CNC akıllı makinelerin beyin ve sinir sistemi olarak nitelendirilen, makine teknolojisinin ana kalemi CNC kontrol ünitesi ve tahrik sistemlerini yerlileştirmeye hazırlanan MİLTEKSAN, proje ile askeri alanda ve yüzde 95'lik pazar payıyla da sivil endüstride kullanılan kontrol sistemlerine erişme, lisans izni ve özellikle teknik destek bazında yaşanan problemlerin çözümüne, yerli üreticilerin lisans ihtiyaçlarına cevap verecek. Bu kapsamda özellikle çok eksen CNC tezgahları için kontrol sistemi ve dijital ikiz platformu geliştirilmesi hedefleniyor.
DIŞ PAZARDA ÖNCELİK AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİ
Öncelikle yeni nesil CNC kontrolcü, 3, 4 veya 5 eksen CNC tezgâh, yeni nesil endüstriyel bilgisayar, servo motorlar ve IO modüllerini pazarlamayı planlayan şirket, 2022 yılında 3 eksen yeni nesil CNC kontrolcü ile iç piyasaya girmeyi, müteakiben 2024 yılından itibaren 3, 4 ve 5 eksen yeni nesil CNC kontrolcüler ile yurt içinde ithalatı azaltmanın yanında yurt dışı pazarlara da giriş yapmayı hedefliyor. Dış pazarda öncelik ise Avrupa Birliği olacak. Geliştirilen yeni nesil CNC kontrol ekipmanı ürünlerinin, 2024 yılında piyasaya sürülerek öncelikle yüzde 1 sonrasında da dünya pazarından yüzde 4 pay alabilecek bir büyüklüğe ulaşması planlanıyor.
SAHA İSTANBUL ÇATISI ALTINDA KURULDU
Milli Teknoloji Sanayi (MİLTEKSAN) CNC Teknoloji ve Kontrol Sistemleri Sanayi Anonim Şirketi firması, CNC tezgahlarında stratejik öneme sahip kısım olan 5 Eksen Yeni Nesil CNC Kontrol Sistemini geliştirmek amacıyla SAHA İstanbul çatısı altında kuruldu. Firma; 1 Ekim 2021 tarihinde Ar-Ge çalışmalarına başlanılan proje ile yerli imkanlarla '5 Eksen Yeni Nesil CNC Kontrol Sistemi' geliştirmeye odaklandı. MİLTEKSAN'ın Ar-Ge faaliyetlerinin devam etmesi kapsamında; öncelikle 25-28 Ekim 2022 SAHA Expo fuarında asgari 3 Eksen CNC Kontrolcü (tamamen kendi geliştirdiği donanım ve yazılımlarla), talaşlı imalat simülasyonunu içeren makine dijital ikizi, uzaktan erişim sistemi, sanal ve artırılmış gerçeklik modüllerini sergilemeyi hedefliyor. Şirketin yol haritası ise şöyle sıralanıyor:
· İş birliğine dayalı bir çalışma modeli sayesinde, uluslararası alanda rekabet edebilir, yeni nesil, geleceğin teknolojilerine uygun CNC, PLC kontrol sistemleri donanım ve yazılımları ile CAM yazılımlarını milli imkanlarla üretmek ve makine sanayisinin gelişmesi için öncü rol oynamak.
· CNC makina üretiminin artmasını sağlamak ve endüstriye yüksek katma değerli ürünler kazandırarak bu alanda rol modeli olmak ve öncülük etmek.
· Milli imkanlarla yeni nesil CNC kontrol üniteleri donanım ve yazılımlarını, bunlara ait her türlü kontrol sistemlerini, CAM (bilgisayar destekli imalat) yazılımlarını, robotik sistemleri geliştirmek, üretmek ile hem savunma hem de sivil sanayi ihtiyacını karşılamak.