Gastronomi

26 Aralık 2021 13:21
Umut Çelik

Metro Türkiye sürdürülebilir çözümler için işin mutfağında

Metro Türkiye kuruluşundan bu yana, iklim krizi, doğal kaynakların azalması, değişen tüketici davranışları, demografik değişimler gibi küresel zorluklara ve taleplere sorumlu bir iş modeliyle yanıt verebileceği inancıyla çalışıyor. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak isteyen marka, sürdürülebilirliği bir iş yapış biçimi olarak ele alıyor ve tüm çalışmalarının merkezine koyuyor

Metro Türkiye, sürdürülebilirlik konusunda kendi operasyonlarıyla sınırlı kalmayıp, bütün ekosistemin sürdürülebilirliği için uzun soluklu projeler geliştirip tüm paydaşları için değer yaratıyor. Sürdürülebilirlik çalışmalarını da diğer işlerinde olduğu gibi bütünsel bir yaklaşımla el alan şirket, gıda ürünleri için izlenebilirlik sistemlerine, sağlıklı beslenmeye, hayvan refahına, yerel ve coğrafi işaretli ürünlerin korunmasına yönelik çalışmalar gerçekleştiriyor. Sürdürülebilirliği bütüncül bir yaklaşımla ele alan Metro Türkiye, buna ek olarak en yakın iş ortağı olarak gördüğü yeme-içme sektörünü de desteklemek, işletmelerin sürdürülebilirliğine katkı sağlamak ve gıda atığı konusunda onları bilgilendirmek amacıyla 30 yılı aşkın süredir sürdürülebilirlik konusunda öncü çalışmalara imza atıyor.

GIDA İSRAFINDAN KAYNAKLI KAYBI %50 AZALTACAK

Metro Türkiye, üç ayak üzerine inşa ettiği gıda ile mücadele çalışmaları kapsamında işe kendi operasyonlarından başlıyor. 2020'de yaklaşık 500 ton gıdayı, bugüne kadar ise 880 ton gıdayı gıda bankaları aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırarak, 2 milyon 70 bini aşkın öğün yemeğe dönüştürülmesini sağlayan Metro Türkiye, bu dönüşümle atmosfere 2 bin 200 ton karbon salınımını önledi. Gıda atıklarıyla mücadelesinin ikinci ayağında ise Metro Türkiye, tedarikçilerini de bu girişimlerine dâhil etmeye odaklanarak Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) tarafından yürütülen 10x20x30 Gıda Kayıp ve Atıkları ile Mücadele Girişimi'ne katıldı. Bu girişim ile 21 tedarikçisiyle birlikte 2030'a kadar atık ve kayıpları yüzde 50 azaltma sözü vererek çalışmalarını sürdürdü.

GIDA ATIKLARI İLE MÜCADELE İÇİN SEKTÖRE YOL GÖSTERİYOR

Üçüncü ayağında ise HORECA müşterilerinde gıda atığını azaltmaya yönelik yürüttüğü çalışmalar kapsamında haziran ayında Tarım ve Orman Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) iş birliği ile HORECA'ya gıda atıkları ile mücadelede yol gösterecek 'Otel, Restoran ve Diğer Toplu Tüketim Yerlerinde Gıda İsrafı İle Mücadele Kılavuzu' isimli rehberini hazırladı. Kılavuzda sunulan kaynaklar ve ipuçları ile HORECA işletmelerinin gıda atığı yönetimi konusunda başlangıç yapmalarına, kendileri için hedefler koymalarına ve faaliyetlerine uyan başarılı bir gıda yönetimi stratejisi geliştirmelerine yardımcı olan Metro Türkiye, Sağlıklı-Sorumlu Ürünler ve Sürdürülebilir Çözümler başlıkları altında, restoran dünyası için yeni 10 sürdürülebilirlik trendini de dikkate alarak hazırladığı Sürdürülebilirlik Kataloğu'nu ekim ayında yayına almasının ardından son olarak yeme-içme sektörüne sürdürülebilirlik konusunda yol gösterecek Türkiye'nin ilk ve tek dijital sürdürülebilirlik web portalını hayata geçirdi.

