USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Yaşam

12 Ekim 2024 10:38

Festival markaları

Son yıllarda Türkiye'nin dört bir yanına yayılıyor festival havası ancak merkez İstanbul. Kahveden sanata, müzikten güzelliğe ve dinamik yaşama dek pek çok eğlenceli anın fotoğrafıyla birlikte festivale imzasını atarak eğlence eşiğini yükselten markalar da zihinlere kazınıyor.

Festival markaları

Uzun yıllardır katılımcılarına sunduğu eşsiz deneyimlerle markalaşan festivaller katılımcılarına unutulmaz anlar yaşatmaya devam ediyor. Bu, markalar için de kitleleriyle buluşmak, eğlenceli anlara eşlik etmek ve etkileşimi artırmak adına büyük bir fırsat sunuyor. Böylelikle markalar, gençleşiyor, büyüyor ve misyonunu destekliyor. Diğer taraftan desteklediği festivallerle yetinmeyip işi bir adım öteye taşıyan markalar var. Mesela Akbank biri 34, diğeri 20 yıllık bir geçmişe sahip olan iki dev festivali düzenlemeye devam ediyor. Söz konusu festivallerin sanatın farklı disiplinlerinde çağdaş sanatın gelişimine katkıda bulunma ve genç sanatçıları destekleme misyonunun bir parçası olarak doğduğunu belirtiyor Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı.

DUYGUSAL BAĞ KURULUYOR

Watsons'ın bu yıl üçüncü kez gerçekleştirdiği 'Gençlik Festivali', markanın enerji dolu renkli dünyasını insanlarla paylaşma arzusuyla ortaya çıkıyor. Watsons Türkiye Pazarlama ve Ticaret Direktörü Cem Demiröz, katılımcıların geri bildirimlerinin ve sosyal medya etkileşimlerinin gençlerin marka ile duygusal bir bağ kurduğuna işaret ettiğini söylüyor.

AKTİF YAŞAM DENEYİMİ

Bu yıl ikinci kez gerçekleştirilen Boyner Dynamic Fest'te de coşkulu bir tablo var. Uzun yıllardır dinamik yönü ile öne çıkan güçlü sportif markaları bir araya getiren marka, bunu bir deneyime dönüştürmenin bir adımını Boyner Dynamic mağazaları açarak, bir adımını Boyner Dynamic koşu takımı kurarak, son adımını ise festival düzenleyerek atıyor. Boyner Büyük Mağazacılık Pazarlama ve Marka Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Nurçin Koçoğlu, "Aktif yaşam deneyimi hem Boyner Dynamic mağazalarımızın hem de festivalin ortak noktası" diyor.

TATİL VE KİTAP KONSEPTİ

Bu yıl ilk festivalini gerçekleştiren D&R ise hızını alamamış görünüyor. Urladam Kitap Festivali ile açılışı yapan marka, yılın ilerleyen döneminde Plak Festivali ve Çizgi Roman Festivali de düzenlemeyi hedefliyor. D&R Genel Müdürü Mustafa Altındağ Urladam Kitap Festivali'nin ardındaki içgörüyü şöyle tarif ediyor: "Yazlık bir beldemizde olmak, 'tatil ve kitap' kavramını pekiştirmek istedik. Urla'nın kültürel zenginliğinden ilham alarak sanatseverleri bir araya getirmek hedefiyle bir ilke imza attık." Gelin önce markaların destek verdikleri festivallere bakalım, ardından da kendi festivalini düzenleyen markaların liderlerinden sundukları deneyimin hangi içgörülerle ortaya çıktığını ve günbegün nasıl geliştiğini dinleyelim...

YILIN EĞLENCE SPONSORLARI

Kendi festivalini yaratan markalar gibi festivallere verdikleri desteklerle tanınan markalar da var. İKSV'nin düzenlediği festivalleri vakfın kurucu sponsoru olarak Eczacıbaşı Topluluğu destekliyor. Bunun yanı sıra İstanbul Film Festivali N Kolay'ın, İstanbul Caz Festivali Garanti BBVA'nın, İstanbul Müzik Festivali ise Borusan Holding'in ana sponsorluğuyla gerçekleşiyor. Festival ruhuna verdiği desteklerle öne çıkan markalardan biri de Paribu. Marka Bozcaada Caz Festivali'ni ana sponsor olarak destekliyor. DenizBank desteğini Rixos Tersane İstanbul Kürek Festivali'ne verirken, The Populist Octoberfest ile gündem yaratıyor. Festival denince gözler Zorlu PSM'yi de arıyor elbette. Bu sezon MIXX Festival ve Sonar İstanbul %100 Müzik ana sponsorluğunda, Loves2Dance ise The Meister'ın katkılarıyla gerçekleşti. Her yıl kahve tutkunlarının akınına uğrayan İstanbul Kahve Festivali ise Bitexen ve Slayz'ın destekleriyle kapılarını açmak için gün sayıyor.

