"Yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik daha fazla önem kazanacak. Karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik politikalar, otomotiv sektörünü daha çevreci üretim süreçlerine yönlendirecek" diyen Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. K. Altuğ Erciş, otomotiv sektörünün ihracat performansını ve geleceğini Platin'e şöyle değerlendirdi:
Avrupa başta olmak üzere birçok ülkeye araç ve yedek parça ihracatı gerçekleştiren Türkiye, bu alanda büyük bir rekabet gücüne sahip. Aynı zamanda otomotiv perakendeciliği, iç pazarın dinamikleri doğrultusunda sürekli olarak değişiyor ve gelişiyor. Otomotiv sektörü, yerli sanayisi, ihracatı, distribütörleri ve ülkenin her yanına yayılmış yetkili satıcı ağı ile Türkiye ekonomisinin bel kemiğini oluşturan en önemli sektörlerden biri. Bir de bunlara, otomotiv ekosistemindeki yan sanayi, akaryakıt, sigorta, finans, lojistik gibi herkesin günlük hayatına var olan diğer sektörleri eklediğimizde, otomotivin büyüklüğünü daha net görebiliriz. Yıldan yıla büyüyen bu sektör, ihracat ve yurt içi satışlarında üst üste 2 yıl rekorlar kırdı. 2024 yılında binek otomobiller ihracatı yüzde 12, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı yüzde 14, otobüs minibüs midibüs ihracatı yüzde 11 arttı. Türkiye otomotiv endüstrisi bu sayede 37.2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu sonuç; araç satış adedinde olduğu gibi tüm zamanların rekoru oldu. Ayrıca sektörümüz, 2024 yılında da ülke ihracatının lideri oldu. Sektörümüzün toplam ihracattaki payı, bir önceki yıla göre yüzde 6,3 artarak, yıl sonunda yüzde 16,5'e çıktı.
İÇ PAZARDA DA SATIŞ REKORU KIRILDI
Yurt içi satışlarda ise 2024 yılı önceki yıla göre yüzde 0,5'lik bir artış ile 1 milyon 238 bin 509 adetlik satış ile yeni bir rekor kırdı. Böylece üst üste 2 yıl satış rekorları kırılmış oldu. Otomotiv sektöründe yerli sanayi, ihracat ve satış başarıları için en önemli kural sağlam satış ağlarının olmasıdır. Doğal olarak bu rekorlar, markaların güçlü satış ağları sayesinde gerçekleşti. Biz OYDER olarak temsil ettiğimiz Yetkili Satıcılarla 1.250'den fazla işletme, 140 bin kişiden fazla doğrudan istihdam ile bu sistemin içerisindeyiz, Türkiye ekonomisinin devindirici güçlerinden birisi olarak yolumuza kararlılıkla devam ediyoruz. Tamamı yerli sermaye ile oluşturulmuş 5 milyar dolarlık yatırım, bu sektöre olan inancın ve güvenin somut bir göstergesi.
YETKİLİ SATICI AĞLARININ GÜCÜ
Ülkemizde yetkili satıcı ağları kolay kurulmadı. Nesilden nesile taşınan bir mirasın emanetçileri olarak işimizi yaşatıyoruz. Bugün atalarının izinde ilerleyen 2. kuşak, 3. kuşak, hatta 4. kuşak temsilcilerimiz var. Bayi teşkilatları, zamana direnen ve sabırla kurulan koca çınarlar gibidir. Köklerini derinlere salmadan sağlam bir ağ oluşturmak mümkün değildir. Oysa yeni gelen markalar, birkaç ayda bir bayi ağı kurabiliyor. Ancak bu ağ, daha önce başka markalara hizmet etmiş bayilerin devşirilmesiyle oluşuyor. Gerçek anlamda sıfırdan bir teşkilat kurmak ise çok daha emek, özveri ve bağlılık gerektiriyor.
ELEKTRİKLİ ARAÇLARDA VE DİJİTALLEŞMEDE YENİ DÖNEM
Türkiye'nin otomotiv sektörünün geleceği, global trendler ve yerel politikalar doğrultusunda şekillenecek. Önümüzdeki yıllarda daha sık konuşulacak başlıklara da değinmek istiyorum. Gelecek dönemde özellikle elektrikli ve hibrit araçların payının arttığını göreceğiz. Türkiye, elektrikli araç üretimi konusunda yeni yatırımlarla önemli bir merkez olma yolunda ilerliyor. Dijitalleşme de yaygınlaşacak. Otomotiv perakendeciliğinde e-ticaretin ve dijital showroom'ların daha fazla kullanılması bekleniyor. Ayrıca ikinci el otomobil sektöründe, yetkili satıcılar daha fazla rol alacak.