Dijitaldeki dönüşüm, her alanda kendini hissettiriyor. Çoğu sektörde zaman ve mekân algısı ortadan kalkıyor. Böylece, bazı meslekler artık eski anlamından uzaklaşırken, yerine yeni nesil meslekler doğuyor. Özellikle beklentilerin farklılaştığı, yeni yatırım alternatiflerinin oluştuğu, artık günlük hayatın her bir adımında kullanıldığı bankacılık ve finans alanında...
Dijital bankacılık, aslında bütünsel bir değişime işaret ediyor. İş modelleri dönüşürken ürün ve hizmet tasarımları da gelişiyor. Bir yandan teknoloji stratejisi yeniden inşa edilirken, diğer yandan yetkinlikler ve iş tanımları uyumlandırılıyor. Sektörde sadece kuruluşların değil, iş gücünün, organizasyonların ve insan kaynaklarının geleceği konuları da üzerine ciddi düşünmeleri gerektiriyor. Yeteneklerin, doğru rollere yerleştirilmesi oldukça büyük önem taşıyor. Piyasa koşulları ve müşteri beklentilerine paralel olarak pozisyonlardan beklentiler de evriliyor.
Peki, bankalar bu değişim sürecinde insan kaynaklarını nasıl yönetiyor? Beklentilere ve ihtiyaçlara göre yeni meslekler nasıl şekilleniyor?
VERİYE DAYALI KARAR ALMA VE PROBLEM ÇÖZME
Türkiye İş Bankası'nın Platin'e yapıtığı açıklamaya göre içinde bulunduğumuz dönemde tüm hizmet sağlayıcılar için veri analitiği, servis tasarımı, kullanıcı deneyimi, dijital pazarlama, robotik otomasyon gibi fonksiyonlar daha da önem kazanacak. Bu da şirketler arasında, adlandırmaları değişse de üstlenecekleri sorumluluk ve beklenen iş sonuçları anlamında benzerlik gösterecek bir dizi yeni role ihtiyaç duyulmasına sebep olacak.
Tüm bu roller, aslında müşteriyi daha iyi tanımayı ve daha etkin iletişim kurmayı sağlayacak araçlar ve altyapılar geliştirmeye ve yönetmeye, müşteri bakış açısıyla ürün ve hizmetler tasarlamaya, veriye dayalı karar alma ve problem çözmeye, dijital riskleri yönetebilmeye olanak tanıyan, çevik ekipler halinde birlikte çalışması beklenen, değişime ve ihtiyaca hızla yanıt vermek üzere ortaya çıkmış roller. Bu nedenle önümüzdeki dönemde kendini tekrar eden operasyonel süreçlere ilişkin roller ve buna ilişkin yetkinliklere talebin azalması söz konusu olurken analitik ve eleştirel düşünme yetkinliği, veri okuryazarlığı, adaptasyon becerisi, gelişim odağı, insanı merkeze koyan yaklaşıma sahip olmak ve takımlar halinde çalışabilmek önemli ayırt edici yetkinlikler olacak.
"YILDA 3 BİN İŞE ALIM YAPIYORUZ"
QNB Finansbank olarak 11 bin 700, iştirakler dâhil yaklaşık 14 bin finansçı ile faaliyet gösterdiklerini, ihtiyaçlara göre yılda üç bine yakın işe alım yaptıklarının bilgisini veren QNB Finansbank İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Cenk Akıncılar, bir kısmını yeni mezunlardan bir kısmını da farklı bakış açıları kazanabilmek amacıyla deneyimli kadrolar için dışarıdan alım yaptıklarını söyledi.
Finans sektörünün özellikle son yıllarda değişen tüketici talepleri doğrultusunda yeni bir yöne evrildiğini gördüklerini belirten Akıncılar, "İhtiyaçların bu denli hızla değiştiği bir dünyada, öncü olmaya devam etmeyi hedefleyen bir banka olarak sektördeki trendleri takip ederek dijitalleşen dünyada insanı önemseyen, yeni yetenek, yetkinlik ve pozisyonlar inşa etmeye yoğunlaşıyoruz. QNB Finansbank olarak yıllardır teknoloji alanına yaptığımız yatırımlarla bugün gelinen noktada müşteri deneyimi ve verdiğimiz dijitalleştirilmiş finansal hizmetler ile öne çıkıyoruz. Müşteri odaklı yaklaşımımız sayesinde dijital dönüşüm ve yenilikleri yakından takip eden kurumlardan biri olduk" diyor.
"DİJİTAL DÖNÜŞÜM OFİSİ ÖNCÜLÜK EDİYOR"
Müşteri odaklılığının, veri analitiğinin ve yapay zekanın öne çıktığı dijital dönüşümde dijital bankacılık alanında birçok yeni pozisyon açıldığını belirten Odeabank İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ebru Vardar, "Dijital Dönüşüme öncülük eden Dijital Dönüşüm Ofisi'mizde görev alan, Dijital Dönüşüm Direktörlüğü'nün görevleri; bankamızın dijital dönüşümüne liderlik ederek, inovasyon sponsoru rolünü üstlenmektir. Bankacılık sektörünü takip edip inovasyon yaratacak projeleri geliştirerek, projelerde çıkan engeller için tüm ekosistemde çözüm arar, bankacılıkta kullanabilecek olan iş modellerini takip ederek yenilikçi öneriler ve çözümler geliştirir" bilgisini veriyor.
"GÜNDEMİ MUTLAKA TAKİP ETMELİ"
Dijital bankacılık alanında kariyer hedefi olanların çok yönlü olabilmesi ve farklı disiplinler arası bağlantıyı kavrayarak veri analizi ve okuması yaparken sonuçları anlayabilmek adına analitik düşünmeye sahip olması gerektiğini söyleyen Vardar, "Yenilikleri ve trendleri kaçırmamak adına gündemi takip etmeli; okumaktan ve araştırmaktan hiç vazgeçmemelidirler. Teknolojideki her gelişmenin yaptığı işe katkısını; getireceği avantajları ve gelişmeleri işine uygularken karşılaşacağı engelleri değerlendirebilmesi için muhakeme yeteneğine sahip olması gerekir. Tüm dijitalleşme süreçlerinde başarı ancak birden fazla paydaşın iş birliği ile mümkün olacağından ekip çalışmasına yatkın olmalıdır" yorumunu yapıyor.
(Odeabank İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ebru Vardar)