USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Yaşam

10 Ekim 2024 14:26

IŞILDAYANLAR Konferansı eşitlik için güçlü bir adım attı

Toplumsal cinsiyet eşitliği için fark yaratan kadınları buluşturan IŞILDAYANLAR Konferansı, ilham verici konuşmalar ve yeni projelerle toplumsal etkiyi büyütmeye devam ediyor.

IŞILDAYANLAR Konferansı eşitlik için güçlü bir adım attı

Işıldayanlar Konferansı, iş dünyasından sanata, teknolojiden sürdürülebilirliğe kadar birçok alanda öncü kadınları bir araya getirerek toplumsal cinsiyet eşitliği alanına güç katmaya devam ediyor. Platform, bu yıl lansmanı yapılan Işıldayanlar İş Dünyasında Kadın Yönetici Etki Endeksi Araştırması ve Işıldayanlar Ödülleri ile toplumsal etkisini daha da artırdı.

9 Ekim 2024 tarihinde, She's Mercedes ana sponsorluğunda Raffles Hotel İstanbul'da gerçekleşen 3. Işıldayanlar Konferansı, Türkiye'nin dört bir yanından katılımcıların yoğun ilgisiyle tamamlandı. Etki ağı hızla büyüyen konferans, bu yıl da ilham veren konuşmacılarıyla dikkat çekti.

Oggusto ve Işıldayanlar Platformu kurucusu Özlem Güsar, konferansın açılışında Işıldayanlar'ın büyüyen etkisini vurgulayarak şu sözleri dile getirdi: "IŞILDAYANLAR, sadece bir konferans değil, kadınların toplumsal ve ekonomik hayatta eşit fırsatlara sahip olmalarını hedefleyen bir platformdur. Üç yıl önce bir fikirle başladığımız bu yolculuk, bugün kadınların gücünü daha görünür kılmak için önemli bir araç haline geldi. Geçtiğimiz yıl başlattığımız ve iş dünyasında kadının yeri ve önemini ele alan araştırmamız, bu yıl Türkiye için bir ilk olan bir endekse dönüştü. Aynı zamanda yine geçen yıl verdiğimiz sözü başarıyla yerine getirdik ve şeffaf bir süreç ve saygın bir jüri ile IŞILDAYANLAR ödüllerini hayata geçirdik. Bu çalışmalarımızı güçlendirmeye ve mentorluk programı gibi yeni çözüm ve gelişim alanları ile IŞILDAYANLAR platformunu Türkiye'de eşitliğin ve ilerlemenin meşalesi kılmaya devam edeceğiz" dedi.

IŞILDAYAN İSİMLER SAHNEDEYDİ

3'üncü Işıldayanlar Konferansı, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın liderliği, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme gibi kritik konulara odaklanarak iş dünyası, sanat, bilim ve spor gibi farklı alanlardan birçok öncü ismi bir araya getirdi. Sahne alan isimler arasında gazeteci yazar Fatih Altaylı, Xponential Group Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Tariq Qureishy, oyuncu Aslı Enver, oyuncu, komedyen ve senarist Yasemin Sakallıoğlu, Kuzey Kanalı'nı yüzerek geçen ilk Türk kadın Aysu Türkoğlu, tarihçi yazar Saffet Emre Tonguç, ralli pilotu ve klinik psikolog Kübra Denizci, yemek yazarı, Youtuber ve TV programcısı Refika Birgül, Urla Vino Locale Kurucu Ortağı ve Türkiye'de ilk Michelin Sommelier ödülü sahibi Seray Kumbasar gibi kendi alanlarında fark yaratan liderler bulunuyordu. Konferansın moderatörlüğünü ise Yekta Kopan ve Burcu Hakyemez üstlendi. Konferans her yıl olduğu gibi büyük bir ilgiyle karşılandı, salonda 800 kişilik katılımcıya ulaşılırken canlı yayın üzerinden de geniş kitleler tarafından takip edildi.

