Otomotiv

18 Ekim 2024 11:13

50 yıllık marka tarihi: Dünden bugüne Golf

Volkswagen tarihinin en başarılı otomobili olarak anılan Golf, 8 nesildir (1974'ten bugüne) kullanıcılarını pek çok inovasyonla tanıştırdı. İmza attığı başarı hikayesine sayısız ödül sığdıran Golf, 37.5 milyonu aşkın otomobiliyle sürücülerin yol deneyimine eşlik etti. Bugün Golf segmenti olarak da bilinen C-HB segmentinin yaratıcısı oldu. Bir segmente adını vermiş, var olan tek otomobil olma özelliğini taşıyan golf, 50'nci yaşını Kapadokya'da kutladı.

Volkswagen'in küresel anlamda en çok satan modeli olan Golf, 50'nci yılını 14 ülkeden 60 gazetecinin katıldığı uluslararası bir etkinlikle Kapadokya'da kutladı. Dünyada mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olarak kabul edilen Kapadokya'da düzenlenen etkinliklerde, Golf için özel olarak tasarlanmış bir sıcak hava balonu, Kapadokya'nın Aşk Vadisi'nden gökyüzüne yükseldi. Kapadokya'nın eşsiz manzarasıyla etkileyici bir görsel şölen yaşandı. Volkswagen'in tasarım ikonu olan Golf, geçen 50 yıl içerisinde sınıfında referans noktası olmayı başardı ve dünyanın en çok tercih edilen hatchback modeli haline geldi. Golf'ün 1974 yılında başlayan serüveni, dünya genelinde 37.5 milyonun üzerinde satış adedi ve elde edilen sayısız ödüllerle tam bir başarı hikayesine dönüştü.

YARIM ASIRLIK BAŞARININ SIRRI 'İNOVASYON'

Volkswagen tarihinin en başarılı otomobili olan Golf'ün hikayesi; Halkın Arabası'nın (People's Car-VolksWagen) Beetle olduğu zamanlardan sonra, 70'li yıllara gelindiğinde dönemin beklentilerini karşılayabilmek adına Alman üretici tarafından yeni bir tasarıma ihtiyaç duyulmasıyla başlıyor. 1970'te İtalyan otomobil tasarımcısı Giorgetto Giugiaro ile anlaşan Volkswagen, henüz o zaman Giugiaro'nun 1999 yılında 'Yüzyılın Otomobil Tasarımcısı' seçileceğini bilmiyordu. Birçok prototip denemesinden sonra, 29 Mart 1974 yılında Wolfsburg'ta üretim bandından inen ilk Golf, günümüze kadar 8 devrim niteliğinde jenerasyon geçirdi.

ÇOK YÖNLÜ, İŞLEVSEL VE KALİTELİ

Son 50 yıl içinde hiçbir Volkswagen, markanın imajını Golf kadar şekillendirmedi. Golf Heritage Volkswagen Başkanı Dieter Landenberger, bu başarının sırrını şöyle özetliyor: "Hangi nesil olursa olsun; Golf'ün başarısının sırrı, özelliklerinin toplamıydı: Çok yönlülüğü, işlevselliği, kalitesi ve günlük yaşam için mükemmel bir yol arkadaşı olması."

1974-1983 - GOLF I - YENİ HALKIN OTOMOBİLİ

70'li yıllarda Volkswagen, Beetle'a bir halef arayışındaydı. 1970'te İtalyan otomobil tasarımcısı Giorgetto Giugiaro ile anlaştı. Dönemin değişen beklentilerini karşılamak için yeni üretilecek model, Beetle'dan daha geniş iç hacimli ve daha uzun bir hatchback olmalıydı. Yani 1974 yılında sahneye çıkan Golf'te, halefi Bettle ile taban tabana zıt özellikler bulunuyordu: Kıvrımlı tasarımlar yerine keskin hatlar, arka tekerlekten itiş yerine önden çekiş, boksör (boxer) motor yerine sıralı motor, hava soğutmalı motor yerine ön kısımda konumlandırılmış su soğutmalı benzinli bir motor, arka camla birlikte geniş açılan bir bagaj kapağı ve geniş bir C sütunu. Golf, piyasaya sürülmesinden iki buçuk yıl sonra, ilk milyon adetlik satış rakamına ulaştı. Böylece Volkswagen, yeni bir araç sınıfını, Golf sınıfını tanımladı. Toplam üretim adedi 6.9 milyon aracı buldu.

