USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dijital Dönüşüm

09 Kasım 2022 11:48

E-ticaret devleri Türkiye'de üslendi

Dünyanın önde gelen e-ticaret devleri gözlerini Türkiye'ye dikti. Ülkemizi kendilerine üretim merkez üssü olarak seçen markalara her geçen gün bir yenisi ekleniyor. İrili ufaklı birçok şirketin bu pazarda yer almak için adeta birbiriyle yarıştığı sektörde, Türk girişimcilerin ise bu kanal ile dışarıya daha kolay açılması bekleniyor.

E-ticaret devleri Türkiye'de üslendi

Türkiye sahip olduğu; üretim, tedarik, lojistik, yazılım, iş gücü ve konum gibi avantajlar nedeniyle global e-ticaret markalarının hedeflediği pazarlar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Moda, giyim ve aksesuar kategorilerinde, küresel e-ticarette her zaman büyük talep gören ülkemiz, öte yandan tekstil ihracatında da başarısını gösteriyor. Özellikle mobilya ve dekorasyon ürünleri de e-ihracatta popüler kategoriler olarak dikkat çekiyor. Bu durum, yabancı yatırımcıların iştahını kabartıyor.

ÜRETİCİ İLE SATICIYI BULUŞTURACAK

Bu kapsamda ABD merkezli e-Ticaret devi Amazon, Türkiye'de yatırımlarını artırma kararı alırken; geçtiğimiz aylarda Çinli e-ticaret devi JD (Jing Dong) ise Türkiye'de PTT e-Mağaza ile iş birliğine gitmişti. Şirket, lojistik anlamında Türkiye'nin coğrafi konumundan da faydalanmak istiyor. En son Rus e-ticaret devi Ozon.ru, Türkiye'ye yatırım kararı alanlardan yalnızca bir diğeri. Üreticinin ve satıcıların Türkiye üzerinden Rusya'ya e-ihracat yapabilmeleri için aracılık edecekler.

ÜLKEMİZDE YER ALMANIN YOLLARINI ARIYORLAR

Hal böyleyken yabancı yatırımcının radarına giren Türk e-ticaret ekosisteminin ise e-ihracat potansiyelinde çarpan etkisi yaratması bekleniyor. İrili-ufaklı birçok markanın, Türkiye pazarında yer almanın yollarını aradığını World E-Commerce Forum (WORLDEF) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Nart da doğruluyor. Nart, "28-29-30 Eylül tarihleri arasında düzenlediğimiz World E-Commerce Forum'da birçok markanın bu cazip pazarda yer almak için arayış içinde olduğunu gördük. Yakın gelecekte global e-ticaret markalarından yenilerini Türkiye'de görebiliriz" diyor.

(WORLDEF Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Nart)

KÜRESEL PAZARDAN OLUMLU ETKİ

Diğer taraftan küresel e-ticaret hacminin 2022'de 5.5 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Türkiye'de 2021'de e-ticaret hacmi, bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 70 büyüdü. 2022'de benzer oranlarda artış öngörülüyor. E-ihracat, e-ticareti de içine alan global bir ekosistem. Türkiye'de e-ihracatın geleneksel ihracattaki payı yüzde 2 ila 3 civarında bulunuyor. Küresel sınır ötesi e-ticaret pazarının 2026 yılına kadar 2 trilyon doları aşması bekleniyor. Nart, bu açıdan bakıldığında ise e-ihracatta müthiş bir potansiyel olduğunu söyleyerek, "Global e-ticaret markalarının rotasını Türkiye'ye çevirmesi ile e-ihracat hacminin kısa ve orta vadede birkaç puan artması öngörülebilir" değerlendirmesinde bulunuyor.

YOĞUN TALEP VAR

Yaşanan bu gelişmelerin e-ticaret işine giren şirket ve girişimci sayılarını nasıl etkilediği konusuna gelince, Türkiye'de 2021 yılında e-ticaret yapan işletme sayısı 500 bine yaklaştı. Nart, bu rakamın, 2022'de 650 bini aşacağı öngörüsünde bulunuyor ve bunu desteklemek için bir de örnek vermeyi ihmal etmiyor: "WORLDEF'in etkinlikleri ve eğitimleri de bu açıdan bir gösterge olabilir. E-ticaret ve e-ihracat odaklı etkinliklerimize talepler artarak devam ediyor. World E-Commerce Forum'da 10 bin kişilik katılım öngörmüştük; foruma 21 bin 600 kişi katıldı. Eğitimlerimize çok fazla talep var. Bu talepler, e-ticaret ve e-ihracattaki büyümeye paralel olarak artıyor."

