Otomotiv

11 Aralık 2024 15:35

Otomotivde siber güvenliğin yeni adı: Newky

Otomotiv sektöründe geleceğin tasarımına yön veren inovasyonlar, dijital dönüşümle yeni bir boyut kazanıyor. Newky'nin kurucusu Çetin Kosifoğlu, otomotiv sektörüne yönelik geliştirdiği cep telefonunu güvenli bir dijital anahtara dönüştüren teknolojiyle global pazarlara açılma hedeflerini Platin'e anlattı.

Otomotiv endüstrisi, teknolojik yenilikler ve sürdürülebilirlik talepleri doğrultusunda hızla evrim geçiriyor. Elektrikli araçların yaygınlaşması, otonom sürüş sistemlerinin gelişimi ve yapay zeka destekli kullanıcı deneyimleri, sektörün geleceğini yeniden şekillendiriyor. Geleceğin otomobilleri, yalnızca bir ulaşım aracı olmanın ötesine geçerek, bireylerin yaşam tarzlarını yansıtan akıllı, bağlantılı ve çevre dostu mobilite çözümleri sunmayı hedefliyor. Bu dönüşüm, tasarım dünyasına da radikal bir yaklaşım getirerek, işlevsellik, estetik ve teknolojiyi harmanlayan yenilikçi vizyonlara kapı aralıyor.

2019 yılında görüntü işleme teknolojileri üzerine çalışmaya başlayan ve birçok sektörde deneyim kazanan Newky girişimin kurucusu Çetin Kosifoğlu, "2021 yılında Teknopark İstanbul'da şirketleşerek ticari faaliyetlerimize başladık. 2022'de EIT Urban Mobility tarafından düzenlenen City Raptor yarışmasında birincilik kazandık ve bu başarıyla Newky doğdu. Bugün, 15 kişilik yetenekli ve uzman bir multidisipliner ekibe sahibiz" diyor.

TÜRKİYE'DE TEK, DÜNYADA İSE BEŞ ŞİRKETTEN BİRİ

Otomotiv sektöründe elektrifikasyonun artmasıyla birlikte araçların dijitalleştiğine ve siber güvenlik bir zorunluluk haline geldiğine dikkat çeken Kosifoğlu, "Türkiye'de bu alanda çalışan tek, dünyada ise beş şirketten biriyiz. Newky, otomotiv ve mobilitede geliştirdiği dijital anahtar uygulaması ve patentli IoT cihazıyla araçların elektronik kontrol ünitesine entegre oluyor, siber saldırılardan koruyor ve güvenli erişim sağlıyor. Newky AutoBox, araca entegre edilerek çeşitli lisanslarla araç ve kullanıcı güvenliğini sağlıyor. OBD2 Siber Güvenlik, Dijital Zimmetleme, OTA Uzak Güncelleme, Hırsızlık Alarmı, Kullanıcı Performans Ölçümü ve Araç Takip Lisansları gibi çözümler yıllık bazda B2B müşterilere sunuluyor" yorumunda bulunuyor.

YAPAY ZEKA ALGORİTMALARI, KRİPTOLOJİ TEKNOLOJİLERİ

OEM'ler, filo şirketleri ve bireyler için mobiliteyi güvenli hale getirmeyi hedeflediklerini aktaran Kosifoğlu; "Tüm mobilite ekosisteminde ihtiyaç duyulan RED TEAM ve BLUE TEAM siber güvenlik uzmanlarımız mevcut. Uç cihaz ile aktif koruma, regülasyonlara uyumluluk, uygulama güvenliği, haberleşme testleri ve VSOC (Araç Güvenlik Operasyon Merkezi) gibi güvenlik platformlarını sunuyoruz. Geliştirdiğimiz teknoloji, marka ve model fark etmeksizin tüm araçlara entegre olabiliyor. Yapay zeka algoritmaları ile anomali tespiti, gömülü sistem ve haberleşme yazılımları ile kriptoloji teknolojilerini kullanarak çözümler geliştiriyoruz. Çalışmalarımız, UN ECE R155, R156 regülasyonları ve ISO/SAE 21434 otomotiv siber güvenlik standartlarına uygun olarak yürütülüyor. Homologasyon süreçlerini ve sertifikasyon testlerini başarıyla tamamladık. Ayrıca ISO 27001 ve ISO 9001 belgelerine de sahibiz" diyor.

GLOBAL PAZARA AÇILIYOR

2022'de City Raptor Yarışması'nın ardından odak noktaların konsantre olarak birçok başarıya imza attıklarını belirten Kosifoğlu, sözlerine şöyle devam ediyor: "2023 yılında Otomotivin Geleceği Tasarımı yarışmasında birincilik kazandık ve otomotiv sektöründe adımızı duyurduk. Aynı yıl İTÜ Çekirdek'in Big Bang Startup Challenge yarışmasında dördüncü olduk. TRAI Yapay Zeka Haritası'nda yer alıyoruz. İspanya'da düzenlenen ve henüz adını açıklayamadığımız bir mobilite yarışmasında finalist olarak davet edildik. İlk günden itibaren amacımız; basit arayüz, güvenli sistem ve kolay erişim odağında ürünler tasarlayarak global pazarda yer almak oldu. Bu doğrultuda Kanada, İngiltere, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Hindistan gibi 5 ülke ile distribütörlük anlaşmaları imzalayarak globalde ilk adımlarımızı attık."

EN ÇOK OKUNANLAR