USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

10 Temmuz 2021 18:42
Umut Çelik

IMF'den pandemiye karşı 650 milyar dolar

Uluslararası Para Fonu (IMF) yönetim kurulu, 191 üye ülkenin faydalanacağı mali yardım için 650 milyar dolarlık yardım planını destekleyeceğini açıkladı.

IMF'den pandemiye karşı 650 milyar dolar

Aşıların finanse edilmesi ve borçların ödenmesi için acil durum rezervlerinin genişletilmesi konusunda IMF üyesi ülkelere tarihi bir destek sağlayacak yardımın IMF yönetim kurulu tarafından ağustos başında oylanması bekleniyor.

Yardım sayesinde aşılamada geride kalan fakir ve gelişmekte olan ülkelerdeki aşı kampanyalarının hızlanması, gelişmiş ülkelerde hızla yayılmaya başlayan varyantların da önüne geçilmesi hedefleniyor.

Özel Çekme Hakkı (SDR) olarak adlandırılan mali destek tahsis kararı, IMF tarihindeki döviz rezervleri genişlemesinin en büyüğü olacak. IMF Yönetim Kurulu'nun bu kararı onaylaması durumunda rezervler ağustos sonunda kullanılabilir hale gelebilecek.

İtalya'nın Venedik şehrindeki G20 Zirvesi'nin başlamasından önce IMF Başkanı Kristalina Georgieva tarafından açıklanan yardım kararına göre hedef "Pandemiye karşı en korunmasız ülkeler başta olmak üzere her IMF üyesine destek sağlanması ve Covid-19 krizine mücadeleyi güçlendirmek" olarak belirtildi.

Toplantıdan önce IMF yetkilileri aşıya erişimin genişletilmesinin görüşmelerin merkezinde yer alacağını belirtmişti. Ülkeler arasında anlaşmalıklara da yol açan bu sorun konusunda gelişmekte olan ülkeler büyük ekonomilerin aşı dağıtımını adil bir şekilde yürütmediğini ileri sürüyor.

EN ÇOK OKUNANLAR