1983-1991 - GOLF II - MÜKEMMELLEŞTİRİLMİŞ KONSEPT

Alman üretici, ilk nesilde yakalanan başarıyı arttırarak devam ettirme hedefiyle, Golf'ün II. neslinde dış boyutlarını büyüttü. Golf II, Alman mühendisliğinin sürekli gelişim ve teknolojik yenilemeye verdiği önem ve uygulaması açısından da önemli bir kilometre taşıydı: Detaylı aerodinamik iyileştirmeler, önemli ölçüde daha geniş bir iç mekan ve daha ekonomik motorlar... İç mekandaki gürültü seviyesini düşüren yeni şasi ve daha fazla süspansiyon konforu yeni standartları belirledi. Model döngüsü boyunca, lambda sensörlü katalitik konvertör, ABS, hidrolik direksiyon ve dört tekerlekten çekiş Golf'ün ikinci nesli ile tanıtıldı. İkinci nesil Golf serisinde, bugünün modern hibrid araç teknolojisinin ilk basamağı sayılabilecek CitySTROMer Golf ve SUV dünyasında Tiguan'ın atası sayılabilecek Golf II Country de üretildi. Toplam üretim adedi 6.3 milyon aracı buldu.

1991-1997 - GOLF III - ARAÇ GÜVENLİĞİNDE YENİ BİR DÖNEM

Milyonlar satan bu araç, birkaç yıl öncesine kadar lüks sınıfa ait gibi görünen standartlara ulaştı. Otomobilin baş tasarımcısı Herbert Schäfer III. nesil Golf için "Golf'te tasarım artık daha büyük bir rol oynuyor" diyor. Sürücüler için güvenlik ve konforun önem kazanmasıyla bu nesilde çarpışmada ortaya çıkacak gücün sönümlenmesi amacıyla ilk defa gövdede, kaza anında planlı deformasyon alanları yer aldı. İlk defa Electronic Brake Force Distribution ve Elektronik Differantial Lock sistemleri kullanıldı. Yine piroteknik emniyet kemerleri ile aktif gergi sistemi, hava yastıklı Golf'lerde kendine yer buldu. Golf 1992'te ön hava yastığını sunan ilk markaydı.

1997-2003 - GOLF IV - TASARIM VE KALİTE İKONU

Dördüncü nesil Golf, 1997 sonunda yollara çıkmış olsa da bundan 7 yıl önce başlamış 'Yeni Almanya döneminin ilk gerçek otomobiliydi. Ülke 1990 yılındaki büyük birleşmeden sonra yeni bir dönüşüme hazırdı. Dördüncü nesille birlikte premium bir araca dönüşen Golf, net tasarımı, duruluğu ve karakteristik C sütunu ile ilk Golf ile bağlarını koparmadan çığır açıcı bir otomobil olmuştu. Golf IV teknoloji ve mühendislik bakımından da bugünün Golf'lerine yön veren bir modeldi. Bu nesil ile Volkswagen dünyasına Elektronik stabilizasyon sistemi, Haldex Kavramalı 4MOTION, yan hava yastıkları ve 6 vitese sahip DSG şanzıman özellikleri katıldı. Golf VR6'nın devamı niteliğindeki R32 modeli de bu nesilde sunuldu.

2003-2008 - GOLF V - BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE BİR GOLF

Beşinci jenerasyon Golf, 2003 yılında çıktığında, neredeyse 30 yıldır Almanya'nın en çok satan otomobili olma yolunda önemli bir kilometre taşı olmuştu. Volkswagen tasarımcıları bu jenerasyonda Golf'ün keskin ve belirleyici özelliklerini kaybetmeden daha modernize bir hale getirdiler. Beşinci Golf jenerasyonu, yüksek konfor, dinamizm ve en önemlisi kalite seviyeleriyle, üst orta sınıftaki birçok rakibini geride bıraktı. Şasi geniş kapsamlı değişikliklere uğradı ve arka tarafta yeni bir dört bağlantılı aks kullanıldı. Lazer kaynaklı gövde de yeni standartlar belirledi. Öncekine göre burulma direnci yüzde 35 artırıldı. İlk kez yedi vitesli çift kavramalı şanzıman, çift Xenon farlar ve TSI teknolojisi yer aldı; Golf GT, turboşarj ve süperşarj özelliğine sahip dünyanın ilk twincharger'ı ile donatıldı. Aralık 2004'ten itibaren daha fazla alana ihtiyaç duyanlar için beş kapılı kompakt van olan Golf Plus sunuldu. Golf 5, Volkswagen'in o dönemki yeni tasarımcısı Murat Günak'ın kaleminden çıkan ilk Volkswagen modeliydi. Toplam üretimi 3.4 milyon aracı buldu.