Konferansın en dikkat çekici anlarından biri, Fatih Altaylı'nın 'Teke Tek' formatında sahneye çıkması oldu. Altaylı, IŞILDAYANLAR Platformu Kurucusu Özlem Güsar, Unite Edelman Kurucusu Işıl Arıdağ, Jules Verne Kurucusu Ayşe Yağcı ve 360+ Media Interactive Technologies Kurucu Ajans Başkanı ve Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney'in sorularını yanıtladı. Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadınların iş dünyasındaki liderlik rolleri ve sosyal sorumluluk projelerinin konuşulduğu bu oturum, izleyicilerden büyük ilgi gördü.

IŞILDAYANLAR İŞ DÜNYASINDA KADIN YÖNETİCİ ETKİ ENDEKSİ ARAŞTIRMASI

Bu yılki konferansın öne çıkan gelişmelerinden biri, Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen IŞILDAYANLAR İş Dünyasında Kadın Yönetici Etki Endeksi Araştırması lansmanı oldu. ZENNA Danışmanlık tarafından, IŞILDAYANLAR'a özel hazırlanan bu endeks, 300'ü aşkın profesyonelin katılımıyla kadınların iş dünyasındaki rollerini ve toplumsal cinsiyet eşitliğindeki ilerlemeleri ölçen önemli bir rehber olarak öne çıktı. Endeks kadın yöneticilerin sorumluluk, güvenilirlik, sosyal liderlik, iletişim ve vizyon sahibi olma gibi performans alanlarındaki etkisini görünür kıldı.

Endeks sonuçlarına göre; kadın yöneticiler, özellikle sivil toplum ve özel sektörde rol model olarak öne çıkarken, erkek yöneticiler sanat ve sivil toplum alanlarında kadınları daha fazla rol model olarak görüyor. Ancak hem kadın hem de erkek yöneticiler, "teknolojik dönüşüm", "finansal yönetim" ve "kriz anlarında çözüm odaklı olma" konularında erkek yöneticilerin daha başarılı olduğunu düşünüyorlar. Bu da algı ve gerçekler arasındaki farkların halen var olduğunu gösteriyor.

IŞILDAYANLAR ÖDÜLLERİ: KADIN LİDERLERİN BAŞARILARI TAÇLANDIRILDI

Bu yıl ilk kez düzenlenen Işıldayanlar Ödülleri ile toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda fark yaratan kadınlar onurlandırıldı. PwC Türkiye tarafından denetlenen şeffaf bir oylama süreciyle belirlenen ödüller, topluma ilham veren başarı hikayelerinin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağladı. Ödüller, kadın liderlerin farklı sektörlerdeki öncü rollerini görünür kılmak ve toplumsal eşitliğe katkı sağlamak amacıyla tasarlandı.

Işıldayanlar Ödülleri'nin finalistleri ise Gastronomi kategorisinde Urla Vino Locale Kurucu Ortağı ve Türkiye'de ilk Michelin Sommelier ödülü sahibi Seray Kumbasar, İnovasyon & Teknoloji kategorisinde Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ece Öztürk, İş Dünyası ve Girişimcilik kategorisinde Misela Kurucusu ve Kreatif Direktörü Serra Türker, Sanat kategorisinde küratör Ayça Okay, Sosyal Etki kategorisinde Anlatan Eller Kurucusu Pelin Baykan ve Spor kategorisinde ise Voleybol Milli Takım Kaptanı Eda Erdem oldu. İlki gerçekleştirilen IŞILDAYANLAR Ödüller'inde Birlikte Işıldayan Erkek Jüri Özel Ödülü'nün kazananı ise Türkiye Kadın Milli Voleybol Takımı Teknik Direktörü Daniele Santarelli oldu.

RAKAMLARLA IŞILDAYANLAR

2024 Işıldayanlar Konferansı, yalnızca unutulmaz bir gün ve değerli konuşmalarla değil, etkileyici rakamlarla da geride kaldı. Fikrin ortaya çıkışından itibaren yoğun bir hazırlık süreci yaşanan konferansta, 517 kişi görev aldı ve 124 kişi sahnede parladı. Sosyal medyada 5000'den fazla kişi etkinliği paylaştı ve sadece konuşmacıların sosyal medya takipçi sayılarıyla 20 milyon 520 bin kişiye ulaşıldı. Toplamda ise sosyal medya paylaşımlarıyla 22 milyon kişiye erişim sağlandı. Canlı yayın 28 bin 142 kişi tarafından 700 bin 261 dakika izlendi. Etkinlik alanına, konuşmacılar ve ekipler hariç, 820 katılımcı giriş yaptı. Ekrem Yalçındağ'ın Vakko için tasarladığı özel eşarpların satışıyla elde edilen 800.000 TL'den fazla gelir, Yeniden Biz Vakfı'na bağışlandı. Ayrıca, konferansın karbon nötr olması adına Aydın ve Çanakkale'deki ağaçlandırma projesine 100 fidan bağışı yapıldı.

