Dergi

06 Ekim 2022 15:51

“İnovasyon çalışmalarını önceliklerimizin en önüne yerleştirmeliyiz”

Erkunt Traktör, Aralık 2015'te Sanayi Bakanlığı tarafından Ar-Ge merkezi olarak onaylandı.

Test makine ve ekipmanlarını, aynı şekilde her sene artan bir yatırım programı çerçevesinde geliştirmeye devam ettiklerinin altını çizen Erkunt Traktör CEO'su Tolga Saylan; "İlk defa Türkiye dışından lisans almadan, kendi tasarımımızla üretime başlamış, Türkiye'nin en genç ve dinamik traktör üreticisiyiz. Ar-Ge çalışmalarımızın sonuçları; yeni bir ürün, hizmet, uygulama, yöntem veya iş modeli geliştirme fırsatı sunmakla kalmıyor, aynı zamanda bize yeni pazarların kapısını da aralıyor. İhracat markamız ArmaTrac'ın satış hacmi her yıl daha da büyüyor. 33 ülkenin çiftçisine ve pazar koşullarına uygun üretim yapma becerimiz, çiftçilerimizin desteğiyle gün geçtikçe daha da gelişiyor" diyor.

"TEKNOLOJİNİN ÖNEMİ ORTAYA ÇIKIYOR"

Türkiye'de tarıma dayalı sanayi modelinin bir sonucu olarak doğan sürdürülebilir tarım alanı, ülkemizde büyük bir potansiyele sahip. Söz konusu potansiyelin önemli bir ayağını; Ar-Ge ve inovasyona dayalı üretim tekniklerinin yanı sıra katma değerli ürün ve pazarların oluşturduğuna dikkat çeken Saylan; "Topraktan alınan verimi artıracak tekniklerin yanı sıra farklı tohum türlerinin ekonomiye kazandırılması, farklı pazarlarda tüketimi yoğun ürünlerin ülkenin belirli bölgelerinde üretimi gibi çalışmalar, Ar-Ge ve inovasyon sürecinde değer yaratacak unsurların başında görülüyor. Gelinen süreçte geleneksel tarım tekniklerinin yerini bilişim, yazılım, bilgisayar, cep telefonları, akıllı sistemler ile entegre Ar-Ge merkezi destekli uygulamalar aldı. Türkiye'de geleneksel tarımın kabuk değiştirerek, sürdürülebilir tarım evresine ulaşmasında belirtilen teknolojik gelişmelerin tarıma entegre edilmesi çok önemli. Dünyada sağlıklı gıda üretmek, ülkelerin küresel hedefini oluşturuyor. Bu nedenle bizler de tarımda inovasyon çalışmalarını önceliklerimizin en önüne yerleştirmeliyiz" yorumunda bulunuyor.

"2022 YILI TRAKTÖR SATIŞ ADETLERİ 60 BİN İLE 65 BİN SEVİYELERİNDE KAPANABİLİR"

2022 yılında traktör pazarında toplam 60 bin ile 65 bin adet arasında traktör satışı olacağını öngördüklerini belirten Saylan; değişen mevsimsel hava koşulları, girdi maliyetlerinin hızla artmaya devam etmesi (gübre, ilaç, tohum vb.), çiftçilere sağlanacak finansman büyüklüğü ve artan faiz oranları ile ilgili olası olumsuzluklar nedeniyle, tahmini pazar adedinin 40 bin seviyelerine kadar düşebileceğini, bu duruma da hazırlıklı olunması gerektiğini vurguluyor. Diğer senaryonun daha iyimser olduğunu söyleyen Tolga Saylan; "İlk senaryodaki unsurlar kısmen kontrol altına alınırsa, 2021 yılına yakın bir pazar tahmininde bulunmak, biz üreticiler için daha gerçekçi olabilir. Yani, 2022 yılı traktör satış adetleri 60 bin ile 65 bin seviyelerinde kapanabilir. Her iki tahminde de Erkunt, pazar dinamiklerini, risklerini ve çiftçilerin beklentilerini yakından takip ederek toplam pazardan yüzde 10 pay almayı hedefledi" diyor.

ERKUNT TRAKTÖR'ÜN AR-GE VE İHRACAT GÜCÜ

41 kişi - 2021 yılı - Ar-Ge'de çalışan personel sayısı

14.5 Milyon TL -2021 yılı Ar-Ge harcama tutarı

10.150,000 TL - 2022 yılı Ar-Ge'ye ayrılan harcama tutarı

33 ülke - İhracat yapılan ülke sayısı

%15 - İhracatın toplam satış içindeki payı

%30 - İhracatta, 5 yıllık dönemde toplam satış genelinde ulaşılması hedeflenen pay

EN ÇOK OKUNANLAR