USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

08 Aralık 2021 18:25

Kimya, ihracatta rekora koştu

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Adil Pelister "2020 yılında tüm zor koşullara rağmen, 18,3 milyar dolarlık ihracat yaparak, Türkiye'nin en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci sektörü olmayı başardık" dedi.

Kimya, ihracatta rekora koştu

Kimya sektörünün 16 alt sektörü ile birlikte ülkemizin büyümesine önemli bir katkı sağladığını anlatan İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Adil Pelister ile sektörün önümüzdeki döneme ilişkin yol haritasını konuştuk. Pelister'e sorduğumuz soru ve aldığımız cevaplar şu şekilde:

Pandemi sektörünüze ne gibi avantajlar sağladı?

Pandemi ile mücadelede en çok ihtiyaç duyulan dezenfektan, kolonya, sabun, ıslak mendil, tıbbi maske, eldiven, ilaç gibi medikal ürünler, ambalajlar, temizlik ve hijyen malzemeleri gibi ürünler kimya sektörümüzün geniş yelpazesi altında bulunuyor. Dolayısıyla pandemi döneminde kimya sektörümüzün stratejik önemi daha çok anlaşıldı.

Bu ürünleri üreten alt sektörlerimizde yoğun talep artışı oldu. Kapasite artırımına gidildi veya yeni hatlar eklendi. Böylece hem ülkemizin ihtiyaçlarını hem de yurt dışından gelen ihtiyaç ve talepleri karşılayabildik. Dezenfektan ve kolonya ihracatında ihracat rekorları kırıldı. 2020 yılında tüm zor koşullara rağmen, 18,3 milyar dolarlık ihracat yaparak, Türkiye'nin en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci sektörü olmayı başardık.

2021'i ne kadarlık bir ihracatla kapatmayı hedefliyorsunuz?

Sektörümüzün ihracat hedefi, bu yılın başında 20 milyar doları geçmekti. İlk on aylık ihracatımıza baktığımızda ise ihracatımızın 20,57 milyar dolara ulaştığını görüyoruz. Yılı 24 milyar dolar ile kapatacağımızı öngörüyoruz.

2022 hedeflerinizi nasıl revize ettiniz?

2022 yılı için ise, Orta Vadeli Program kapsamında belirlenen 230,9 milyar dolarlık ülke ihracat hedefi doğrultusunda kimya sektör ihracatımızın da 25 milyar dolar olması bekleniyor. İnşallah bu hedefi de aşarak 26,5 milyar dolara ulaşmak için çalışacağız.

Yeni dönemde nasıl bir strateji uygulayacaksınız?

Kimya sektörü 16 alt sektörü ile birlikte ülkemizin büyümesine önemli bir katkı sağlıyor. Sektörümüzün ileriye doğru gidebilmesi için petrokimya başta olmak üzere, diğer alanlar ve yeşil enerji alnında yatırımların artması gerekiyor. Bu konuda İKMİB olarak, ithalat değeri 50 milyon dolar ve üzeri olan, Türkiye'de üretimi olmayan ürünlerle ilgili Türk Kimya Sektörü Yatırım Öncelikli Ürünler Raporumuzu hazırlayıp kamuoyu ile paylaştık. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programında da bu ürünlere yer verildi.

Diğer yandan, sektörümüzün ortalama 1 doların altında olan ihracat kilogram birim değerini 1 doların üzerine çıkarmamız katma değer sağlamak açısından büyük önem taşıyor. Yüksek katma değerli ürün üretimi için Ar-Ge'nin önemi büyük. Biz de İKMİB olarak iki senedir Kimya Teknoloji Merkezi projemiz üzerinde çalışıyoruz. Kimya sektöründeki firmalarımızın özellikle sertifikalarını alabileceği, akredite laboratuvarların olduğu, start-up alanların olduğu, arama konferanslarının yapılabileceği aynı zamanda dijital kütüphanesinin olduğu Kimya Teknoloji Merkezi'ni kurma çalışmalarımız devam ediyor. 2022 yılında projemizi tamamlamayı ve faaliyete geçirmeyi hedefliyoruz.

Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında yeşil dönüşüm, döngüsel ekonomi ve geri dönüşüm konularına önem veriyoruz. Bu konularda firmalarımızı bilgilendirici eğitim, seminer düzenliyor yapılması gerekenler için yardımcı olmaya çalışıyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR