Şarj ağı hızla büyüyor: 2027 hedefi 100 bin soket

Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD) Başkanı Berkan Bayram, "2025 yılında ülkemizde 35 bin adetlik bir şarj ağı soket sayısına ulaşacağımızı tahmin ediyorum. Bu, kamu ve şirketlerin birlikte hareket etmesini gerektiren önemli bir konu" diyor.

Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD) Başkanı Berkan Bayram, Türkiye'de şarj alt yapı sistemini Platin'e değerlendirdi.

''Türkiye'de şarj alt yapısı hızla genişliyor, 2027 için büyük bir büyüme hedefleniyor. TEHAD olarak tüm şarj ve elektrikli otomotiv sektörünü temsil eden bir dernek yapımız var. Şarj ağı yatırımları 2023 ve 2024'te büyük bir patlama gerçekleştirdi. Bunun en önemli tetikleyici etkisi kuşkusuz, şarj sektörünün kanuni bir yapıya ulaştırılmış olmasıydı. Şarj ağı işletmeciliği mevzuat çerçevesinin hazırlanması ve şarj istasyonları teknik terim terminoloji dilini Türkçeleştiren dernek, tek başına TEHAD olmuştur. TEHAD olarak kurucusu olduğum Şarj Komitesi çalışma grubu öncülüğünde, kanun metinlerinin yazımı, şarj istasyonu standartlarının belirlenmesi, şarj ünitesi kurulumu teknik yönergesi konu başlıkları bir çerçevede belirlenerek yürürlüğe girmiş oldu. 2024 ilk 6 ayı itibariyle kurulu şarj ünitesi soket sayısı 21 bin adeti geçti. Bir önceki yıl 13 bin adetlerde olan soket sayısı, her yıl katlanarak artış gösteriyor. Fakat yeterli değil. 2027 yılına ulaştığımızda şarj ağımızın en az 100 bin adetlik bir kuruluma ulaşması şart. Yıllık elektrikli otomobil satış rakamlarına cevap verebilir hızda kurulumların gerçekleştirilmesi gerekiyor. Örneğin, şu an nüfus ve otomobil sayısı bakımından geniş bir ağa sahip Avrupa'da, şarj ünitesi kurulumu kimi ülkelerde 100'er bin adetlere ulaştı."

EN ÇOK OKUNANLAR