YEME İÇME SEKÖTÜRÜ İÇİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK YOLUNDA TÜM BİLGİLER TEK PORTALDA

Öte yandan Metro'nun faaliyet gösterdiği 34 ülke arasında ilk olmasıyla öne çıkan ve tamamen HORECA sektörüne yönelik Türkiye'nin ilk dijital sürdürülebilirlik platformu olan portalda, Sürdürülebilirlik Hakkında Genel Bilgiler, Sürdürülebilir Ürün ve Çözümler, Sürdürülebilir Restoran olmak üzere üç ana bölüm altında toplam 12 alt bölümde ve 22 konuda önemli bilgiler mevcut. Ayrıca yine bu portal üzerinden ulaşılabilen 'Atık Azaltım Menüsü' ile işletmeler, sürdürülebilir menü oluşturmaya ve sürdürülebilir gıda ve yemeklere yönelik kriterlere ulaşabilecek. Kahvaltılıklardan çorbalara, mezelerden ana yemeklere kadar atıksız yemekler hazırlamak için örnekleriyle birlikte reçetelerin bulunduğu menü ile restoranlar operasyonlarında gıda atıklarını minimuma indirebilecek.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DÜNYAYA ADIM ATACAK

Metro Türkiye, HORECA sektörünün sürdürülebilirliğe hangi adımlarla yaklaşacağını aktaran bilgiler ve onların müşterilerine sürdürülebilir ürünler sunabilmesini sağlayan çözümler barındıran 'Sürdürülebilirlik Portalı' ve gıda atıklarını minimuma indirmelerine katkı sağlayacak 'Atık Azaltım Menüsü' projelerini yaklaşık bir yıllık yoğun bir çalışmanın sonucunda hazırladı. Hayata geçirilen sürdürülebilirlik portalı, Türkiye'de faaliyet gösteren yaklaşık 140 bin HORECA işletmesinin erişimine açıldı. Portalda HORECA sektörünün sürdürülebilirliğe hangi adımlarla yaklaşacağını aktaran bilgiler ve onların müşterilerine sürdürülebilir ürün ve hizmet sunabilmesini sağlayan çözümleri barındırıyorlar.

TÜRKİYE'NİN YEME İÇME SEKTÖRÜNE ÖZEL İLK DİJİTAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK WEB PLATFORMU

"30 yılı aşkın bir süredir Türk mutfağının değerlerini koruma ve gelecek nesillere aktarma amacıyla çalışırken, sorumlu iş modelimiz kapsamında sürdürülebilirliği tüm paydaşlarımızı kapsayacak şekilde bütünsel bir yaklaşımla ele alıyoruz" diyen Metro Türkiye CEO'su Sinem Türüng, Türk ekonomisinin ve toplumunun önemli yapı taşlarından olan yeme-içme sektörünün çok büyük bir sektör olduğunu hatırlatıyor. Türüng, burada sürdürülebilirlik konusunda elde edilecek başarının boyutunun da çok büyük olacağına inandığını kaydediyor. Bu nedenle sürdürülebilirlik stratejilerini belirlerken çalışmalarına en yakın iş ortağı olarak gördükleri HORECA işletmelerini de kapsayacak şekilde geniş tuttuklarını söyleyen Türüng, "Bu kapsamda işletmelerin sürdürülebilirlik çalışmalarını kendi bünyelerinde hayata geçirmelerine rehberlik edecek, onların müşterilerine sürdürülebilir ürünler sunabilmesini sağlayacak çözümleri barındıran web portalımızı hayata geçirdik" diyor. Türüng, konuşmasını şu şekilde sürdürüyor: "Tamamen HORECA sektörüne yönelik Türkiye'nin ilk dijital sürdürülebilirlik platformu olan web portalımızı ve işletmelerin gıda atıklarını minimuma indirmelerine katkı sağlayacak atık azaltım menümüzü sektöre sunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz."

EN ÇOK OKUNANLAR