Otomotiv

29 Ağustos 2024 11:53

Otomotivde yeni rota Türkiye

Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticilerinden Çinli marka BYD, 1 milyar dolarlık yatırımla Türkiye'de üretim merkezi kuracak. BYD'nin Türkiye'deki dev yatırımı küresel otomotiv dünyasında büyük yankı uyandırırken yakın zamanda yeni yatırımlara da zemin hazırlaması bekleniyor.

BYD firması ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında Türkiye'de yatırıma yönelik yaklaşık 1 milyar dolarlık anlaşma imzalandı. Bu anlaşma ile BYD'nin Türkiye'de yıllık 150 bin araç kapasiteli elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretim tesisi ile sürdürülebilir mobilite teknolojilerine yönelik Manisa'da Ar-Ge merkezi kurması planlanıyor. 2026 sonunda üretime başlaması hedeflenen tesiste, 5 bin kişiye kadar doğrudan istihdam sağlanması hedefleniyor. 27 yıl sonra gelen bu yeni yatırım, Türkiye'yi dönüşüm içerisinde olan küresel otomotiv endüstrisinde önemli noktaya taşıması bekleniyor.

İNOVASYON VE İLERİ YEŞİL TEKNOLOJİ MERKEZİ OLMA POTANSİYELİ

Dev yatırımı değerlendiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Yeni teknolojileri ve Ar-Ge'yi Türkiye'ye getirme çabalarımız, ülkemizin yalnızca uluslararası yatırımlar için bir merkez değil, aynı zamanda bir inovasyon ve ileri yeşil teknoloji merkezi olma potansiyelini de vurguluyor. Yeni nesil araçların yüksek yerli katma değerle üretimine yönelik bu yatırım, otomotiv sektörümüze güç katacak" diyor. Otomotiv sektöründe yeni nesil ve çevre dostu elektrikli araçlara yönelik dönüşümü öncelikli hedef olarak gördüklerinin altını çizen Bakan Kacır, şu ifadeleri kullanıyor: "Bu kapsamda milli markamız Togg, ülkemiz için öncü bir adım oldu. Ülkemizde üretim yapmakta olan diğer markaların da elektrikli araçlara yönelik yatırımları Bakanlığımızca destekleniyor. Elektrikli araçların yaygınlaşmasını destekleyici önemli unsurlardan biri olan şarj istasyonlarının tüm şehirlerimizde hızla yaygınlaşmasını sağladık. Türkiye, yeni yatırımlarla otomotiv sektöründe dönüşümün lider ülkesi olacak."

"TÜRKİYE'Yİ GELECEĞİN TEKNOLOJİSİNİN MERKEZİ HALİNE GETİRMEK İSTİYORUZ"

BYD Başkan Yardımcısı ve BYD Amerika Üst Yöneticisi Stella Li, Türkiye'ye sadece bir üretim tesisi inşa etmeye gelmediklerini belirterek, "Türkiye'yi geleceğin teknolojisinin merkezi, ardından inovasyon merkezi haline getirmek istiyoruz. Bunların hepsi tutku verici gelişmeler" diyor. Türkiye'deki yatırım hedeflerinden de bahseden Stella Li, "Dünya çapında 110 binden fazla Ar-Ge mühendisine ve günde 32 patent üretim gücüne sahibiz. Bu nedenle Türkiye'ye sadece bir tesis inşa etmeye gelmedik, aynı zamanda elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobillerdeki en gelişmiş yüksek teknolojiyi Türkiye'ye getirmek için bir tutkumuz var. Bu tesisi, en ileri teknolojiyi buraya getirecek en büyük üretim yerlerinden biri olacak şekilde inşa etmek istiyoruz" yorumunda bulunuyor.

HEDEF AB PAZARI

Ticaret Bakanlığı'nın yerli üretimin iç pazardaki payının yükseltilmesi ve korunması ile yurt içine yatırımların özendirilmesi amacıyla Çin menşeli benzinli ve hibrit binek otomobillere ilave gümrük vergisi uygulanması kararının sonuçları görülmeye başlandı. Nitekim 'Türkiye'yi Avrupa pazarına açılan bir kapı' olarak gören Çin markaları, Türkiye'ye yatırım kararı ve planlarını açıklamaya başladı. BYD'nin 1 milyar dolarlık yatırım kararının bir domino taşı etkisi yaratarak, Türkiye'ye yatırım yapmayı planlayan Chery, Skywell, DFSK gibi diğer Çin markalarını da harekete geçirmesi bekleniyor. Öte yandan BYD'nin Manisa tesisinde üreteceği otomobillerin yaklaşık yüzde 50'sinin AB ülkelerine ihraç edilmesi planlanıyor.

TÜRKİYE'NİN SAHİP OLDUĞU AVANTAJLAR NELER?

Türkiye'de halihazırda sekizi küresel olmak üzere on üç otomotiv markası üretim yapıyor. Geçtiğimiz yıl 1.4 milyonun üzerinde üretim sayısı elde edildi. Peki, Türkiye yeni markalara doğrudan üretim için hangi avantajları sunuyor:

- Ticari anlaşmalar: Türkiye, yirmi üç ülkeyle imzalamış olduğu serbest ticaret anlaşmalarıyla ihracatta çok sayıda pazara erişim imkanı sunuyor.

- Gelişen teknoloji: Türkiye, gelişen teknoloji ekosistemi sayesinde otomotiv dünyasının dönüşümünde önemli rol oynayacak potansiyel barındırıyor.

- Konum: Özellikle Çinli markalar için Türkiye, Avrupa pazarına girişte tedarik noktasında önemli avantajlar sunuyor.

- Üretim: AB standartlarında üretim modeli sunan Türkiye, üretim aşamasında da fırsat barındırıyor.

- İş gücü: Türkiye, otomotivde genç ve nitelikli iş gücü potansiyeliyle önemli avantajı barındırıyor.

TÜRKİYE'DEKİ OTOMOBİL YATIRIMLARININ TARİHÇESİ

-1960 Ford Otosan

-1967 Man Türkiye

-1968 Mercedes-Benz Türk

-1971 TOFAŞ

-1971 OYAK Renault

-1984 Anadolu Isuzu

-1994 Toyota

-1997 Hyundai Assan

-1997 Honda

EN ÇOK OKUNANLAR