AKBANK SANAT MÜDÜRÜ DERYA BİGALI: "RUTİNİ KIRIYORUZ"

Caz müziğini Türkiye'de yaygınlaştırmak, farklı kuşaklardan sanatçıları bir araya getirmek ve Türkiye'nin caz kültürünü zenginleştirmek için yola çıkan Akbank Caz Festivali, genç yeteneklerin gelişmesine de katkıda bulundu. Akbank Kısa Film Festivali de 20. yılında kısa film alanında yaratıcı üretimi teşvik etmeyi sürdürüyor.

Akbank Sanat olarak yılda 700'ün üzerinde etkinlik gerçekleştiriyoruz ve bu etkinliklerin ortak paydasında her zaman yenilik yer alıyor. Bu anlamda, festivallerimizin program ve konseptlerinde yıllar içinde önemli değişimler yaşandı ve yaşanmaya da devam edecek. Festivaller, yaratıcılığın ön planda olduğu, izleyiciyi merkeze alan, yenilikçi formatlarla kendini sürekli yeniden tanımlıyor. Akbank Caz Festivali ile her yıl cazın köklerine sadık kalırken, yenilikçi müzikal yaklaşımları da cesurca programa dahil ediyoruz. Amacımız sadece müziği sunmak değil; izleyiciyi rutinin dışına çıkararak ona çok katmanlı, dönüştürücü ve ilham verici bir deneyim yaşatmak.

Festivalin tasarlanması ve gerçekleştirilmesi sürecinden bakıldığında, festival ruhunu dinamik, yenilikçi ve dönüştürücü bir süreç olarak tanımlayabilirim. Festivalin her aşamasında, izleyicinin sanatı farklı açılardan deneyimlemesini ve kişisel bir dönüşüm yaşamasını sağlamak için tasarım ve içerik oluşturmaya odaklanıyoruz.

(Akbank Sanat Müdürü Derya Bigalı)

WATSONS TÜRKİYE PAZARLAMA VE TİCARET DİREKTÖRÜ CEM DEMİRÖZ: "MARKA OLABİLMEK ÜRÜN SATMANIN ÇOK DAHA ÖTESİNDE"

Gerçek bir marka olabilmek ürün satmanın çok daha ötesinde bir durum. Tüketicilerini anlamak, onların ihtiyaçlarına ve isteklerine uygun adımlar atmak ve en önemlisi onlarla duygusal bir bağ kurabilmek gerekiyor. Biz de bu içgörüyle hedef kitlemizin yüzde 78'ini oluşturan Y ve Z jenerasyonundan ilham alarak onları nasıl daha mutlu edebiliriz sorusunun cevabını aradık ve Watsons Gençlik Festivali'ni hayata geçirdik.

Üç yıldır Watsons olarak sahip olduğumuz enerji dolu renkli dünyamızı gençlerle buluşturmak için düzenlediğimiz festivalimizde pek çok farklılığa imza atıyoruz, gençlere total bir deneyim sunuyoruz. Ziyaretçilerimiz güçlü markaların alanlarında güncel trendleri ve ürünleri keşfetme imkanı buluyor. Aynı zamanda sevdikleri sanatçıların muhteşem sahne performanslarını izlerken keyifli oyunlar ve sürprizlerle de mutluluğu katlanıyor. Yaşattığımız deneyimlerle her yıl daha fazla gence ulaşmayı hedefliyoruz.

Festival ruhunu, gençlerin kendilerini özgürce ifade edebildiği, enerjik ve yaratıcı bir atmosfer olarak tanımlıyorum. Bu tür festivaller, gençlerin yeni ilgi alanları keşfetmelerine, sosyalleşmelerine ve günlük yaşamın monotonluğundan uzaklaşıp sanatsal deneyimlerle zenginleşmelerine olanak tanıyor.