2008-2012 - GOLF VI - EN ÇOK GELİŞTİRİLEN GOLF

Altıncı nesilde platform ve temel karoser yapısı korunurken yeniden tasarlanan gövde panelleri ile birlikte oluşan sert tasarım Golf'e yeni bir soluk kazandırdı. Güçlendirilmiş üretim teknikleriyle güvenlik konusunda önemli inovasyonlara imza atıldı. Lazer kaynak kullanımı, standart olarak sunulan sürücü diz hava yastıkları ve park asistanı, uzun far asistanı, dinamik şasi kontrolü, yokuş kalkış desteği, iyileştirilmiş bir elektronik stabilizasyon kontrol sistemi ile 2009 yılında 'Yılın Otomobili' ödülü alması bir tesadüf değil.

2012-2020 - GOLF VII - YAŞAYAN EFSANE

Yedinci Golf, modüler enlemesine motor yerleşim platformunu kullanan ilk modeldi. MQB yani enlemesine yerleşimli motorlar için modüler platform yönetimi, segmentler arası da kullanılabilen, yani tüm segmentlerde kullanılabilen bir yapıya sahipti. MQB sayesinde daha geniş bir iç hacim ve diz mesafesi elde edildi, ağırlığı 100 kg kadar azaltıldı. Yakıt tüketimi yüzde 23 oranında azaltıldı. Aktif silindir yönetimine sahip yeni 1.4 TSI motor bu jenerasyonda sunuldu. Adaptif hız sabitleyici, çarpışma öncesi hazırlığı, çoklu çarpışma freni, yorgunluk tespit sistemi, progresif direksiyon, sürüş profil seçimi, dokunmatik renkli ekran ve gelişmiş bir işletim sistemi, şerit takip sistemi gibi bu dönemde premium araçlarda görülen teknolojiler Golf VII'de mevcuttu. Tamamen elektrikli e-Golf yaklaşık 190 kilometre menzille yollara çıktı. Ardından, plug-in hibrit bir Golf GTE piyasaya sürüldü.

2020- >> GOLF VIII - DİJİTAL GOLF

Volkswagen tasarımcılarına göre sekizinci nesil; yedinci neslin daha dinamik, daha verimli ve şüphesiz dijitalleşmiş bir versiyonu. Golf VIII'de aerodinamik detaylar titizlikle geliştirildi ve bir önceki neslinde 0,30 olan hava sürtünme katsayısı (Cd) 0,275'e kadar düşürüldü. Ayrıca Volkswagen dünyasına hafif hibrit eTSI ve shift-by-wire teknolojileri ilk kez Golf 8 ile girdi. Ayrıca Golf 8'de direksiyon hariç hiçbir fiziksel tuş kullanılmadı.

Yeni Golf, iç mekanda dikey yükselen bir ekrana sahip ve Volkswagen'in MIB4 tabanında geliştirilen tamamen yeni bir bilgi-eğlence sistemi ile sunuluyor. Ayrıca, akıllı sesli komut sistemi 'IDA' da yenilikler arasında. Yeni plug-in hibrit versiyonlar ise ekstra güç ve yaklaşık 100 kilometrelik bir elektrikli menzil sunuyor. 50. Yıldönümüne özel tasarlanan makyajlı Golf 8, yeni LED farlara sahip yeniden tasarlanmış ön kısmıyla dikkat çıkıyor. Ön ızgaradaki LED kontürle aydınlatılmış Volkswagen logosu da üst donanım seviyelerinde standart olarak sunuluyor. Senelerdir standart olarak sunulan kalabalık standart güvenlik ekipmanlarının yanı sıra, Yarı Otonom Sürüş Asistanı 'Travel Assist' tüm DSG versiyonlarda standart olarak sunuluyor. 3D tasarıma sahip ve animasyonlu LED arka farlar bilgi-eğlence sistemi üzerinden bireysel olarak kişiselleştirilebiliyor. Ayrıca bu paket kapsamında, yenilenen bir üç boyutlu LED 'High' arka stop grubu tasarımı bulunuyor.

EN ÇOK OKUNANLAR