IŞILDAYANLAR, TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ İÇİN GÜÇ BİRLİĞİ İLE YOLUNA DEVAM EDİYOR

Konferansta; She's Mercedes, Mastercard, Denizbank, SOCAR, Türk Hava Yolları, Aptamil, Arksigner, Binance Türkiye, Enerjisa Üretim, Lancome, L'Oréal Türkiye, Pin Drinks, Superfresh, Vestel, Activia, Alpro, Ara Collection, Art de Huile, Hayat Su, Damat Tween, Jumbo, Metro Türkiye, Özmen Un, Thermomix, Sabit Akkaya gibi öncü markalar özel oturumlar ve deneyim alanlarında toplumsal cinsiyet eşitliği için bir araya geldi ve katılımcılara özel anlar sundu. İyi ki Filantropi Vakfı ve Yeniden Biz stratejik ortak olarak konferansa katkı sağladı.

IŞILDAYANLAR Konferansı, fark yaratan konuşmaları, stratejik projeleri ve güçlü sosyal sorumluluk mesajlarıyla bir kez daha topluma ilham verdi. Platform, kadınların iş dünyasındaki yerini güçlendirmeye ve toplumsal cinsiyet eşitliği için adımlar atmaya devam edecek.

Oggusto liderliğinde düzenlenen Işıldayanlar Konferansı, kadınların sürdürülebilir gelişimini misyon olarak benimseyen Unite Edelman, Jules Verne, 360+ Media Technologies, Siw Agency ve Zenna Danışmanlık'ın stratejik proje ortaklığında gerçekleşiyor. Konferansı Sera Gazı ve İklim Yönetim ve Wtech (Teknolojide Kadın Derneği) destekliyor.

Konuşmacılar:

Ezgi Yıldız Kefeli, Mercedes-Benz Otomobil Pazarlama ve Kurumsal İletişim Grup Müdürü: "Mercedes-Benz olarak She's Mentoring Programı'nın ilk dönemini başarıyla tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu program, güçlü bir kadın dayanışmasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Mezunlarımızın kaydettikleri gelişim ve yaşadıkları dönüşüm, programın kıymetini ve etkinliğini gösteriyor. Gelecek yıllarda daha fazla kadının başarı yolculuklarına eşlik etmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz."

Sinem Sandıkçı Gökçen, L'Oréal Türkiye Genel Müdürü: "Türkiye'nin en uzun soluklu ve etkili sosyal sorumluluk programlarından biri 'Bilim Kadınları İçin' 22. yılında! L'Oréal Türkiye olarak bilimde cinsiyet eşitliğini desteklemek hedefiyle UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ile iş birliği yaparak yürüttüğümüz programımız ile her yıl değerli kadın bilim insanlarımızın çığır açan projelerini ödül ile taçlandırıyor, onların bilinirliği artırmak ve cam tavanları kırmalarını desteklemek için çalışıyoruz. 'Dünyanın Bilime, Bilimin de Kadınlara İhtiyacı Var' yaklaşımımız ile bugüne kadar 124 bilim kadınına destek verdik. Bu yıl programımızın kapsamını genişleterek şimdiye kadar program bursiyeri çıkaramadığımız Doğu Anadolu'daki dezavantajlı bölgelerdeki okullarda eğitimini sürdüren ortaokul öğrencilerini bilim ile buluşturma amacıyla attığımız adımdan çok mutluyuz."

Naila Mammadova, SOCAR Türkiye İnsan Kaynakları ve Kurumsal Hizmetler Başkanı: "Kadın çalışan ve yönetici sayısının düşük olduğu enerji sektöründe faaliyet gösteren bir şirket olarak toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik farkındalık oluşturmak ve kadın çalışma arkadaşlarımızı desteklemek amacıyla Woman Energy (Kadın Enerjisi) adını verdiğimiz inisiyatifi hayata geçirdik. Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz özel projelerle kadın çalışan sayımızda yaklaşık yüzde 20, kadın yönetici sayımızda yüzde 30 artış gerçekleşirken, yönetim kurulundaki kadın üye sayımızda üç kat artış sağlandı."

