USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Enerji Haberleri

05 Ocak 2024 09:40

Geleceği sürdürülebilir kılmak mümkün

Artık sektör gözetmeksizin tüm kurum ve markaların üretimden yönetime kadar olan süreçlerde sürdürülebilirliği merkeze aldıkları bir dönemden geçiyoruz. Bu sorumluluk, sadece iş dünyasının değil; sivil vatandaşların da en önemli gündem maddelerinden biri...

Geleceği sürdürülebilir kılmak mümkün

Özellikle Z kuşağı, sürdürülebilirliğe büyük önem atfedilen bir çağın parçası olarak yetişiyor. Bu noktada kaynak ve enerji verimliliğinden çevre ve sosyal etkiye, sürdürülebilir inovasyondan tüketim perspektifinde sürdürülebilirlik algısına kadar sürdürülebilirliğin yarınına yön verecek stratejileri, alanında uzman isimlerin perspektifinden analiz ettik.

KAYNAK VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ

Etkin yönetim stratejileri geliştirilmeli

Escarus Genel Müdürü Dr. Kubilay Kavak, "İklim riskleri açısından zamanı da verimli kullanmamız gereken bir dönemden geçiyoruz. Sürdürülebilirlik kavramının merkezinde ise bugün sahip olduğumuz refah düzeyinden taviz vermeden çevresel zararların en aza indirilmesi hatta mümkünse sıfırlanması hedefi yer alıyor" diyor. Kavak, kaynak ve enerji verimliliğinde şu önerilerde bulunuyor:

Hayati önemleri nedeniyle su ve enerjinin yanı sıra her türden ham madde, kaynak bağlamında öne çıkıyor. Özellikle bu kaynakların kullanımı açısından perspektifin doğrusaldan döngüsele doğru evrilmesi önem taşıyor. İmalatçı bir firma cevherden değil; hurdadan elde ettiği demir, alüminyum gibi bir madeni veya geri dönüşümden gelen cam, seramik, kağıt, plastik gibi bir işlenmiş ürünü kullanarak üretim yaptığında belli ham maddeler için madencilik ihtiyacı azalıyor. Böylece hem çevresel etkiler hafifletiliyor hem de azalan rezervlerden dolayı yükselen emtia fiyatları dizginleniyor. Bu şekilde üretilen ürünlerde yürütülen sürece bağlı olarak genellikle enerji ihtiyacı da azalıyor. Benzer biçimde, kullanılan su miktarı düşüyor ve suyu şartlandırmak için kullanılan kimyasal miktarı azalıyor, suyun kaynaktan tesise taşınmasına kadar bütün aşamalarda kullanılan enerjide tasarruf yapılıyor. İmalat sanayii özelindeki bu örneği, aynı perspektife hizmet sektöründeki turizm endüstrisi, lojistik ve ulaştırma, hastaneler gibi pek çok iş koluna uyarlamak mümkün. Ulaştırma sektörünün en önemli girdisi olan yakıt, kaynak verimliliği konusunda en çok odaklanılması gereken noktalardan biri. Büyük turizm işletmelerinde önemli girdilerin başında gıda ve enerji geliyor. Gıdada atıkların kompostlanması ve enerjide kojenerasyon bu tür tesisler için ideal döngüsel uygulama örnekleri olarak sayılabilir.

(Escarus Genel Müdürü Dr. Kubilay Kavak)

Bakış açısı nasıl değişmeli?

01I Uzun vadeli programlama: Sadece bugünkü kârlılığı ve mali faydaları esas almak, şirketlerin uzun ömürlü ve sürdürülebilir olması önündeki en büyük engellerden biri.

02I Yaşam döngüsü: Kaynak ve enerji verimliliği yatırımlarının, faydaları yıllara yayılan ve proje/ürün yaşam ömrü esas alınarak değerlendirilmesi gereken konular olduğu unutulmamalı. İhtiyaç duyulan güç kapasitesi hesaplanırken kaynak ve enerji verimliliğinden sağlanabilecek tasarrufun projeksiyona dahil edilmesi de büyük önem arz ediyor.

03I Finansal süreç: Finans, önemli bir kaynak olarak en üretken ve verimli şekilde değerlendirilmeli.

04I İnsan kaynağı: İnsan kaynağının enerji başta olmak üzere bütün girdileri verimli şekilde yönetmek için hizalanamadığı durumlarda, alınan önlemlerin ve yapılan yatırımların sağladığı tasarrufun yıllar içinde azalabileceği göz önünde tutulmalı.

Öne çıkacak oluşumlar

1- 2024 ve sonrası, kaynak verimliliği tarafında döngüselliği merkeze alan yaklaşımların daha çok konuşulacağı, bu konudaki iyi ve başarılı örneklerin sık sık paylaşılacağı bir dönem olacak.

2- AB'de geçen yıl yayımlanan Kritik Hammaddeler Tüzüğü Taslağı, bizler için uyandırıcı bir işaret olacak.

3- Nadir toprak elementlerinin nasıl bir sorun olduğu meselesi daha çok konuşulacak.

4- Elektronik atıkların iyi yönetilmesindeki ekonomik faydalar daha çok gündeme gelecek.

5- Yakında açıklanacak II. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı; tarımdan sanayiye, binalardan ulaştırmaya, enerji sektöründen belediye tesislerine kadar pek çok alanda var olan büyük bir tasarruf potansiyeline sahip olduğumuzu gösteriyor.

EN ÇOK OKUNANLAR