Rus enerji şirketi Gazprom, Ukrayna'nın Avrupa'ya doğal gaz sevkiyatına dair anlaşmayı uzatmaması ve Moldova'nın borcunu ödememesi gerekçesiyle 1 Ocak'ta Avrupa'ya gaz sevkiyatını kestiğini duyurdu.
Rusya'dan Avrupa'ya doğal gaz taşıyan boru hatlarının devre dışı kalması ve Ukrayna üzerinden gaz sevkiyatının durmasıyla, Avrupa'ya gaz iletebilecek tek geçiş güzergahı olarak TürkAkım doğal gaz boru hattı öne çıkıyor.
Türkiye ile Rusya arasında imzalanan anlaşma kapsamında 2020'de devreye giren, her biri yıllık 15,75 milyar metreküp kapasiteye sahip iki hattan oluşan TürkAkım üzerinden, 1 Ocak 2020- 31 Aralık 2024 döneminde Türkiye'ye yaklaşık 44,4 milyar metreküp ve Avrupa'ya 59,8 milyar metreküp gaz akışı sağlandı.
"TÜRKİYE'NİN MACARİSTAN VE AVRUPA'NIN ENERJİ GÜVENLİĞİNDE HAYATİ ROLÜ VAR"
Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, AA muhabirine, Ukrayna üzerinden doğal gaz geçişinin kesintiye uğramasının yıllardır öngörülebilen bir risk olduğunu ve söz konusu riski azaltmak için ülkesinin yeni altyapılarla gaz tedarik kaynaklarını çeşitlendirme stratejisi izlediğini söyledi.
TürkAkım projesinin hayata geçirilmesinin Macaristan için stratejik öneme sahip olduğunu aktaran Matis, bu güzergahın 1 Ekim 2021'den itibaren ülkenin gaz ithalatının ana dağıtım güzergahı haline geldiğini dile getirdi.
Özellikle TürkAkım üzerinden güvenli tedarik sayesinde, Macaristan'ın Ukrayna üzerinden gaz transitinin sona ermesinden etkilenmediğini anlatan Matis, "Bu, aynı zamanda Türkiye'nin Macaristan ve Avrupa'nın enerji güvenliğindeki hayati rolünü de gösteriyor." dedi.
Matis, iki ülke arasındaki enerji iş birliğinin başarılı bir model olduğunu belirterek, "Enerji alanındaki Macar-Türk işbirliği, egemen ülkelerin ulusal çıkarlarının karşılıklı yarar sağlayan bir işbirliği oluşturmak üzere nasıl harmanlanabileceğinin bir örneği." ifadelerini kullandı.