Renault Group Türkiye CEO'su ve Oyak Renault Yönetim Kurulu Başkanı Jan Ptacek, 2024 yılında üretim ve ihracatta güçlü bir performans sergilediklerini belirtiyor. Renault Duster üretimiyle başlayan dönüşümün 2027'ye kadar dört yeni modelle devam edeceğini açıklayan Ptacek, ayrıca, yeni pazarlara açılacaklarını, hibrit motor üretimine odaklanacaklarını ve dijital dönüşüm yatırımlarıyla Oyak Renault'un küresel konumunu daha da güçlendireceklerini söylüyor. Bu bağlamda Jan Ptacek ile şirketin bu süreçteki büyüme stratejisi, sürdürülebilirlik hedefleri ve gelecekteki yatırımları üzerine konuştuk...
*2024 yılı Oyak Renault için nasıl geçti? 2025'te Bursa fabrikasında yeni model yatırımları veya üretim kapasitesinde artış planlarınız var mı?
2024 yılı Oyak Renault için dönüşüm ve büyüme yılı oldu. Küresel otomotiv sektöründeki zorluklara rağmen verimlilik, sürdürülebilirlik ve inovasyona odaklanarak güçlü bir performans sergiledik. Üretim açısından bakıldığında, Türkiye'nin en büyük binek otomobil üreticisi konumumuzu koruyarak, 390 bin adet üretim kapasitesine sahip fabrikamızda 332 bin 503 adet araç ürettik ve Renault Group bünyesindeki en önemli üretim merkezlerinden biri olmaya devam ettik. Ayrıca, 241 bin 398 adet araç ihraç ederek, Türkiye'den yapılan binek otomobil ihracatına liderlik etmeyi sürdürdük.
Eylül ayında Renault Duster üretimine başladık. Dayanıklılığı, gelişmiş sürüş konforu ve modern donanım özellikleriyle SUV segmentinde fark yaratan Renault Duster, aynı zamanda Uluslararası Oyun Planı 2027 kapsamında Türkiye'de üreteceğimiz dört yeni modelden ilki oldu.
Bu plan doğrultusunda üç yeni modeli daha piyasaya sunmayı hedefliyoruz ve bu yeni modellerin üretimine hazırlık yapmak için yatırımlarımıza devam ediyoruz.
*Avrupa pazarına yapılan ihracattaki güçlü konumunuzu korurken Orta Doğu, Afrika ve Orta Asya gibi yeni bölgelere açılmayı planlıyor musunuz? Türkiye'de üretilen Renault modelleri için yeni hedef pazarlar var mı? İhracat hacminizi artırmak için ne gibi adımlar atacaksınız?
Avrupa pazarına yaptığımız ihracatta güçlü konumumuzu korurken, aynı zamanda hızlı büyüyen ve stratejik öneme sahip olan yeni bölgelere de açılmayı hedefliyoruz. Küresel stratejimizin içerisinde bu pazarlarda yeni fırsatlar yaratmak da yer alıyor. Şu anda üretimimizin yüzde 75'ini ağırlıklı olarak Avrupa'ya ihraç ediyoruz. Gelecekte Renault markasının Türkiye çevresindeki tüm pazarlarda varlığını genişletmeyi hedefliyoruz ve yeni modellerimizi Orta Doğu, Afrika ve diğer bölgelere ihraç ederek 50'den fazla ülkeye ulaşmayı planlıyoruz. Bu doğrultuda, Renault Group olarak güçlü ortağımız OYAK ile birlikte yeni pazarlara açılmak için stratejik adımlar atıyoruz.
*Oyak Renault elektrifikasyon stratejisi kapsamında hibrit ve elektrikli araç üretimine yatırım yapacak mı? Bursa fabrikasında 2025 yılında dijital dönüşüm, karbon-nötr üretim veya batarya üretimi planları var mı?
Renault Uluslararası Oyun Planı 2027'de açıkladığımız gibi yerelleştirdiğimiz her yeni modelde hibrit motor seçeneği sunacağız. Ayrıca 2025 yılında, OYAK HORSE ortaklığımız kapsamında yeni nesil hibrit motorları yerlileştireceğiz. Oyak Renault'da ise hibrit motorlara yönelik batarya montajına şimdiden başlamış bulunuyoruz.
Operasyonlarımızın her alanında sürdürülebilirliğe öncelik veriyoruz. Bu kapsamda enerji verimli teknolojilere yatırım yapıyor, atık yönetimini geliştiriyor ve dijital dönüşümü destekliyoruz. Karbonsuzlaşma girişimlerimiz, üretim tesislerimizdeki enerji tüketimini azaltmaya odaklanarak, sürdürülebilir bir dönüşüm sağlıyor. Renault Group'un 'Renaulution' stratejisi doğrultusunda, 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu hedefimize kararlılıkla ilerliyoruz. Oyak Renault Fabrikası, en yeni dijital teknolojileri ve inovasyonu benimseyerek, Renault Group sanayisinin dönüşümüne öncülük etmeye devam ediyor. Renault Group'un küresel üretim ağı içinde en rekabetçi ve çevik üretim merkezlerinden biri olan Oyak Renault, verimlilik ve sürdürülebilirliği artırmak için gelişmiş otomasyon, yapay zeka tabanlı sistemler ve tam entegre bir tedarik zinciri kullanıyor.
*Renault Group'un küresel 'Renaulution' stratejisinde Türkiye'nin rolü nasıl gelişecek?
Oyak Renault, 5 bini aşkın çalışanı ile Renault Group'un en verimli üretim merkezlerinden biri olmanın yanı sıra ileri mühendislik çözümleri ve yenilikçi üretim teknolojileriyle de Group'un kalite standartlarını en üst seviyede tutuyor. Ayrıca Oyak Renault; Ar-Ge merkezi, güçlü satın alma ekibi, tedarik zinciri yönetimi ve birçok stratejik fonksiyonu bünyesinde barındırarak, planlarımızın gerçekleştirilmesine katkıda bulunuyor. Oyak Renault, güçlü mühendislik altyapısı, rekabetçi tedarik zinciri ve teknoloji odaklı yaklaşımıyla Renault Group'un küresel üretim ağı içerisindeki stratejik konumunu daha da güçlendirmeyi hedefliyor. Yapay zeka destekli otomasyon sistemleri, büyük veri analitiği ve sürdürülebilir sanayi çözümleri ile üretim süreçlerinin kalitesi en üst seviyeye çıkarılırken, verimlilik de artırılıyor. Bu yaklaşım, sadece Türkiye otomotiv ekosistemine katkıda bulunmakla kalmıyor, aynı zamanda şirketimizin uzun vadeli stratejik hedeflerine de önemli bir destek sağlıyor. Modern üretim teknolojilerine ve inovasyona bağlılığımız sayesinde Oyak Renault, çalışanlarına ileri seviye dijital araçlar ve robotik sistemlerle iş birliği içinde dinamik ve kapsayıcı bir çalışma ortamı sunuyor. Oyak Renault endüstriyel mükemmellik, inovasyon ve sürdürülebilirliğe odaklanarak, otomotiv endüstrisinin geleceğini şekillendiren önemli aktörlerden biri olmaya devam ediyor ve Türkiye'deki stratejik bir üretim merkezi olarak konumunu pekiştiriyor. Üretim kapasitesi, kalite anlayışı ve deneyimli çalışanlarıyla Oyak Renault, önümüzdeki dönemde de Renault Group'un stratejik merkezlerinden biri olmaya devam edecek.