USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Enerji Haberleri

26 Temmuz 2024 11:53

Hibrit tesisler ile yeşil enerjide varlığını güçlendiriyor

Halihazırda hibrit tesisler ile ilgili yayınlanan mevzuat çerçevesinde mevcut santral alanlarında gerçekleştirebileceği güneş enerjisi (GES) projelerinin fizibilite çalışmalarına odaklanan Akenerji, uygun olan sahalarda yardımcı kapasite sağlayacak GES kurulumları yapıyor.

Hibrit tesisler ile yeşil enerjide varlığını güçlendiriyor

Çek Cumhuriyeti merkezli CEZ Grubu ile Akkök Holding'in yüzde 50-yüzde 50 stratejik ortaklığı bulunan Akenerji'nin karbon salımı düşük kaynaklardan biri olan doğal gazın yanı sıra hidroelektrik, rüzgar, güneş ve biokütle gibi yenilenebilir kaynaklardan elektrik üreten toplam 11 santrali bulunuyor. Akenerji, düşük karbonlu ekonomiye geçiş sürecinde yenilebilir kaynakların en iyi şekilde kullanımını sağlayarak sektöre yön veren öncü şirket olmaya odaklandı. 2009 yılından bu yana kademeli olarak devreye aldıkları rüzgar ve hidroelektrik santralleri ile toplamda 320 MW'lık yenilenebilir enerji kapasitesine ulaştıklarını dile getiren Akenerji Genel Müdürü Serhan Gençer, "Halihazırda hibrit tesisler ile ilgili yayınlanan mevzuat çerçevesinde mevcut santral alanlarımızda gerçekleştirebileceğimiz güneş enerjisi (GES) projelerinin fizibilite çalışmalarına odaklandık" diyor.

KEMAH HES İLE YILDA 560 GWH ELEKTRİK ÜRETECEK

Proje geliştirme ve yatırım hazırlık çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Gençer, Kemah Hidroelektrik Santrali (HES) projesinin ise öncelikleri arasında yer aldığını vurguluyor. Gençer, "Erzincan'da yer alan ve Türkiye'nin pompaj depolama kabiliyetine sahip en önemli ve en büyük barajlı HES'lerinden biri olan bu proje tamamlandığında, 198 MW'lık kurulu gücüyle yılda ortalama 560 GWh elektrik üretecek. Bununla beraber hibrit tesisler ile ilgili yayınlanan mevzuat çerçevesinde, kapasite kiralama iş modeli ile Konya 5ER Biyokütle Santrali için aldığımız 8.1 MW GES yardımcı kaynak kapasitesinin montajını kısa süre önce tamamladık. Kabul işlemleri devam ediyor. Bu yıl içinde bu hibrit tesisi devreye almayı planlıyoruz" diyor.

(Akenerji Genel Müdürü Serhan Gençer)

"Erzincan'da yer alan ve Türkiye'nin pompaj depolama kabiliyetine sahip en önemli ve en büyük barajlı HES'lerinden biri olan Kemah HES projesi tamamlandığında, 198 MW'lık kurulu gücüyle yılda ortalama 560 GWh elektrik üretecek"

Ayrıca Erzin Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali ve Burç Bendi HES gibi mevcut santral alanlarında gerçekleştirebilecekleri diğer hibrit projelere odaklandıklarını kaydeden Gençer, şöyle devam ediyor: "Uygun olan santral sahalarımızda GES yatırımlarına devam edeceğiz. Akiş Gayrimenkul ile Akasya ve Akbatı AVM'lerin çatı alanlarında kurulmak üzere 2022 yılında imzaladığımız Güneş Elektrik Santrali anlaşması kapsamında GES kurulumunu da gerçekleştirdik. Bu tesislerin enerji yönetimini Esco modeli çerçevesinde yürüteceğiz. Böylece paydaşlarımızın enerji maliyetlerinin ve karbon ayak izlerinin azaltılmasına katkı sağlayacağız. Öte yandan Bandırma ilçesindeki 28.2 MW'lık Ayyıldız Rüzgar Santralimiz için 6.2 MW'lık ilave kapasite artışı izni alarak toplam 34.4 MW'lık lisanslama yaptık."

EN ÇOK OKUNANLAR