Gastronomi

16 Ekim 2024 12:25

4. Rize Gastronomi Mutfağı etkinliği ‘yerel lezzetleri' ve ‘kadınları' sahnesine taşıdı

Besin değeri yüksek malzemeleri ve inovatif reçeteleriyle bilinen zengin Rize mutfağı, 4. Rize Gastronomi Mutfağı etkinliğiyle dünya sahnesine çıktı. 11 ilçenin katılımıyla Rize Merkez'de gerçekleşen etkinlik, Rize'nin coğrafi işaretli lezzetleri ve yerel malzemelerini tanıtırken, sürdürülebilirliği merkeze alarak bölgenin kadim gastronomik mirasını geleceğe taşımayı hedefliyor.

Anne yemeklerini sokağa indirmiş ender şehirlerden biri Rize. Yani evde ne pişiyorsa restoranda da lokantada da onu buluyorsunuz. Elbette restoranların fark yaratan son dokunuşları da var. 4. Rize Gastronomi Günleri etkinliğini özel kılan detaylardan biri Rize Merkez'de gerçekleştirilen etkinliğe hemen her ilçeden katılımın olması. Önceki yıllarda restoranlara odaklanan etkinlik bu yıl 'yereli' merkeze almış. Böylece katılımcılar yerel lezzetleri direkt olarak ilçe stantlarında deneyimleme fırsatı elde etti.

Etkinlikte öne çıkan bir diğer önemli detaysa tarımda ve tüm bu lezzetlerde emeği olan gizli kahramanların, 'Rizeli kadınların' sahneye çıkmış olmasıydı. Sadece stantlarda değil, sahnede de kadınların etkin bir yeri vardı.

ETKİNLİĞE TÜM İLÇELER KATILDI

Rize Çay Çarşısı yanında kurulan festival alanında gerçekleşen 4. Rize Gastronomi Günleri, bu yıl yalnızca merkezde değil, Rize'nin 11 ilçesini kapsadı. İlçelere özgü yemekler ve eşsiz malzemelerin yer aldığı tadım stantları, panel ve şef sunumlarıyla festival ziyaretçilerine bütünsel bir deneyim sundu.

ÜNLÜ ŞEFLER YEREL LEZZETLERİ TANITTI

Gastronomi dünyasının ünlü isimleri de etkinlikte sahne aldı. Şef Cüneyt Asan, Asuman Kerkez ve İdilika gibi tanınmış şefler, Rize'nin mutfak kültürünü yansıtan özel lezzetleri tanıtarak katılımcılara unutulmaz bir gastronomi deneyimi yaşattı. İyidere'den Pileki Taşında Pişen Mısır Ekmeği, Çamlıhemşin'den Isırgan Çorbası, Fındıklı'dan Süt Helvası ve Pazar'a özgü Muhlama gibi bölgenin farklı lezzetleri sahnede tanıtıldı.

COĞRAFİ İŞARETLİ LEZZETLER DÜNYA SAHNESİNDE

Rize'nin coğrafi işaretli ürünleri ve işaret almaya aday 100'den fazla yerel ürünü, festival boyunca katılımcılarla buluştu. Coğrafi işaretli Rize Çayı, Rize Kavurması, Rize Simidi, Rize Baston Ekmeği, Enişte Lokumu, Rize Muhlaması, Pepeçura, Rize Etli Karalahana Sarması, Çayeli Koloti Peyniri, Çayeli Kuru Fasulye, Anzer Balı, Ayder Balı ve Derepazarı Pidesi gibi yöresel lezzetler ön plana çıktı. İyidere'den Çayeli'ne kadar uzanan farklı yörelerden geleneksel yemekler, yerel malzemelerle sahnede hazırlanarak tanıtıldı.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ODAKLI BİR FESTİVAL

Etkinlik, sadece lezzetleri tanıtmakla kalmayıp, yerel mutfak kültürünün sürdürülebilirliğini de merkezine aldı. Bu kapsamda düzenlenen panellerde, yerel çiftçiler ile sürdürülebilir tarım, turizm ve gastronomi üzerine konuştu. Rize Lokantaları, Çay Turizmi ve Rize'de Balık Yetiştiriciliği gibi konular da ele alındı.

EN ÇOK OKUNANLAR