USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Emtia Haberleri

21 Ekim 2024 11:39
AA

Emtia piyasalarında hareketli günler

2 bin 722.6 dolarla rekor tazeleyen altının ons fiyatı yüzde 2,4 artışla 2 bin 721,4 dolardan, 33.76 dolarla yaklaşık 12 yılın en yüksek seviyesini test eden gümüşün ons fiyatı yüzde 8.2 yükselişle 33.71 dolardan haftayı tamamladı.

Emtia piyasalarında hareketli günler

Emtia piyasasında geçen hafta özellikle Çin kaynaklı talep endişeleriyle düşüş eğilimi görülürken değerli metaller, merkez bankalarının faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi ve jeopolitik risklerle pozitif ayrıştı.

Altının ons fiyatı haftayı yüzde 2.4 artışla 2 bin 721.4 dolardan, gümüşün ons fiyatı yüzde 8.2 yükselişle 33.71 dolardan tamamladı.

Ons bazında platin yüzde 2.9, paladyum yüzde 1.8 değer kazandı.

Altının ons fiyatı, merkez bankalarının faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi ve jeopolitik risklerle yükseliş eğilimini sürdürdü.

Değerli metalin bu performansında Orta Doğu'da artan jeopolitik risklerin yatırımcıları güvenli liman arayışına yönlendirmesi ve merkez bankalarının iki yıldır devam eden sıkı para politikasından yavaş yavaş geri adım atması etkili oldu.

Öte yandan, altının bu performansı dolar endeksi ve tahvil faizlerinin yükseldiği dönemde gerçekleştirmesi de dikkati çekti.

Analistler, doların değer kazanması ve tahvil faizlerinin yükselmesinin altının alternatif maliyetini artırmasına karşın özellikle jeopolitik gerilimlerin artırdığı risk algısının güvenli liman arayışını desteklemiş olabileceğini dile getirdi.

Merkez bankalarının alımlarına devam etmesi de altın fiyatlarının yükselmesini sağladı.

Öte yandan Londra Külçe Piyasası Birliği üyeleri, bir yıl içinde altında yeni rekor seviyelerinin görülebileceği tahmininde bulundu.

Analistler, ABD seçimlerine ilişkin belirsizliklerin altın fiyatlarını destekleyebileceğini belirtti. Çin'de büyüme verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi de gümüş fiyatları için destekleyici oldu.

Baz metallerde ise tezgah üstü piyasada geçen hafta fiyatlar libre bazında bakırda yüzde 2,3, alüminyumda yüzde 0,8, kurşunda yüzde 1,1, nikelde yüzde 5,1, çinkoda yüzde 2 azaldı.

EN ÇOK OKUNANLAR