Siro, bu finansmanı batarya hücresi dahil Ar-Ge ve üretim yapacağı yeni kampüsündeki inşaat, makina ve ekipman yatırımları kapsamında kullanacak.

YEO Teknoloji, yeni fabrikasıyla üretimde 3 yılda 5 GWh'a çıkacak

YEO Teknoloji, iştiraki olan Reap Battery'nin inşası süren enerji depolama sistemleri fabrikası için yerli robotik üretim hattı projeleri gerçekleştiren Robo ile anlaşmıştı. Böylece ileri seviyede otomasyonla Reap Battery fabrikasında enerji depolama sistemleri, robotik üretim hattında üretilecek. İstanbul Tuzla'da inşası devam eden fabrikanın üretimi ilk yıl 1 GWh olurken üç yıl içinde 5 GWh'a çıkacak. Reap Battery, enerji depolama sistemlerinde araştırma ve geliştirme, tasarım ve mühendislik, tedarik ve üretim, işletme ve bakım hizmetlerini tek noktadan sağlayacak. Şirket, enerji depolama çözümlerini Avrupa, Orta Doğu, Orta Asya ve Afrika'ya da ulaştırmayı hedefliyor.

Arçelik'ten yeşil enerji atılımı

Arçelik; yıllık 600 MW değerinde, ortalama 1 milyon adet üretim kapasitesiyle yapay zekâ desteğinde tam kapasite yüksek kaliteli güneş paneli üretiyor. Arçelik markası, yerli güneş panelinin yanında enerji depolama sistemi, inverter, solar kesintisiz güç kaynağı, elektrikli araç şarj istasyonu ve ısı pompasını içeren yenilenebilir enerjiye yönelik ürün ve hizmetler sunuyor. Arçelik'in sunduğu SunJunior Enerji Depolama Sistemleri ile tüketiciler; güvenilir ve uzun ömürlü lityum demir fosfat bataryaları ister şebekeden ister güneş panellerinden şarj ederek ihtiyaç anında kullanabiliyor. Arçelik'in ürettiği solar kesintisiz güç kaynağı, elektrik kesintisi anında devreye girerek cihazların elektrik kesintisine maruz kalmasını engelliyor ve bu sayede cihazlar kesintisiz olarak çalışmaya devam ediyor. Bugün 350'den fazla Arçelik bayisi bu ürün ve hizmetleri tüketicilerle buluşturuyor.

Altek Alarko, lityum iyon prizmatik pil üretimi hedefliyor

Alarko Holding'in bağlı ortaklıklarından Altek Alarko, Türkiye'de enerji depolama sistemleri ve lityum-iyon batarya üretim hattı kurmak için dünyanın önde gelen teknoloji ve batarya üreticilerinden Gotion Group ile ortak bir girişim kuruyor. Türkiye'de kurulacak yeni şirkette, Altek Alarko yüzde 60, Gotion Singapore Pte. Ltd. ise yüzde 40 pay sahibi olacak. Anlaşma, Türkiye'de kurulacak enerji depolama sistemleri montaj fabrikası ve ikinci etapta lityum iyon prizmatik pil üretim fabrikası yatırımını kapsıyor. Türkiye'de üretilecek enerji depolama çözümlerinin Avrupa, Orta Asya ve Afrika bölgelerine ihracatı da Alarko'nun öncelikli hedefleri arasında yer alıyor.

Teksan'dan ekonomik enerji depolama çözümü TESS

Teksan mühendisleri tarafından kendi Ar-Ge merkezinde geliştirilen enerji depolama çözümü TESS (Teksan Enerji Depolama Sistemleri) verimlilik sağlayan özellikleriyle öne çıkıyor. Daha az kaynak tüketen, uzun ömürlü, çevreci ve ekonomik bir enerji depolama çözümü olan TESS; yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerjiyi gündüz saatlerinde depolayıp tüketimin yoğun olduğu akşam saatlerinde kullanılarak enerji akışını verimli bir şekilde yönetiyor. Elektrik enerjisini elektrokimyasal enerjiye dönüştürerek depolama kapasitesini artırıyor. Sistemi anlık veri akışı ile sürekli izleyen akıllı teknolojilerin değişen koşullara otomatik olarak adapte olması sayesinde ise TESS, enerji kaynaklarının verimli bir şekilde kullanılmasını sağlıyor. Bunun yanı sıra Teksan tarafından 2023 yılı sonunda piyasaya çıkarılan Teksan Go On taşınabilir güç istasyonu ve güneş panelleri ise enerji ihtiyacının olduğu her yerde verimli bir enerji kaynağı olarak kullanılıyor.

Maxxen, global ölçekte hedeflerini büyüttü

Kontek Enerji, öncelikle 25 milyon dolar yatırımla Aydın Ortaklar Sanayi Bölgesinde 10 bin metrekarelik alanda batarya enerji depolama teknolojileri üretimi alanında iştiraki olan Maxxen Energy'yi hayata geçirdi. 25 milyon dolar yatırımla kurulan ve 2025 yılında faaliyete geçecek Maxxen Energy, Çin'in enerji depolama alanında lider üreticileri arasında yer alan Hithium Enerji ile özel stratejik ortaklık anlaşması yaparak iki ülke arasında enerji köprüsü oluşturdu. Yıllık 3 GWh üretim kapasitesine sahip olacak üretim tesisi, faaliyete geçtiğinde şirket istihdamını da yaklaşık yüzde 100 artıracak.

EN ÇOK OKUNANLAR