Otomotiv

14 Ekim 2024 11:59

Çinli şirketlerden Türkiye'ye dev çıkarma

Avrupa'ya yayılma hedefleri doğrultusunda Türkiye'yi stratejik merkez olarak konumlandıran 12 Çinli otomobil devi ardı ardına resmi yatırım kararlarını açıklarken, Türkiye pazarı tarihinin en yoğun rekabetine şahit olmak üzere.

Avrupa Birliği'nin 4 Temmuz'da Çin'de üretilen elektrikli otomobillere ek vergi getirileceğini açıklamasının üzerine 5 Temmuz'da Türkiye de benzer bir karar açıklamıştı. Ancak Türkiye'nin bir istisnası vardı; söz konusu karar Türkiye'ye yatırım yapan markaları kapsamayacaktı. Bunun üzerine Çinli otomobil devi BYD Türkiye'ye yaklaşık 1 milyar dolar yatırım yapacağını duyurdu. Yatırımın kapsamında ise elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçlara yönelik bir Ar-Ge merkezi kurulması ve 5 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanması var. 2026 sonunda üretime başlaması hedeflenen Ar-Ge merkezi, Türkiye için teknoloji transferi anlamına gelirken BYD için hem Türkiye hem de Avrupa Birliği ülkelerine yönelik vergi indirimi anlamına geliyor. Keza Türkiye'de üretilen elektrikli araçlar, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile olan anlaşması sebebiyle BYD'nin Avrupa'da da vergi avantajı yakalamasını sağlayacak.

DOMİNO ETKİSİ

Tüketici elektroniği alanında rekabetçi fiyatlara sunduğu şarj edilebilir bataryalarla adını duyuran BYD'nin elektrikli araç rekabetindeki en güçlü silahı da yine bataryalar... 600 bini aşkın çalışanıyla 70'in üzerinde ülkeye yayılan BYD, 2022 yılında 1 milyon 860 bin araç satarak global pazar liderliğini ilan etti, 2023 yılının ilk 8 ayında gerçekleştirdiği 1 milyon 780 araç satışıyla ise bu liderliği korudu. Peki Tesla'ya kafa tutan BYD Türkiye'de hakimiyetini ilan edebilecek mi? İşi biraz zor görünüyor zira BYD'nin Türkiye'ye yatırım kararı açıklaması elektrikli araç sektöründe adeta domino etkisi yarattı ve aralarında 'DFSK, Chery, MG' gibi markaların da bulunduğu Çinli devler Türkiye'yi Avrupa'ya açılan stratejik bir kapı olarak gördüklerini ve yatırım yapma hazırlıkları içerisinde olduklarını belirttiler.

(Kaynak: Otomotiv Distribütörleri & Mobilite Derneği 2024 Perakende Satış Verileri)

YENİ ELEKTRİKLİ OTOMOBİL DANIŞMANLARI SAHADA

BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergun, BYD'nin Türkiye pazarına yönelik stratejilerini ve hedeflerini Platin'e değerlendirdi.

Türkiye'nin coğrafi konumu, yüksek kaliteli iş gücü ve hızla büyüyen otomotiv ekosistemi ile stratejik bir önem taşıdığını ifade eden BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergun, BYD'nin sadece bir otomobil markası olarak değil, bir teknoloji şirketi olarak konumlandığını vurguluyor. 2023'ün son çeyreğinde 'Bugün, Yarın, Daima' mottosuyla Türkiye lansmanını gerçekleştiren BYD'nin tam elektrikli BYD ATTO 3 modelinin kısa sürede büyük beğeni topladığına dikkat çeken Ergun, Avrupa'dan önce Türkiye'de satışa sunulan sarj edilebilir BYD SEAL U DM-i modeliyle marka vizyonunu bir kez daha ortaya koyduklarına değiniyor.

10 BİN SATIŞ HEDEFİ

Temmuz ayında açıklanan BYD'nin Türkiye'ye yönelik yatırım kararının, markanın bu pazardaki varlığını daha da güçlendiren stratejik bir adım olduğundan da bahseden Ergun, Türkiye pazarında hızlı ve güçlü bir büyüme hedefleyen BYD'nin, tam elektrikli BYD ATTO 3 ve şarj edilebilir hibrit BYD SEAL U DM-i modellerinin yanı sıra, yıl sonuna kadar pazara sunulacak yeni birkaç modelle 2024'ü 10 bin adetlik bir satış rakamıyla kapatmayı amaçladıklarını ifade ediyor. Ergun, önümüzdeki yıllarda pazara girecek yeni modeller ve artan satış hacmiyle birlikte 3 yıl içerisinde Türkiye'nin en çok tercih edilen 3 markasından biri olmayı hedeflediklerini ekliyor. Kişisel ihtiyaçlara ve yaşam tarzlarına bağlı olarak tüketicilerin ya tamamen elektrikli araçlara ya da menzil sınırı olmayan şarj edilebilir hibrit araçlara yöneldiğini kaydeden Ergun, bu eğilimin, her iki teknolojiye olan talebin sürekli artmasına yol açtığını ve sonuç olarak hem tam elektrikli hem de hibrit araçlara yönelik talebin artarak devam edeceğini dile getiriyor. BYD gibi güçlü, teknolojik ve çevre dostu bir markanın Türkiye pazarında yer almasının, Türkiye'deki otomobilseverler için önemli bir avantaj sağlarken, marka için de büyük bir sorumluluk anlamına geldiğini belirten Ergun sözlerini şöyle sürdürüyor: "Marka bağımsız olarak tüm otomobil severlerin aklındaki sorulara yanıt verebilmek amacıyla bayilerimizde 'NEV Danışmanları' (Yeni Elektrikli Otomobil Danışmanlığı) görevlendirdik. Bu danışmanlar, tüketicilerin yeni teknolojiler hakkında güvenilir bilgi alabilecekleri, elektrikli otomobil dünyasına ilgi duyan tüm otomobil severlerin ihtiyaçlarını karşılamak ve onlara en doğru bilgiyi sunmak amacıyla hizmet veriyor."

BAYİ SAYISI ARTACAK

Yeni bir markanın müşterilerine en iyi hizmeti sunabilmesi için satış, servis ve yedek parça yatırımlarının doğru planlanmasının büyük bir önem taşıdığını söyleyen Ergun, bayi sayısını yıl sonunda 20'ye önümüzdeki yıl ise 40'ın üzerine çıkarmayı hedeflediklerini açıklıyor. BYD'nin global başarısının en önemli faktörlerinden birinin, batarya teknolojisindeki üstünlüğü olduğunun altını çizen Ergun, bu teknolojik bilgi birikiminin ürünü olan Blade Batarya'nın, elektrikli ve şarj edilebilir hibrit araçlar için sunduğu pil güvenliğiyle sektörde öncü konumda olduğunu vurguluyor. Global başarılarının bir diğer önemli unsurunun sürdürülebilirlik stratejisi olduğuna değinen Ergun, fosil yakıtlara bağımlılığı azaltma ve sıfır emisyonlu enerji çözümleri sağlama hedefiyle ilerlediklerini dile getiriyor.

(BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergun)

EN ÇOK OKUNANLAR