Bankacılık dijitalleşmenin en çok etkilediği sektörlerin başında geliyor. Özellikle son yıllarda yapay zeka uygulamaları, dönüştürücü etkisiyle, bankacılık ve finans sektörü de dahil olmak üzere işletmelerin çalışma ve müşterilere hizmet sunma biçimini değiştirdi. Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Çağrı Süzer, bankacılık ve finans sektöründe dijitalleşme ve sürdürülebilirlik alanlarındaki dönüşümü ve Garanti BBVA'nın bu süreçteki rolünü değerlendirdi. "Önümüzdeki dönemde de yapay zekanın, sektörü, müşteri odaklı ve kişiselleştirilmiş hizmetler sunma noktasında daha güçlü konuma taşıyacağını öngörüyoruz" diyen Süzer, "Açık bankacılık ve servis bankacılığı gibi düzenlemeler de sektöre çeşitlilik getiriyor. Rekabetin şekil değiştirdiği bu dönemde; daha entegre ve tamamlayıcı inovasyonun yarattığı çözümler gündemimizde olmaya başladı" değerlendirmesini yapıyor.
YAPAY ZEKA İLE GELECEĞE HAZIRLIK
Süzer, Garanti BBVA'nın Türkiye'de dijital bankacılığın öncüsü olduğunu belirterek, 25 yıla uzanan dijitalleşme geçmişleriyle sektördeki lider konumlarını sürdürdüklerini vurguluyor. Bankanın 24 milyon müşterisine dijital kanallar üzerinden hizmet verdiğini, bu müşterilerden 16 milyonunun ise aktif dijital kullanıcı olduğunu söyleyen Süzer, "Garanti BBVA Mobil'e giriş yapan müşterilerimiz, şubeye gitmeye gerek kalmadan hızlı, kolay ve kişiselleştirilmiş bir deneyim yaşıyor" diyor. Bankanın mobil platformlar üzerinden sunduğu geniş işlem yelpazesine dikkat çeken Süzer, "2024'ün ilk altı ayında Mobil'den gerçekleşen işlem sayısı yüzde 25'lik artışla yaklaşık 800 milyona ulaştı. Dolayısıyla geniş müşteri kitlemize tüm temas noktalarında en iyi deneyimini sunmayı hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda en büyük yardımcımız da yapay zeka ve büyük veri analizi oluyor" açıklamasında bulunuyor.
50'DEN FAZLA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK TEMALI ÜRÜN
Sürdürülebilirlik konusundaki odaklarını açıklayan Süzer, "İklim kriziyle mücadele ve kapsayıcı büyüme, Garanti BBVA'nın sürdürülebilirlik stratejisinin iki ana eksenini oluşturuyor. 18 yıldan uzun süredir çevre, sosyal eşitsizlikler ve kadın girişimcilerin desteklenmesi gibi konularda faaliyet gösteriyoruz" diyor ve devam ediyor: "Garanti BBVA, bugüne kadar 50'den fazla sürdürülebilirlik temalı ürün ve hizmet geliştirdi ve 2021'de kömür yatırımlarını finanse etmeyeceğini duyurarak önemli bir adım attı" diye konuşarak, Avrupa Yeşil Mutabakatı'na uyum sürecinde Türk şirketlerini desteklemeye devam ettiklerini ifade ediyor. Süzer sürdürülebilirlik çalışmalarıyla ilgili şu örnekleri veriyor: "Ayrıca 'sektörel bankacılık modeli' geliştirerek müşterilerimizin sürdürülebilir finans ve dönüşüm projeleri için danışmanlık hizmetleri gerçekleştiriyoruz. Mevcut portföyümüzdeki kömür faaliyetlerine ilişkin riskimizi ise en geç 2040'a kadar sıfırlayacağız. Bu taahhüdümüzü bir adım öteye taşıyarak kömür dışında enerji, otomotiv, demir-çelik ve çimento gibi diğer karbon yoğun sektörlerde 2030 yılı için karbonsuzlaşma hedeflerimizi açıkladık."
2024 hedeflerine değinen Süzer, "Dijitalleşme tarafında mobile yatırımlarımızı sürdürmeye ve müşteri deneyimini en üst seviyeye taşımaya odaklanıyoruz" diyor.