USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

05 Temmuz 2021 18:28

Akbal: Sorumluluk sahibi gençler yetiştirebilmek için çalışmaya devam edeceğiz

Genç MÜSİAD Genel Başkanı Yunus Furkan Akbal Akbal, bu sene yedincisi düzenlenen Uluslararası Genç İş Adamları Kongresi (UGİK) sonrası Platin'e kontuştu. Akbal "Çağa ayak uyduran, eleştirel düşünebilen, iletişimi güçlü, liderlik ve sorumluluk sahibi gençler yetiştirebilmek için farklı eğitim ve organizasyonlar düzenleyeceğiz; gençleri yeniliklerle buluşturacağız" dedi.

Akbal: Sorumluluk sahibi gençler yetiştirebilmek için çalışmaya devam edeceğiz

-Bu sene 7. düzenlenen UGİK'te hedeflerinize ne kadar yaklaştınız?

Cevaba, öncelikle 'neleri hedefledik?' kısmından başlamak isterim. Bu sene 7'ncisini düzenlediğimiz Uluslararası Genç İş Adamları kongremizde, 'NEXT' temasını kullandık. Bu temayı kullanma amacımız; gelecek ile ilgili öngörü ve tahminleri konuşmaktan ziyade, ileriye dönük aksiyon alarak bugünden geleceği fark edip harekete geçmekti. Bu düşünceyle de konuşmacıları ve konu başlıklarını seçtik. Örnek verecek olursak; Afrika özelinde ana bir başlık açtık. Bu başlıkta Afrika'nın hem kuzeyini hem güneyini temsilen birer konuşmacıyı dinledik. Bunun nedeni, yeni ve gelişime açık pazar olarak Afrika'yı görüyor olmamızdı. Hem yatırım anlamında hem pazar anlamında yeni bir coğrafya. Gerçekleştirilen konuşmaların ardından, gerek üyelerimizden gerek diğer izleyici olarak katılanlardan, ciddi anlamda Afrika kıtası ile ilgili ticari çalışmaların yapıldığını öğrendik. Bu da bizim programımızın ana hedefiydi; yani konuştuklarımızın öngörüsel kalmayıp aksiyona geçirilmesi... Sonuç olarak bahsettiğimiz konular üzerinde harekete geçildiğini birçok kez gördük ve bu da hedefimize ulaştığımızı gösterdi.

Türkiye'nin ticaret potansiyelini ne derecede görüyorsunuz? UGİK'te bu konuyu ne kadar ele aldınız?

Türkiye'de ticaret potansiyelini iki kavramla özetlersek; dinamik ve sürdürülen bir büyüme diyebiliriz. Dinamizmini yoğun genç nüfusundan ve üretkenliğinden almakla birlikte, bu üretkenliğin toplumda her yaş kesiminde bulunan bir özellik olması, devamlı sürdürülen bir büyüme oluşturuyor. Üretim ve ürettiği mamulleri ihraç etme anlamında her geçen gün daha da agresif büyüyen bir iş insanı potansiyelimiz var. Bu durum da hemen yeni bir konu doğurmakta, o da 'katma değeri yüksek ihracat'. Türkiye'de her iş insanı, şu an bu minvalde ticaretini kurguluyor. Bunu fark ediyoruz ve bu anlamda yol açıcı çalışmalar yapmaya özen gösteriyoruz. UGİK'te de özellikle Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcımız Fatih Bey'in sunumu, TOGG CEO'su Gürcan Bey'in sunumu, HepsiBurada'nın CEO'su Murat Bey'in sunumu gibi birçok sunumda, hem idare tarafının katma değerli üretim politikalarını hem de bunu uygulayan şirketlerin yöneticilerini dinlemiş olduk.

-Hangi teknoloji pazarları öne çıkacak? Türkiye bunun neresinde olacak?

Teknolojiye hayatımızın her alanında ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde, teknoloji de artık birçok kategoriye ayrılmış ve bu kategoriler başlı başına bir büyüklük ifade etmeye başlamıştır. Örnek verecek olursak; blockchain tabanlı girişimler, yapay zeka kullanılan yazılımlar, fintech gibi kendine münhasır başlıklar oluştu. Bu teknolojilerin her biri farklı coğrafyalarda filizlenip büyüyor veya teknoloji üretimi olarak farklı coğrafyalar başı çekiyor. Dolayısıyla her coğrafyada farklı teknoloji üretimleri ve pazarları oluşuyor. Türkiye'nin hem coğrafi konumu hem siyasi durumu düşünüldüğünde, her coğrafyayla iletişimi ve ilişkisi olan bir durumu söz konusudur. Bu anlamda birçok teknoloji için doğru pazar olmakla birlikte, yerli araba veya insansız hava araçlarının üretimi gibi birçok katma değerli ürün üretme potansiyeline de sahiptir. Yeter ki potansiyelimizi fark edelim ve çalışalım.

- Uluslararası yatırımda devlet politikalarının hangi seviyede olduğunu düşünüyorsunuz?

Ülkemiz, müteşebbis ve sermayesinin dış ülkelere açılması, aynı zamanda yabancı sermaye ve ileri teknolojinin ülkemize gelmesi yolu ile ekonomimizin globalleşen dünya ekonomisi içinde etkin bir şekilde yer alması, genel ekonomik politikamızın ana hedefleri arasında bulunuyor. Türkiye'nin 1980'lerde ihracatla başlayan küresel ekonomiye entegrasyon süreci, şirketlerimizin üretim kapasitesi, kapital birikiminin oluşması ve yurt dışına yapılan yatırımlar ile devam ediyor. Türk şirketlerin, yurt dışı satın almalarının her yıl artan bir şekilde ilerleme gösterdiğini görüyoruz.

Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan ihracata yönelik devlet yardımları, yurt dışına açılma sürecinde firmalarımıza her safhada destek sağlanmasını amaçlayan bütünsel bir bakış açısıyla sürdürülüyor. Birçok farklı destek programları ve teşvikleri ile Türk şirketlerin yurt dışı satın almalarının ve yurt dışında yatırımlarına devam edeceğini ve yabancı yatırımcıların da ülkemize gelerek ülkemizde yatırım yapmaya devam edeceğini düşünüyoruz.

- Gelecek programınızda gençler için hangi yenilikler var?

8 Nisan 2021 tarihinde HİBRİT olarak 'NEXT' tema başlığı ile 'Yarını Bugünden Fark Et' sloganıyla düzenlediğimiz 7. Uluslararası Genç İşadamları Kongresi; farklı bakış açıları içeren, yeni kurallar koyan ve uygulayanları buluşturarak, donanımlı nesil odaklı, evrensel hedefleri olan insanı ve teknolojiyi bir araya getirmeyi hedefliyordu. Çağa ayak uyduran, eleştirel düşünebilen, iletişimi güçlü, liderlik ve sorumluluk sahibi gençler yetiştirebilmek için farklı eğitim ve organizasyonlar düzenleyeceğiz; gençleri yeniliklerle buluşturacağız.

EN ÇOK OKUNANLAR