USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

30 Ocak 2021 18:48

GameStop hisseleri neden bu kadar yükseldi?

ABD’de binlerce mağazası olan oyun perakendecisi, oyun sektörünün çevrim içi sisteme kaymasıyla birlikte son yıllarda değer kaybediyordu. Özellikle pandemi döneminde sürekli zarar açıklayan şirketin hisseleri, Reddit’te başlayan bir tartışma ve sosyal medya etkisiyle perakende yatırımcının ilgisini çekti ve uçuşa geçti. Elon Musk Gamestop şirketi hakkındaki bir Reddit paylaşımını Twitter sayfasından paylaştıktan sonra 26 Ocak Salı günü başlayan Gamestop hisse senedi rallisi bugün de devam etti.

GameStop hisseleri neden bu kadar yükseldi?

Son altı ayda yaklaşık yüzde 8 bin artış gösteren oyun ürünleri satıcısı GameStop hisseleri, geçtiğimiz gün daha küçük yatırımcıların ve al-satçıların işlem yaptığı Robinhood ve Webull platformlarında yasaklanmıştı.

Şirketin hisselerindeki işlem yasağının ardından Reddit kullanıcıları duruma büyük tepki göstermiş, şirketin hisseleri açıldığı gibi tekrar alım yapmak üzere konu başlıkları ve yorumlar yazmışlardı.

GameStop hisseleri üzerindeki yasağın kalkmasının ardından Cuma günü şirket hisseleri yüzde 114 artış gösterdi. Daha sonra yapılan kar satışları sonrası ise şirket günü yüzde 68 artışla kapadı.

2021 ARTIŞI YÜZDE BİN 800

Reddit’in borsa forumu olan WallStreetbets’de organize olan küçük yatırımcılar fonların açığa satış yaptığı şirketlerin hisselerini toplayarak fonları zarara uğratma amacı güdüyor. Şu ana kadar bu savaşın odağında yer alan GameStop hisseleri, Robinhood ve Webull platformlarında yasaklandıktan sonra yüzde 44'lük düşüş göstermesine rağmen 2021’in başından bugüne kadar 17 dolardan 325 dolara çıkarak yüzde bin 800 artış gösterdi.

Ünlü fon yöneticisi Michael Burry Gamestop hisse senetlerinde görülen bu artışın doğal olmadığı ve çok tehlikeli olduğunu söyledi. Gamestop hisse senedi %76 oranında değer kazanarak 260 dolara yükseldi. Bu yükseliş şirketin hissesinin 2021 Ocak ayında 8 kattan daha fazla artığı anlamına geliyor. Şirketin piyasa değeri şu anda 10 milyar doları geçti.

OLAYLAR BURAYA NASIL GELDİ?

Bundan bir yıl önce delayni isimli bir kullanıcı, şirketin hisselerinin piyasa tarafından değerinin altına düşürüleceğini iddia etti. r/WallStreetBets topluluğunun GameStop hisselerinin kontrolünü ele alması, ilk etapta sadece forumda konuşulan bir şakaydı. Ancak zamanla bu şaka gerçeğe dönüşmeye başladı. Forumdaki topluluğun amacı ise düşüşe oynayan Wall Street yatırımcılarına müdahale ederek, onları cezalandırmaktı. Şirket batsa bile hisselerin düşeceği öngörüsü üzerinden kazanç sağlamak mümkün.”Düşüşe oynama” denen “short” kavramı da bu anlama geliyor. Belli bir komisyon karşılığında hisse ödünç alıp yüksek fiyattan sattıktan sonra, fiyatlar düştüğünde hisseleri daha ucuza satın alabilirsiniz. Bu taktiği batan bir şirket üzerine uyguladığınızda, hisseleri geri vermek zorunda kalmadığınız için karınız ve kazancınız artıyor.

GameStop’a yatırım yapanlardan ziyade, düşüşe oynayan çok daha geniş bir kitle söz konusu. Burada GameStop’ın 69.7 milyon hissesi olmasına rağmen, düşüşe oynanan 71.2 milyon hisseden bahsediyoruz. Bunun anlamı da hissenin düşüşüne o kadar çok bahse giriliyor ki piyasadaki hisse sayısından çok daha fazlasına borçlanılıyor. Fakat borçlandığnız şey para değil hisse. Kontratın tarihi geldiğinde de o fiyattan kontratı uygulamak zorunda kalıyorsunuz.

Olayların gelişimi WallStreetBets’teki insanların GameStop’ın değerinin düşük olduğuna ve hisse senedinin yükseleceğine karar vermesi üzerine başladı. Topluluktaki sade vatandaşlar, GameStop hisse opsiyonlarını nasıl satın aldıklarına dair bir çok gönderi paylaştı. Bu, şirket için hisse senedi fiyatını artırdı. Kullanıcılar, fiyatı dengelemek için hisse senedi almak zorunda kaldı ve daha fazla kişi opsiyon satın aldıkça, yatırımcılar da daha fazla hisse senedi aldı. Yükselen hisse senedi, bazı düşüşe oynayanların açıklarını kapatması ve hisse fiyatlarını daha da yukarı göndermesi gerektiği anlamına geliyordu.

EN ÇOK OKUNANLAR