"Dijital olanaklarla en iyi deneyimi yaşatmayan şirketlerin yaşaması mümkün değil" diyerek sözlerine başlayan Borusan Lojistik Genel Müdürü Serdar Erçal, lojistik sektöründe dijitalleşmenin önemini ve hayata geçirdikleri projeleri Platin'e anlattı.
> Lojistik sektöründeki dijital dönüşüm yolculuğunu nasıl anlatırsınız?
Bugün müşterilerine sadece konvansiyonel değil dijital olanaklarla en iyi deneyimi yaşatmayan şirketlerin yaşaması mümkün değil. Biz de çoklu kanallarla en iyi müşteri deneyimi üzerinde sürekli çalışıyoruz. Yurt içinde yıllık 400 bin sefer ile büyük bir taşıma ağını yönetiyoruz. Bunu da dijitalin her türlü kolaylıklarından faydalanarak yapmak zorundayız. Yurt içinde müşterilerin anlık araç ihtiyaçları ve operasyon performans takipleri için eTA (Elektronik Taşımacılık Ağı) Platformumuzu geliştirmeye devam ediyoruz. Benzer ihtiyaçlara sahip birçok KOBİ için standart ve hızlı çözümler sunarken, kurumsal müşterilerimizin farklılaşan ihtiyaçlarda kendilerine özel çözümleri birlikte geliştiriyor ve sistemlerimize entegre ediyoruz.
"eTA, MÜŞTERİLERİNİN İHTİYAÇLARINA ÇÖZÜM ÜRETMEYE DEVAM EDİYOR"
> eTA Platformu'ndan kısaca bahsedebilir misiniz?
Borusan Lojistik bünyesinde kurulan eTA (Elektronik Taşımacılık Ağı), yurtiçinde yükünü taşıtmak isteyen yük sahipleri ile eTA üyesi bireysel kamyon ve tır sürücülerini bir araya getiriyor. Tüm sorumluluğu üzerine alan ve müşterinin tek kontağı olarak konumlanan eTA'da yük sahibine sadece sipariş vermek kalıyor. eTA Platformu, yükü olan müşterilerine web sitesi üzerinden hızlı araç tedarik ederken, aracı olan tır ve kamyon sahiplerine de mobil uygulaması üzerinden, garaja gitmeye gerek duymadan yük buluyor.
En uygun fiyatlamayı yapabilmek için gerekli en temel bilgiler yük sahibinden alındıktan sonra, portal üzerinden yük sahibine hızlıca araç tedarik ediliyor. Spot ve kontratlı operasyonların tüm performansı platformda dashboardlarla takip edilebilirken müşterilerin siparişleriyle ilgili pek çok detaya buradan ulaşılabiliyor. Sipariş tarihinden ücretlere ve yük bilgilerine kadar tüm detaylar hızlıca raporlanabiliyor. Bunlar dışında çok daha kullanıcı dostu ve hızlı bir arayüze geçen eTA, müşterilerinin ihtiyaçlarına çözüm üretmeye devam ediyor.
> Borusan Lojistik'in dijital projeleri, sektöre ne gibi katkılar sağladı?
Son yıllarda dijital teknolojiler, iş dünyasının birçok sektöründe sadece verimlilik sağlamakla kalmayıp yıkıcı ve dönüştürücü etkiler de yaratıyor. Lojistik sektörü de bundan elbette nasibini alıyor. Borusan Lojistik de lider ve öncü rolüyle ve sektöre olan sorumluluk bilinciyle çalışan yetkinliği ve süreçlerin dijitalleşmesini de öncelikli hedef haline getirerek robotik süreçlerden yapay zekaya, büyük veri analitiğinden artırılmış gerçekliğe kadar birçok dijital teknolojiyi operasyonlarının bir parçası haline getirmiş durumda.
Bu sayede çevre ve sürdürülebilirlik konusunda çevreye olan etkimizi azaltmak ve sıfırlamak, uzun yol kaptanlarımızın en az yakıt, en hızlı rota ve en kolay dönüş yükü bulmalarını sağlamak, dijitalleşme projeleriyle kurumsal verimliliği artırmak, tamamen dijitalde var olan acentelik gibi yepyeni iş modellerini kazandırmak gibi birçok başlıkta sektöre ve dünyaya katkı sağladığımızı ve bunları artırarak devam ettireceğimizi söyleyebiliriz.
YURT DIŞI AĞI BÜYÜYOR> 2023 yılı Lojistik dünyası ve Borusan Lojistik için nasıl geçti?
2023 yılında yurtiçi faaliyet alanlarımızda gösterdiğimiz performansımız olumlu. Özellikle otomotiv lojistiği alanında ve depolama faaliyetlerinde öngörümüzün üzerinde bir performans gösteriyoruz. Tedarik zinciri yönetimi yaptığımız Milkrun operasyonu da oldukça iyi sonuçlar üretiyor. Bunun yanında, yurt içi karayolu taşımacılığında, yüklerin komple taşımacılıktan parsiyel yüklere döndüğünü gözlemliyoruz.
Yurtdışı faaliyetlerimizde ise düşüş trendinde olan global navlun endeksleri ve Türkiye'nin ihracatı kaynaklı olarak hedeflerimizden ve geçen yıl sonuçlarımızdan bir miktar geri kaldığımızı söyleyebilirim. Ancak, toplam Borusan Lojistik Hizmetleri olarak geçen yıla göre daha iyi sonuçlar üretiyoruz. Burada en büyük sorunlardan birisi, artan iş hacimlerine paralel olarak işletme sermayesi ihtiyacının artması ve bunun finansmanı. İş modeli olarak yüksek bir işletme sermayesi ihtiyacı oluşuyor. Finansal piyasalardaki sıkışıklıktan dolayı müşterilerin vadeleri artırmaya çalıştığını, tedarikçilerimizin nakde ulaşmasının zorlaştığını ve bu sebeple de bizim üzerimizdeki yükün arttığını gözlemliyoruz.
> 2024 projeksiyonlarınız nelerdir?
Dijitalleşme ve sürdürülebilirlik tüm iş süreçlerimizin merkezinde olmaya devam edecek. Bununla birlikte müşterilerimize en iyi deneyimi sunmak için çalışmayı sürdüreceğiz.
Otomotivdeki önemli sektörel yatırımlar ve yeni oyuncularla, araç lojistiğinde operasyon olarak büyüyoruz. Ayrıca pazara yeni oyuncuların girmesiyle hizmet verdiğimiz müşteri sayısı da arttı. Elektrikli araçlara tam uygun 3 bin m2 PDI alanımız ile büyüme vaat eden bir segment için de hazırlıklarımızı yapıyoruz.
Geçtiğimiz yıllarda Çin'de bir şirket alarak ve Almanya'da Avrupa pazarına özel bir ekip kurarak etki alanımızı genişletmiştik. Buradaki organizasyonumuzu özellikle insan kaynağı ile daha da güçlendiriyoruz. Hem karayolunda yaşadığımız darboğazlara alternatifler yaratmak açısından hem de daha yeşil bir taşıma modu oluşuyla intermodal taşımacılık da odağımızda.
Bugün yurtiçi komple taşımacılık hizmetlerimiz için hizmet verdiğimiz eTA Platformunu hem diğer hizmet kalemleri hem de kapsadığı coğrafya olarak da genişletiyoruz.