USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

22 Ekim 2024 15:03

İnşaat malzemesi sanayisinden 29 milyar dolarlık ihracat

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, "İnşaat malzemesi sanayisi Türkiye'nin en büyük üçüncü ihracatçısı ve 2023 rakamları ile 29 milyar dolar ihracatımız var" dedi.

İnşaat malzemesi sanayisinden 29 milyar dolarlık ihracat

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, inşaat malzemesi sanayisinin, Türkiye'nin en büyük üçüncü ihracatçısı olduğunu ve 2023 rakamları ile 29 milyar dolarlık ihracata imza attığını kaydetti.

200 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Küçükoğlu, "Dolayısıyla Türkiye'nin cari dengesine sağladığı pozitif etki ile inşaat malzemesi sanayisi, ekonomiye sağladığı farklı katkılarla da ülkemizin gelişiminde kritik öneme sahip." diye konuştu.

Küçükoğlu, Türkiye İMSAD'ın 14 yapı kimyasalları üreticisi firmayla sağlanan protokol ile İMKTS çalışmasını sürdürdüğünü, sistem kapsamında yapı kimyasalları sektöründeki firmaların ürünlerinin test edildiğini dile getirdi.

Söz konusu çalışmanın, Türkiye'de bir sektörün bu kapsamda kendini regüle etmesinin tek örneği olduğuna dikkati çeken Küçükoğlu, "Sektörümüze yaptığımız her yatırım, kaliteyi artıracak her yeni çalışma, Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Böylelikle ülkemizin uluslararası düzlemde bağımsız politik tutum sergilemesine de altyapı sunuyoruz." dedi.

Küçükoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnşaat malzemeleri sanayisi ve inşaat sanayisi, Türkiye için kritik öneme sahip. Birincisi, nüfus artışı ve kentleşme ihtiyacı. İkincisi, deprem güvenliği ve kentsel dönüşüm ihtiyacı. Ülkemiz nüfusunun yüzde 70'i deprem riski altındaki bölgelerde oturuyor ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının beyanlarına göre şu anda 6 milyon riskli konutun ülke çapında dönüşmesi lazım, yaklaşık 20 milyon nüfus, burada barınıyor. Üçüncüsü, deprem bölgesi ihtiyaçlarımızda büyük tahribat var ve uzun yıllar devam edecek bir dönüşüm ihtiyacı. Dördüncüsü, küresel iklim değişikliği ve buna bağlı gelişen ihtiyaçlara uyumlu yeni konut üretimi ihtiyacı. Ve bu mücadelede konutlarımızın enerji verimli konutlara dönüşmesi de temel faktör. Bildiğimiz gibi ülkemizin gelişiminde en önemli sorunlardan biri cari açığımız."
EN ÇOK OKUNANLAR