İHTİYACI KARŞILAMAK İÇİN TÜRKİYE'DE

Ozon Türkiye Direktörü Hazal Maraş ise şirketlerinin, Türkiye'yi tercih etme nedenlerinden birinin müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayarak onlara geniş bir ürün yelpazesi sunarken, Türkiye'nin de ticaretini canlandırmak ve markalarının bu büyük pazarda bilinirliğini sağlamak olduğunu söyleyerek söze başlıyor. Maraş, Ozon Global Türkiye ekibinin lideri olarak şirket ile Türk satıcılar arasında e-ticaret alanında yapılacak iş birliğinin karşılıklı fayda sağlayacağına inanıyor ve ekliyor: "145 milyondan fazla nüfuslu ve çevrimiçi alışveriş kitlesi 70 milyonu gecen bu pazarda önümüzdeki günlerin Türk satıcılar için geniş bir perspektif açacağına düşünüyoruz."

SON ÇEYREKTE SATICI SAYISI 10 KATINA ÇIKACAK

Pazaryeri iş modelinin en büyük avantajı, network etkisi sayesinde hızlı büyüme elde etmesi. Satıcı sayısı arttıkça ürün çeşidi, bu arttıkça müşteri sayısı, bunun artmasıyla da daha fazla satıcının dahil olması mümkün. Bu noktada Maraş, "Bizler de satıcı sayısı arttıkça Rusya ile aramızdaki cironun doğru orantı ile yükseleceğini biliyoruz. Rakamlara baktığımızda ilerlemenin de bu yönde olduğunu söyleyebiliriz. Global operasyonumuzda Türk satıcı sayımız her ay istikrarlı biçimde artıyor. Şu an; her ayı ikiye katlayarak ilerliyoruz ve 2023 öngörümüz 2022'nin son çeyreğine göre satıcı sayımızı 10 katına çıkartıyor" diyor.

HEDEF, YÜKSEK SATIŞ HACMİ

Ozon Global'in ana hedefinin hem Türk satıcılarının dış ticaret hacmini artırmak hem de müşterilerin Rusya pazarındaki talebini karşılayarak yüksek bir satış hacmi yaratmak olduğunu vurgulayan Maraş, "Hedeflerimizi gerçekleştirmek ve bu doğrultuda çalışırken Türk satıcılarla iş birliğini en doğru bicimde kurgulamak için tamamen Türk ekibiyle ağustos ayında lokal İstanbul ofisimizi kurduk. Şirketin bölgedeki kısa vadeli hedefi ise verimli iş süreçleri oluşturmak, yerel satıcıların platformda kaliteli hizmet almasını sağlamak" yorumunda bulunuyor.

TİCARİ AVANTAJ

Şirket, binlerce girişimcinin Rusya'nın en uzak şehirlerine 11 farklı zaman diliminde ürün satmasına olanak tanıyan geniş lojistik altyapısını 19 bin teslim noktası ile Türk satıcılara sunuyor. Dünyadaki en büyük pazaryerlerinden biri olan Ozon'un, global operasyonu ile Türk satıcılara Rusya pazarının tüm gerekli bilgilerini sağlayarak, fırsat alanlarını göstererek ticari avantaj yaratması bekleniyor. Şu anda, toplam Rus internet kullanıcısının neredeyse yarısı Ozon.ru web sitesini kullanıyor. Ülkenin online kullanıcısının, 50.3 milyondan fazlası Ozon.ru kullanıcısı.

TOPLAM BÜYÜKLÜK 381.5 MİLYAR TL'YE ULAŞTI

Ticaret Bakanlığı Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) verilerine göre, sektör 2021 yılında yüzde 69'luk büyümeyle sektördeki toplam büyüklük 381.5 milyar TL'ye ulaştı. Yurt içi toplam e-ticaretteki toplam sipariş hacmi yüzde 46'lık büyümeyle 3 milyar 347 milyon adede ulaşırken, e-ticaretin genel ticarete oranı ise yüzde 17.7 şeklinde gerçekleşti. Bu oran, 2021 Kasım ayında yüzde 20.4 olarak gerçekleşmişti. Hacmi ise 349 milyar TL olarak kayıtlara geçti.

E-TİCARET İÇİN KATMA DEĞER

Çok uluslu iş birlikleri yalnızca e-ticaret sektörü için değil farklı birçok sektör için katma değer yaratıyor. Koç Topluluğu'nun dağıtım ve teslimat sektöründeki markası Sendeo Genel Müdürü Özgün Şahin; bu kapsamda önemli olanın, sektörün büyümesi için yapılacak yatırımlar ve tüketiciye sağlanacak optimum fayda olduğunu söylüyor. Zira 2021'de faaliyetlerine başlayan şirket, 2025 yılına kadar koyduğu 60 milyon dolar yatırım hedefinin, 2022 sonuna kadar 360 milyon liralık kısmını tamamlamayı hedefliyor. Şahin, "Bu dönemde çevik olanlar daha avantajlı konumda olacak. Uzun vadede ise uçtan uca teslimat konusunda şirketlerin uzmanlaşacağını düşünüyorum" diyor.

(Sendeo Genel Müdürü Özgün Şahin)

EN ÇOK OKUNANLAR