(Watsons Türkiye Pazarlama ve Ticaret Direktörü Cem Demiröz)

BOYNER BÜYÜK MAĞAZACILIK PAZARLAMA VE MARKA YÖNETİMİ GENEL MÜDÜR YARDIMCISI NURÇİN KOÇOĞLU: "DİNAMİK VE ATIKSIZ BİR FESTİVAL"

İlkini Eylül 2023'te düzenlediğimiz Boyner Dynamic Fest aktif yaşamı teşvik etmenin yanı sıra, iyi yaşamın toplumsal boyutta ne kadar önemli olduğunu vurguladı. Bu noktada, festivale gösterilen yoğun katılım Boyner Dynamic Fest'in ne kadar doğru bir ihtiyaçtan doğduğunu gösterdi. Bu yıl Bonus Parkorman'da gerçekleştirdiğimiz festivalde, katılımcılar doğanın sunduğu huzur ve şehrin dinamizmini bir arada deneyimleme fırsatı buldu. Dinamik Sahne'de sabah koşusu, söyleşiler, Urban Active ile Jumping Fitness, Bootcamp, Cycling, interaktif oyunlar, dans atölyeleri, Dönüşüm Sahnesi'nde MACFit ile Yoga, Pilates, HITT, Step, Fonksiyonel Body Fit, Zumba, Hamak Yogası, Bungee Work-Out etkinlikleri katılımcılara enerjisi yüksek anlar yaşattı. Sporcularla ilham veren söyleşiler festivale ayrı bir renk kattı. Colourful Zone ve Creative Zone alanındaki atölyeler ile katılımcılar yaratıcılıklarını keşfetme fırsatı buldu. Volley Stars Arena ve Basketbol Legends alanları gün boyu turnuvalara ev sahipliği yaptı. Bu sene festivale eklediğimiz Dynamic Teen Hub gençlere yönelik yaratıcı etkinlikler ve atölyeler sundu, Happy Kidsland ise çocuklar için eğlenceli ve öğretici aktivitelerle doluydu. Öte yandan festivali bu yıl da atıksız festival olarak tasarladık. Patili dostlarımızla da renkli anlara tanıklık ettik.

(Boyner Büyük Mağazacılık Pazarlama ve Marka Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Nurçin Koçoğlu)

D&R GENEL MÜDÜRÜ MUSTAFA ALTINDAĞ: "YIL SONUNA KADAR İKİ FESTİVALİMİZ DAHA OLACAK"

Kurulduğumuz günden bu yana, herkesin kitaplara ulaşımını kolaylaştırmak ve okumayı sevdirmek misyonuyla hareket ediyoruz. Türkiye'nin dört bir yanında bulunan mağazalarımız aracılığıyla şimdiye kadar yazarları ağırladık, imza günleri, söyleşiler gerçekleştirdik. Bu kez yazlık bir beldemizde olmak, 'tatil ve kitap' kavramını pekiştirmek istedik ve D&R Urladam Kitap Festivali'ni hayata geçirdik. Daha önce Urla'da böyle bir festival hiç düzenlenmemişti ve beklediğimizden daha yoğun bir ilgiyle karşılaştık. Festivalimizi toplamda 5 bini aşkın kişi ziyaret etti. Ayşe Kulin, İlber Ortaylı, İclal Aydın, Alper Canıgüz, Ercan Kesal, Murat Beşer, Beyhan Budak, Gaye Boralıoğlu ve Kürşat Başar imza günleri ve söyleşilerine ek olarak; müzik dinletileri, Yeşilçam'ın nostalji dünyasını yeniden keşfettiren film gösterimleri ve Ozan Ünal'ın sergisiyle festival deneyimini zenginleştirdik. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, Urla Kaymakamı ve Seferihisar Belediye Başkanı'nın da katılımlarıyla desteklediği festivali önümüzdeki yıllarda geleneksel hale getireceğiz. D&R olarak yıl içinde sürekli bir takım kültür sanat festivalleri düzenliyoruz. Önümüzdeki yıl Urladam Kitap Festivali'ni yeniden yapacağız. Bu yıl sonuna kadar da planımızda Plak Festivali ve Çizgi Roman Festivali düzenlemek var.

(D&R Genel Müdürü Mustafa Altındağ)

EN ÇOK OKUNANLAR