USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Bankacılık Haberleri

20 Eylül 2024 13:32

Dijital bankacılığın yeni çağı

Bankacılık sektörü, yapay zeka kullanımında da öncü bir rol oynuyor. Yapay zeka destekli uygulamalar; sadakat yönetimi, müşteri hedefleme ve çağrı merkezlerinde aktif olarak kullanılırken, dolandırıcılık tespiti, risk yönetimi, uyum ve portföy yönetimi gibi alanlarda da sektörü güçlendiriyor.

Dijital bankacılığın yeni çağı

Son 15 yılda yaşanan dijital dönüşümün en belirgin yansımalarının finansal alanda yaşandığı kuşkusuz. Burgan Bank Dijital Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Halil Özcan, bu anlamda Türkiye'nin bankacılık ve finans alanında inovasyonlara açık bir ülke olarak öne çıktığını belirtiyor. Ocak 2024'te uzaktan müşteri ediniminin, ilk kez şubeden yeni müşteri kazanımını geride bıraktığını söylüyor. Birkaç yıl önce yapay zeka çoğu sektör için sadece bir kavramken, bugün pek çok alanda günlük hayatımızın bir parçası haline gelmiş durumda. Bu alanda da finans ve bankacılık sektörünün yapay zeka kullanımında pek çok yenilikçi uygulamaya öncülük ettiğini ve inovasyonun odağında yer aldığını söylemek mümkün. Bankacılık, finans ve yatırım teknolojileri ekosistemi; büyük veri, bulut teknoloji ve yapay zeka gelişmelerini hızla benimsiyor.

YAPAY ZEKA İLE KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ BANKACILIK

Hızla değişen müşteri beklenti ve ihtiyaçlarını yeni nesil bir bankacılık anlayışıyla karşılama noktasında ise Halil Özcan; masrafsız, rahat ve güvenilir bir bankacılık hizmeti sunma hedefiyle ON Dijital Bankacılık'ı hayata geçirdiklerini anlatıyor. ON Dijital Bankacılık, bu süreçte insan odaklı bir yaklaşımla, müşteri deneyimini hep daha ileri taşımak için çalışmalarını sürdürüyor. Halil Özcan, yapay zeka kullanımının iş süreçlerine entegre edilerek, müşterilerin dijital ayak izlerini anlamlandırdığını ve ihtiyaçları doğrultusunda uygun zamanda, uygun fiyatlarla, ihtiyaçları olan ürünü önerdiklerini paylaşıyor. Müşterilere ürün önerilerinde bulunurken aynı zamanda yapay zeka tabanlı dinamik fiyatlamayı da aktif olarak kullandıkları aktırıyor. Yatırım alanında ON Robo ürünleri ile birlikte müşterilerine gelişmiş yapay zeka ve algoritmalar ile risk profilini ve piyasa koşullarını analiz ederek, getiri beklentilerine uygun yatırım fonu dağılımları sunduklarını açıklıyor. Ayrıca sektörün en prestijli ödüllerinden olan Global Banking and Finance ödüllerinde 2 yıl üst üste başarı göstererek, hem Türkiye'nin hem de Avrupa'nın en iyi dijital bankacılık platformu seçilmenin haklı gururunu yaşadıkları ifade ediyor.

"2023 yılında başlattığımız alt yapı ve entegrasyon hazırlıkları hem yeni iş birlikleri hem de yeni edinim kanalları oluşturulması adına daha hızlı adım atmamızı sağlayacak"

GELECEĞE YÖN VEREN BANKACILIK VİZYONU

Bankacılık, finans ve yatırım ekosistemini tüketici nezdinde bir bütün olarak değerlendiren Halil Özcan, ON Dijital Bankacılık olarak dijitalleşme sayesinde kullanıcının dilediği yerden, bildiği işlemi yapmasına olanak tanıdıklarını söylüyor. Dijitalleşmenin artışıyla birlikte siber güvenlik alanının önemi daha da artıyor. Bu sebeple önümüzdeki dönemde bankaların, daha güçlü güvenlik protokollerini ve veri koruma stratejilerini geliştirecekleri açıkça görülüyor. ON Dijital Bankacılık ise yakın gelecek için üç ana odak noktaları olduğunu işaret ediyor: ON Mobil uygulamasının yenilenmesi, kredi kartı ve açık bankacılık projeleri. ON Mobil uygulamasının yenilenmesinin öncelikli olduğunun altı çiziliyor. Halil Özcan, hem yenilenen ON Dijital Bankacılık markası hem de müşterilerin iç görüleri doğrultusunda ON Mobil'i daha kullanıcı dostu bir uygulama olarak yeni fonksiyonları ve renkleriyle müşterilerin hizmetine sunulacağı duyuruyor. Ürün olarak en önemli yeniliğin ise kredi kartı olarak öne çıkması olduğunu aktarıyor. Yakın bir dönem içerisinde ON Dijital Bankacılık müşterilerinin hizmetine sunulacak kredi kartı, gerek yeni müşteri kazanımına gerekse mevcut müşterilerin ON Dijital Bankacılık ürünlerinde aktifleşmesi konusunda büyük rol oynayacağını anlatıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR