USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

15 Kasım 2021 16:30

“Türk deniz ticaretini geliştirmek milli bir politika olmalı"

TİM Gemi, Yat ve Hizmetleri Sektörü Konsey Başkanı Başaran Bayrak, “Türk deniz ticaret filosunu geliştirmek, modernize ve yenileme çalışmalarına yönelmek milli bir politika olarak benimsenmeli” diyor.

“Türk deniz ticaretini geliştirmek milli bir politika olmalı"

2020 verilerine göre deniz yolu ile yılda 12 milyar ton yük taşındığını ve bu yüklerin, limanlar aracılığıyla gemilere yüklendiğini söyleyen TİM Yat ve Hizmetleri Sektörü Konsey Başkanı Başaran Bayrak, Türkiye'nin deniz ticareti ve limancılık sektörü ile ilgili olarak "Ticaretin ve ekonomik hareketliliğin en vazgeçilmez unsuru limanlardır ve bütün ülkelerce stratejik öneme sahiptir. Liman ve limancılık hizmet faaliyetleri olmazsa, ticaret diye bir şey mümkün olmaz veya son derece kısıtlı olur" diyor. Türkiye'de mevcut irili ufaklı 217 liman tesisi bulunduğuna dikkat çeken Bayrak, "Bu limanlarımıza geçtiğimiz yıl, 49 bin gemi uğrak yaptı. 472 milyon ton kuru yük, 350 milyon ton sıvı yük, 45 milyon ton konteyner ve 6.9 milyon araç elleçleme operasyonu yapıldı. Sırf bu değerler bile ülkemiz ekonomisinde limancılığın ne derece önemli olduğunun bir göstergesidir" açıklamasında bulunuyor.

"DENİZ TAŞIMACILIĞI VE LİMANLARIMIZI GELİŞTİRMEKTEN BAŞKA ÇÖZÜM YOK"

Türk limanlarında bin 300 acente, forwarder tedarikçiler ve diğer hizmet gruplarının Türk ticaretine hizmet ettiğini belirten Bayrak, "Mevcut limanların yanında çok daha büyük kapasiteli Çandarlı, Filyos gibi yeni projelerle mevcut işletmecilerin kapasiteleri artırma çalışmaları da devam ediyor. Öte yandan TCDD; mevcut raylı sistemi limanlara bağlayarak kombine taşımacılığı daha da artırıcı, iç bölgelerde üretilen ürünlerin bu limanlara kolayca taşınabilmesi için gerekli çalışmaları başlatmış bulunuyor. 2021 yılı itibari ile ihracatımızın 220 milyar doları aşacağı bugünden belli olmuştur. Önümüzdeki yıllarda bu ivmenin daha da artacağı belli olduğuna göre mevcut liman kapasitesinin, bu yükü kaldıramayacağı ve aksamalara sebebiyet vereceği aşikâr. Kara ve hava yolu ile yapılan taşımalar son derece sınırlı ve meşakkatli olması nedeni ile deniz taşımacılığı ve limanlarımızı geliştirmekten başka çözüm yok" diyor.

"YÜKÜMÜZÜN SADECE YÜZDE 10'UNU YERLİ GEMİLERLE TAŞIYABİLİYORUZ"

Türkiye'deki limanları modernize ederken; buralarda otomasyon, robotik sistemler ve güvenlik sistemlerini en son teknolojilerle donatmaya ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Başaran Bayrak, şöyle devam ediyor: "Dış ticaretimizde yabancı bayraklı gemilerin payı yüzde 90'larda... Yükümüzün sadece yüzde 10'unu yerli gemilerle taşıyabiliyoruz. En çok döviz harcaması yaptığımız kalemlerden biri de taşımacılık... Türk deniz ticaret filosunu geliştirmek, modernize ve yenileme çalışmalarına yönelmek milli bir politika olarak benimsenmeli. Bu yıl yaşanan konteyner ve navlun krizi bunun en bariz işareti." Bayrak; Türk sahipli konteyner sayısının 100 bini geçmediğini, sadece bir büyük taşımacılık firmasının elindeki konteyner sayısının 1 milyon 300 bin adet olduğunu vurguluyor. Bayrak'a göre Türk taşımacılığının geleceği için kapasiteler uygun şekilde büyütülmeli ve taşımacılık alanında asil oyuncuların arasında yer alınmalı.

EN ÇOK OKUNANLAR