Hakan Ateş, DenizBank Finansal Hizmetler Grubu CEO: "Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, Cumhuriyetin kuruluşunu takip eden yıllarda çok sesli müziğin yaygınlaşmasına ne büyük önem verdiğini hepimiz biliyoruz. Bugün Cumhuriyetimizin 3 köklü kurumu olan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ve İzmir Devlet Senfoni Orkestrası'nda hem müdür hem de sanatçı olarak görevini sürdüren 3 değerli isim bizimle. Üçü de Atamızın izinden giderek senfonik müziğin daha çok insanla buluşması için büyük emek harcıyorlar. Bunu bir misyon olarak benimsiyorlar. DenizBank olarak biz de büyük gururla bu güzide kurumların destekçiliğini üstleniyoruz. Çünkü toplumsal ilerlemenin, sanatın her kesime mümkün olan en geniş ölçekte nüfuz etmesiyle sağlanabileceğine inanıyoruz."

Cem Küçükcan, Danone Türkiye Orta Asya ve Kafkasya Genel Müdürü: "Aptamil olarak, kadınların hayatlarının en zor ve en özel dönemlerinden biri olan yeni annelik sürecinde her zaman yanlarında olmayı hedefliyoruz. Annelik rolüyle iş hayatını dengelemek, destek ve anlayış gerektiren bir yolculuk. Bu yüzden iş hayatında ışıldayan kadınları annelik döneminde de desteklemek, onların hem kariyerlerinde hem de annelik rollerinde başarılı olmalarına katkı sağlamak, markamızın temel değerlerinden biri."

Dr. Aslı Duran, Metro Türkiye Kurumsal İletişim ve Kamu İlişkileri Müdürü: "Metro Türkiye olarak, yaklaşık 35 yıldır Türk mutfağını koruma ve gelecek nesillere aktarma misyonuyla yerel ve Coğrafi İşaretli ürünlere odaklanıyor. 2012 yılında başlattıkları 'Coğrafi İşaretli Ürünler' projesi ile yerel lezzetleri kayıt altına alıp, ülkemizde bu konuyu gündeme taşıyoruz. Üreticilere destek vererek, kooperatifleşmeyi teşvik eden Metro Türkiye, özellikle kadın üreticilere alım garantisi sağlıyor. Şeflere yönelik eğitimlerle Coğrafi İşaretli ürünlerin mutfaklarda kullanımını artırıyoruz. Ayrıca, bu ürünlerin ulusal ve uluslararası tanıtımını yaparak kamuoyunda farkındalık yaratıyoruz. Yerelin İzinde projesiyle, kaybolmaya yüz tutmuş yerel tarifleri modern yorumlarla yeniden gündeme getiriyoruz."

Özlem Kahramaner, ArkSigner Genel Müdür Yardımcısı: "ArkSigner, 2015 yılında bir kadın girişimi olarak kurulmuş ve Türkiye'de dijital güvenlik alanında öncü bir şirket haline gelmiştir. Şirket, yeni nesil kimlik kartlarının üretimi ve finansal kuruluşlarda uzaktan müşteri edinimi gibi önemli projelerde rol alarak sektördeki lider konumunu güçlendirmiştir. Arksigner olarak yenilikçi teknolojilerle Türkiye'nin dijital dönüşümüne katkı sağlamaya devam ediyoruz."

Harika Eldoğan, Binance Türkiye Pazarlama Direktörü: "IŞILDAYANLAR Konferansı gibi kadınların ve gençlerin geleceğin ekonomisinde aktif rol almasını sağlamak adına kritik bir öneme sahip, anlamlı bir organizasyonda yer almaktan büyük bir onur duydum. Binance TR olarak etkinlik kapsamında düzenlediğimiz Web3 Dünyasında Kadının Gücü panelinde, kadınlarımızın finansal okuryazarlık ve blockchain teknolojileri konusunda güçlenmelerini desteklemek için hayata geçirdiğimiz Binance Teknolojide Kadın Akademisi'nin çalışmalarını ve teknoloji odaklı bakış açılarıyla ilham veren kadınlarımızın başarı hikayelerini bu değerli platformda paylaşmak hem bizim için hem de katılımcılar için unutulmaz bir deneyim oldu. Umuyorum ki daha fazla kadını kripto varlık ekosistemine dahil edebiliriz."

