USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

13 Ekim 2021 11:14
AA

835 bin esnaftan gelir vergisi alınmayacak

Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile , basit usulde vergilendirilen 835 bin 488 mükellefin kazançlarının, gelir vergisinden istisna tutulacağını ve yıllık gelir vergisi beyanname verme yükümlülükleri kaldırılacak

835 bin esnaftan gelir vergisi alınmayacak

TBMM Genel Kurulunda, milyonlarca vatandaşı ilgilendiren Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin geneli üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

- "835 bin esnaftan gelir vergisi alınmayacak"

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, düzenlemeyle, basit usulde vergilendirilen 835 bin 488 mükellefin kazançlarının, gelir vergisinden istisna tutulacağını ve yıllık gelir vergisi beyanname verme yükümlülüklerinin kaldırılacağını bildirdi.

Kalaycı, sosyal medya içerik üreticilerinin sosyal paylaşım ağları üzerinden elde ettikleri kazançlarla, akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama, paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançların vergilendirilme usulünde, basit ve etkin bir mekanizma getirileceğini ifade etti. Kalaycı, "Düzenlemeyle bu platformlardan elde edilen ve 650 bin lirayı aşmayan kazançlar stopaj yoluyla vergilendirilecek ve böylece belli tutarı aşmayan gelirler de vergilendirilerek uyum düzeyi artırılacak." dedi.

Çiftçilere yapılan destekleme ödemelerinin, gelir vergisinden istisna edileceğini, böylelikle çiftçilere 600 milyon liralık destek sağlanacağını belirten Kalaycı, "Daha fazla üretmeleri için çiftçimiz daha fazla desteklenmeli; mazot, gübre, ilaç, yem gibi girdilerini uygun fiyatlı alabilmeleri mutlaka sağlanmalı. Tarımda kullanılan elektrik için daha düşük tarife belirlenmeli ya da elektrik desteği verilmeli. Tarım Kredi Kooperatiflerine ve Ziraat Bankasına olan tarımsal kredi borçları uygun şartlarda ve uzun vadeli yapılandırılmalı." değerlendirmesini yaptı.

- "Dijital vergi dairelerinin kurulmasının önünü açacağız"

Teklifin ilk imza sahibi, AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir ise düzenlemeyle, vergiye uyumun ve vergi güvenliğinin artırılması, kayıt dışılıkla mücadelenin etkinleştirilmesi, sosyal adaletin ve rekabet ortamının güçlendirilmesi, yatırımların teşvik edilmesi, ihtilafların sonlandırılması gibi birtakım değişikliklerin yapılmasını amaçladıklarını belirtti.

Teklifle, basit usule tabi mükelleflerin kazançlarını gelir vergisinden istisna edeceklerini ve bu mükelleflerin yıllık gelir vergisi beyannamesi verme yükümlülüğünü kaldıracaklarını bildiren Aydemir, düzenlemeden 835 bin esnafın faydalanacağını söyledi.

Sosyal medya üzerinden elde edilen gelirlerin ne şekilde vergilendirileceğini de belirleyeceklerini anlatan Aydemir, "Bu vatandaşlarımızın gelirlerini basit ve etkin şekilde vergilendirmek amacıyla geliri 2021 yılı için 650 bin liranın altında olan kişilerin yalnızca stopaj yoluyla gelir vergisi vermelerini istiyoruz. Kazançları 650 bin lirayı aşarsa kazançları için gelir vergisi beyannamesi verecekler ancak stopaj yoluyla kesilen kazançlarını vergilerden mahsup edecekler. Ayrıca bu kişileri de katma değer vergisinden istisna tutuyoruz." bilgisini verdi.

Aydemir, tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlara daha fazla destek sağlamak için tarımsal destekleme ödemeleri üzerinden yapılan vergi kesintilerini artık yapmayacaklarını, bu düzenlemeden de 3 milyon çiftçinin yararlanacağını kaydetti.

Uyumlu mükelleflerin yüzde 5 vergi indirimi uygulamasının şartlarına esneklik kazandırılacağını vurgulayan Aydemir, "Bu indirimden faydalanma imkanlarını artırarak vatandaşlarımızın daha da etkin bir şekilde bu indirimden, uyumlu mükellef indiriminden, yüzde 5 indirimden faydalanmalarını amaçlıyoruz." diye konuştu.

Aydemir, dijital vergi dairelerinin kurulmasının önünü açacaklarını belirterek, "Vergi daireleri tarafından yapılan işlemlerin elektronik ortamda yapılmasını sağlayacağız. Vergi dairelerinin birbirleri adına işlem yapabilmeleri ve düzeltme işlemlerinin farklı vergi daireleri arasında da yapabilme imkanının önünü açıyoruz. Kamu kurumları tarafından vergi dairelerinde yapılan bildirimler için mükelleflerin bildirim yükümlülüklerini de ortadan kaldırıyoruz. Yeminli mali müşavirlerin tasdik raporlarını süresinde ibraz edemeyen mükelleflere ek 60 gün süre getiriyoruz." değerlendirmesini yaptı.

EN ÇOK OKUNANLAR