USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Emlak

22 Ekim 2021 16:41
Dr. Haldun Ersen

Kentsel dönüşümde dünyadan örnekler

Global arenadaki kentsel dönüşüm projeleri, yepyeni bir dönüşüm başlattı

Kentsel dönüşümde dünyadan örnekler

The High Line, New York: Manhattan'da görebileceğiniz ilginç yapılardan biri. Yaklaşık 2.5 km uzunluğunda eski metro hattının parka dönüştürülmesiyle oluşturuldu. Peter Obzlet, yüksek bir bedel ödeyerek bu hattı satın aldı. Bu alanın yıkılması tartışılırken, New York'lular tarafından bir proje başlatıldı. Joshua David ve Robert Hammond'un önderliğinde 'Friends of Highline' adıyla bir sivil toplum örgütü kurulması ile sergi ve etkinliklerin düzenlendiği bugünkü halini aldı.

Japonya Hiroşima-Danbara Kenti Kentsel Dönüşüm Projesi: Bu projeyle; bölgedeki fakir halkın konut sorununu çözmek, geniş ölçekli yeşil alan, park ve kamu alanları inşa etmek, halk ile belediye arasında sistematik bir ilişki kurarak ihtiyaçları karşılamak, toplu konut yapımı, yıkılan ya da zarar gören evlerin yenilenmesi ile daha güvenli ve konforlu yaşam alanları inşa etmek hedeflendi.

Brezilya, Rio de Janeiro Kenti Gecekondu Sıkılaştırma Programı: Proje kapsamında su ve kanalizasyon sistemlerinin yenilenmesi, şehir içi yolların yapımı, kreş, eğlence ve spor alanlarının inşası, yüksek heyelan riski olan bölgelerde yaşayan halkı farklı bir yere taşınması, şehir içindeki akarsuların kapalı hale getirilmesi, temizlik, inşaat işleri ve konfeksiyonlar gibi kooperatifler oluşturarak istihdam alanı oluşturulması, eğitimin iyileştirilmesi için kursların açılması, halkın kredi karşılığında ev sahibi olunmasının sağlanması ve sosyal problemlerin giderilmesi hedeflendi.

La Encarnación Meydanı; İspanya: La Encarnación Meydanı; dört bölümden ve altı güneşlikten oluşan bir sanat eseri... 1990'a kadar işlevsiz kalan yapının, yeraltı parkı ve pazarına dönüştürülmesine karar verildi. Kazı sırasında Roma ve Endülüs zamanına ait yıkıntılar bulundu ve çalışmalar durduruldu. Daha sonra, uluslararası bir yarışma sonucu verilen teklif ile son haline kavuştu.

EN ÇOK OKUNANLAR