Ayşegül Gürkale, Enerjisa Üretim, İnsan ve Kültür Genel Müdür Yardımcısı: "Enerjisa Üretim olarak, bir yandan durmaksızın üretirken, hayata geçirdiğimiz programlarla daha güzel bir dünya için önyargıları yıkmak adına da çalışıyoruz. Rüzgarı enerjiye dönüştüren kadınların ışıltısıyla, yenilenebilir enerji sektörünü ve sürdürülebilir bir geleceği her geçen gün daha da aydınlatmaya kararlıyız."

Gülizar Öcal, Kerevitaş Pazarlama Direktörü: "Bugün, kapsayıcılık ve erişilebilirliği 'mutfak' odağında konuştuğumuz çok önemli bir panel gerçekleştiriyoruz. Kerevitaş'ın SuperFresh markası olarak, mutfakta pratik çözümler sunarak hayata karışmak için engelleri aşmaya odaklanıyoruz. Türkiye'nin en büyük tarım firmalarından biri olarak kadın çiftçiler için engelleri kaldırmaya çalışıyoruz. Marka iş birliklerimizle de bu vizyonu genişletiyoruz; BlindLook ile görme engellilerin mutfakta karşılaştıkları zorlukları aşmalarına destek veriyor, şef dünyasında kadınların engelleri aşması için çalışıyoruz."

Yasemin Develioğlu, Mastercard Doğu Avrupa Pazarlama ve İletişim Başkan Yardımcısı: "Eşitliğe, kapsayıcılığa ve inovasyona eşit derecede tutkulu bir teknoloji şirketi olarak, IŞILDAYANLAR katılımcılarıyla geleceğe hazır olmak için kendi özgün süper güçlerimizi keşfetmeyi hedeflediğimiz bir seans gerçekleştirmekten mutluluk duyuyoruz."

Duygu Badem Uylukçuoğlu, Vestel Pazarlama Genel Müdürü : "Kadınların başarılarını ve ilham verici hikayelerini desteklemek amacıyla düzenlenen IŞILDAYANLAR Konferansı'nda bir kez daha yer almaktan çok mutluyum. Vestel olarak sürdürülebilirliği iş süreçlerimizin merkezine alırken, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmadan sürdürülebilir kalkınmanın mümkün olamayacağını biliyoruz. Kadınların ekonomik ve sosyal hayatta daha fazla yer edinmelerini desteklemek, bizim için bir sosyal sorumluluk ve aynı zamanda gelecek nesillere yönelik bir yatırımdır. Kadın sporcularımıza verdiğimiz destekle sadece genç nesillere ilham veren rol modeller yaratmakla kalmıyor, aynı zamanda kadınların iş dünyasında ve toplumda hak ettikleri yeri alması için somut adımlar atıyoruz. Sporun birleştirici gücü ve başarı inancı aşılaması, özellikle genç kadınlar için büyük bir değer taşıyor. Bugün burada, geleceğe dair umutlarımızı yeşerten, 'ışıldayan' genç kadınlarla bir arada olmaktan büyük mutluluk ve heyecan duyuyoruz. Vestel olarak, gelecekte de kadınların daha fazla parladığı, daha eşit ve adil bir dünya için sorumluluk almaya devam edeceğiz."

Emre Sever, PIN Drinks Ceo & Board Member: "PIN Drinks yolculuğuna çıktığımızda, sektöre yeni bir bakış açısı getirmek amacıyla 'içecek' üzerine düşünmeye sıfırdan başladık. Alternatif içecek deneyimi arayan tüketicilerin ihtiyaçlarını görerek sektördeki önemli bir boşluğu doldurduğumuza inanıyorum. 'Şekersiz ve kalorisiz içecek' denildiğinde akla ilk gelen marka olmak için enerjimizi sonuna kadar kullanmaya devam edeceğiz."

EN ÇOK OKUNANLAR