Günümüzde dijital dönüşümü benimsemeyerek bu konuda öncü adımlar atan bankalar avantajlı hale gelerek, müşterilerine daha nitelikli bir hizmet sunuyor. Bu konuyla ilgili olarak katılım bankacılığı ve geleceği hakkında konuşan Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, finans alanında banka dışı oyuncuların da sisteme girdiği ve geleneksel bankalar için risk oluşturduğu bir dönemden geçildiğini vurguluyor.
"Bu dönemde bankalar, güçlü teknolojik altyapıları ve donanımlı ekipleriyle bu rekabete karşılık veriyor. Müşteri beklentileri de bu ortamda sürekli bir değişim ve dönüşüm içerisinde. Geçmişte daha fazla fiyat odaklı hareket eden, fayda gözeten bir müşteri profili vardı. Günümüzde ise yerini çözüm ortağı arayışında olan, deneyimi ön planda tutan bir müşteri profiline bıraktı" şeklinde konuşan Uyan, "Katılım finans kuruluşları olarak biz de değişen müşteri beklentilerini en iyi şekilde karşılayacak stratejiler geliştirerek bu rekabetteki yerimizi alıyoruz" diye belirtiyor.
"DİJİTAL ÜRÜN YELPAZEMİZİ GENİŞLETİYORUZ"
Her ne kadar mobil bankacılık ve dijitalleşmeyle birlikte tüm işlemlerin dijital kanallara taşınması bankaların müşterilerle kurulan fiziksel bağını zayıflatmış olsa da Kuveyt Türk olarak bu konuda gerekli aksiyonları aldıklarını söyleyen Uyan, "Dijital kanallarda uygulamaya geçirdiğimiz kullanıcı dostu ara yüzümüzle, dijital asistanımız Selim'le ve deneyim araştırmalarıyla müşterilerimizin beklentilerini karşılayarak dijitalde de müşterilerimizle yakın teması sürdürüyoruz. Bir yandan müşterilerimize dijitalden sunduğumuz self servis bankacılık çözümlerimizin sayısını artırırken diğer yandan çalışma arkadaşlarımızın operasyonel süreçlerini yapay zekâ, görüntü işleme ve robot teknolojileriyle dijitalleştiriyoruz. Böylece çalışan kaynağımızı daha katma değerli işler için değerlendirme imkânı elde ediyoruz. Bu kapsamda, dijital bankacılık stratejimiz kapsamında uçtan uca sunduğumuz dijital çözümlerimizi artırıyor, dijital platformlara yaptığımız yeni yatırımlarla deneyimi daha iyi bir noktaya getiriyor, gelişen trendlerle harmanladığımız iş süreçlerimizi operasyonel verimlilik bakış açısıyla sürekli geliştiriyoruz. Dijital ürün yelpazemizi genişleterek dijital yeteneklerimizi güçlendirmek, API entegrasyonları ve servis bankacılığı iş modelleriyle yeni nesil bankacılıkta sektörde öncü olmak gibi alt stratejiler üzerinde çalışıyoruz" diyor.
"Özellikle Türkiye'de servis modeli bankacılığı (baas) konusunda farklı iş modelleri ve iş birlikleri açısından düzenleyici kurumlar tarafından izinlerin gelebileceği öngörülüyor"
'HİPER KİŞİSELLEŞTİRME' ÖNEMLİ BİR TREND
Yapay zekanın tüm iş modellerine girmesiyle her müşterinin kendine özgü, eşsiz hareketinin müşteriye geri dönüştürülmesi anlamına gelen hiper kişiselleştirmenin, önemli bir trend olacağını ifade eden Uyan, "Yine kişiselleştirilmiş uygulamalara ek olarak platform bankacılığı gelişmeye açık diğer bir alan. Finans dışı hizmetlerin bankacılık uygulamaları içerisinde sunulması, fintekler ile yapılan iş birliklerinin sayısını artıracaktır. Özellikle Türkiye'de servis modeli bankacılığı (BaaS) konusunda farklı iş modelleri ve iş birlikleri açısından düzenleyici kurumlar tarafından izinlerin gelebileceği öngörülüyor. Bu tarafta iş modellerinin standartlaşmasını ve adım adım yaygınlaşmasını bekliyoruz" diye ekliyor.