USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

31 Aralık 2024 10:51

Tarladan rafa, çiftçiyi koruyan bir üretim modeli tasarlandı

Tarım ve teknoloji şirketi Agrotech, sürdürülebilir tarım ve gıda arz güvenliği üzerine kurguladığı iş modelinde, çiftçilere istikrarlı gelir ve pazar garantisi sağlayarak tarımsal üretimi destekliyor. 3 bin dönümü kendisine ait, 23 bin dönümlük alanda sözleşmeli tarım yapan Agrotech'in temel hedefi ise çiftçiyi koruyan bir üretim modelini hayata geçirmek.

Tarladan rafa, çiftçiyi koruyan bir üretim modeli tasarlandı

Atıl durumda olan tarıma elverişli arazileri ekonomiye kazandırdıklarının altını çizen Agrotech Yönetim Kurulu Başkanı Hümeyra Gökçen Keskin, "İş modelimizi sürdürülebilir tarım ve gıda arz güvenliği üzerine kurguladık. Çiftçiye istikrarlı gelir ve pazar garantisi sağlayarak tarımsal üretimi destekleme stratejisiyle Türkiye genelinde 20 bin dönümü sözleşmeli olmak üzere 23 bin dönümde domatesten fındığa, muzdan bademe kadar çeşitli ürün gruplarında üretim yapıyoruz" diyor.

SÖZLEŞMELİ TARIM İLE FARKLI ÜRÜNLER ÜRETİLİYOR

Antalya, Samsun, Uşak ve Burhaniye'de 23 bin dönümde tarım yaptıklarını ifade eden Keskin, "Sözleşmeli tarım ile çeşitli sebze, meyve, bakliyat ve hububat gibi birçok farklı tarım ürünü üretiyoruz ve birçok ürününün de ihracatını gerçekleştirmek için çalışıyoruz. 3 bin dönümlük kendi arazimizin bin 700 dönümünde ceviz ve meyve çeşitleri, 1000 dönümünde fındık yetiştiriciliği, 300 dönümünde ise seracılık faaliyetlerimiz devam ediyor. İzmir Torbalı'da bulunan salça fabrikamızda günlük 1000 ton domates işleme kapasitesine sahibiz. Burada günde 160 ton salça üretiyoruz" yorumunda bulunuyor.

TOPRAKSIZ TARIM YAYGINLAŞTIRILACAK

Agrotech Grup Merkez Ofis, Torbalı Salça Fabrikası, Samsun Meyve Bahçeleri, Uşak/Eşme Meyve Bahçeleri ve Üzüm Bağları, Balıkesir/Burhaniye Topraksız Tarım ile Salkım Domates Cam Serası, Antalya Serası ile Konya/Ereğli Sözleşmeli Tarım Salçalık Domates Üretimi ve diğer sözleşmeli tarım ve teknoloji faaliyetleri kapsamında toplamda bin 200 kişi istihdam ediliyor. Balıkesir Burhaniye'de Türkiye'nin ilk cam seralarından birine sahip olduklarını ve topraksız tarımla salkım domates yetiştirdiklerini belirten Hümeyra Gökçen Keskin, "Seralarımızı farklı illerde de çoğaltarak topraksız tarımı yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Blueberry, raspberry gibi Türkiye'de çok az miktarda üretimi yapılan ürünleri bu yöntemle üretebiliriz. Türkiye'nin ithal ettiği, insan sağlığına faydalı ve katma değerli ürünler bunlar. Yani topraksız tarım yöntemiyle, ürün yelpazemiz daha da genişleyebilir. Hollanda verimi yüksek ve kaliteli ürünleri, çok küçük metrekareye sahip ülkelerinde bile üretebilmeyi, dünyanın tarım devi ülkesi haline gelebilmeyi bu yöntemle başardı" diyor.

"ÖLÇEK EKONOMİSİ KURALLARINI HAYATA GEÇİRECEĞİZ"

Türkiye'nin sorununun çok parçalı araziler olduğunu vurgulayan Keskin, "Miras nedeniyle araziler çok bölündü. Türkiye'de çiftçi başına düşen arazi miktarı 30-35 dönüm. Bu sebeple arazileri birleştirip 3 bin dönüm çapına ulaştırılınca teknoloji kullanımı ve diğer girdiler konusunda avantajlı konuma geçebiliyorsunuz. Biz 2 bin 500 dönümde 95 çiftçiyi bir araya getirdik. Arazi geliştirmek için bu birleştirmeleri yapmaya mecburuz. 2 bin 500 dönümlük domates operasyonumuzu biz böyle gerçekleştirdik. 95 çiftçinin arazisini bir araya getirdik ve verimlilik sağladık. Bu sebeple 1000 dönüm ve üzeri operasyonları gerçekleştirerek ölçek ekonomisi kurallarını hayata geçireceğiz" açıklamasında bulunuyor. Keskin; Agrotech Grup olarak tarım teknolojileriyle birlikte yazılım, yapay zeka ve sistem entegratörlüğü alanlarında faaliyet gösteren, tamamen yerli kaynaklarla geliştirilen ve e-ticaret ile dijital dönüşüm süreçlerini yapay zekayla yöneten ürünleri 'By-Chat' ile dünya çapında hizmet sunduklarının da altını çizdi.

EN ÇOK OKUNANLAR