USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Turizm

17 Temmuz 2021 13:29

“Tatil beldelerindeki hareketlilik tüm Türkiye'ye yansımıyor”

Salgin dolayısıyla turizm sektörünün zor zamanlardan geçtiği bir gerçek. Bu noktada sektör, özellikle şehir otelciliği tarafiında önemli sorunlarla boğuşurken, yılın son aylarına kadar önemli bir hareketlilik de beklemiyor

“Tatil beldelerindeki hareketlilik tüm Türkiye'ye yansımıyor”

2021'de geçen yıl kadar zor bir yıldan geçtiğimizi hatırlatan TÜROB Başkanı Müberra Eresin, tüm ülke genelindeki tesisler dikkate alındığında bu yılın ilk altı ayındaki doluluk oranlarının tek haneli olduğunu dile getiriyor. Üstelik tesislerin yüzde 50'den fazlası hâlâ kapalı durumda. Tek haneli doluluklar denildiğinde de sadece açık tesislerin verilerinden bahsettiklerini belirten Eresin, sektörün sorunlarını Platin'e anlatıyor.

* Sezon açılsa da sektörün birtakım sorunları olduğu görülüyor. Şu anda nasıl bir tablo söz konusu?

Özellikle bu yıl bahar aylarından itibaren öngördüğümüz hareketlenme beklentimiz maalesef gerçekleşmedi. Şu anda sektördeki durum beklentilerin çok altında. Şehir otellerinin durumu ise çok daha zor. Avrupa'dan ve diğer büyük turizm pazarlarımızdan gelen sinyallere bakıldığında şehir otellerinin işleri yıl sonuna kadar çok zor görünüyor. Büyük turizm pazarlarımızın açılmasını ve daha hızlı bir toparlanma bekliyorduk. Almanya, Rusya ve İngiltere gibi büyük pazarların açılması resort bölgelere açılma kesinleştikten 20-30 gün sonrasından itibaren fayda sağlayacaktır. Ancak bu pazarların açılması şehir otellerinin de işlerinin açılacağı anlamına gelmiyor. Özellikle şehir otelleri için çok önemli olan toplantılar, konferanslar, fuarlar, vs. etkinlileri kapsayan MICE turizminde, iş seyahatlerine yönelik konaklamalarda bu yılın son aylarına kadar pek canlanma beklemiyoruz.

* Spor organizasyonlarının iptal olması sizin tarafınızda nasıl hissedildi?

Maalesef yılın ikinci yarısından itibaren öngördüğümüz canlanma beklentileri sekteye uğradı. Bu dönemde gerek turist sayısı gerekse olumlu algı açısından canlanmaya vesile olmasını beklediğimiz UEFA Şampiyonlar Ligi final karşılaşması ile Formula1 yarışları gibi çok önemli iki uluslararası organizasyon da iptal edildi. Son dakika gelişmeleri bu yılı belirleyecek en önemli unsur olarak öne çıkıyor. Hem yerli hem yabancı turist için geçerli bu. Bazı tatil beldelerinde az da olsa yaşanan turizm hareketinin, tüm ülkenin yansıması olduğunu söyleyemeyiz.

* Likidite sorunu bir diğer probleminiz. Bu probleme karşı sunduğunuz öneriler var mı?

En önemli sorun ve beklentilerimizden biri, işletmelerimizin yaşadığı likidite problemine bir çözüm yolu açılabilmesi. Sektörümüzün banka borç ve kredilerinin yeniden yapılandırılması ve finansal sorunların çözümüne yönelik önerimiz, Kültür ve Turizm Bakanlığı işletme belgeli tesisler için bakanlık koordinasyonunda, belediye belgeli tesisler için ise Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu koordinasyonunda turizm sektörü ile Türkiye Bankalar Birliği arasında 'Finansal Çerçeve Anlaşması' imzalanabilmesi.

EN ÇOK OKUNANLAR