USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Turizm

19 Kasım 2021 16:34
Arzu Kurum

Kruvaziyer turizmi, 2022'de hareketlenecek

Pandemi döneminden ağır yara alan kruvaziyer turizmi; 2022'ye umutlu giriyor. Önümüzdeki yıl, 500 gemi ile 1 milyar dolarlık gelirin ekonomiye kazandırılmasının hedeflendiği sektörde toparlanmanın ise yıl sonunu bulması bekleniyor.

Kruvaziyer turizmi, 2022'de hareketlenecek

İlk kez 1831'de İtalya'dan yola çıkıp İzmir'i de kapsayan bir Akdeniz turu ile başlayan kruvaziyer turizminin, bugün aldığı payın 60 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Bu pastadan bin 615 gemi, 2 milyon 190 bin yolcu ile 2011'de en yüksek payı alan Türkiye, tüm dünyada olduğu gibi pandemiyle birlikte çok ağır yara aldı. 2020'de durma noktasına gelen sektörde, Turizmdatabank'ın Deniz Ticareti'nden derlediği bilgilere göre Türkiye'de kruvaziyer yolcu trafiği, 2021 yılı dokuz aylık dönemde yüzde bin 287 arttı. Yolcu trafiği; 2 bin seviyelerindeyken 25 bini aştı. 2019 Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında 290 gemi, 147 bin 338 yolcu gelmişti. Aynı dönemle karşılaştırıldığında; bu yıl yüzde 92.75 düşüş olsa da sektör, önümüzdeki dönemden umutlu.

YENİ YILA GÜZEL BAŞLANGIÇ

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Kruvaziyer Turizmi İhtisas Komisyonu Başkanı Ercan Abitağaoğlu "Bu yıl sonuna kadar 25-30 gemi beklentisi var. 2022 planlamaları ise tamamlandı. 2022'de Türk limanlarını ziyaret etmesini beklediğimiz gemi sayısının 500'ün üzerine çıkmasını öngörüyoruz" diyor. Pandemi nedeniyle büyük kayıp yaşayan sektör, böylece uzunca bir aranın ardından yeni yıla güzel bir başlangıç yapmaya hazırlanıyor.

TOPARLANMA 2022 SONUNDA

Bu dönemde Türkiye çıkışlı kruvaziyer gemileri olmadığını da hatırlatan Abitağaoğlu, bu sürecin de 2022'de başlayacağının altını çiziyor. Ayrıca bazı Amerikan gemilerinin de Türkiye'den yolcu almasını beklediklerini anlatan Abitağaoğlu'na göre gelecek turist sayısı ve Türkiye'den kruvaziyer turlarına katılımcı olmak isteyenler açısından çok umut verici bir yıl bizi bekliyor. Sektörün, 2022 için yaklaşık 1.5 milyonun üzerinde turist ile ekonomiye 1 milyar dolar kazandıracağının öngörüldüğünü söyleyen Abitağaoğlu, salgından olumsuz etkilenen sektörün toparlanmasının ise 2022'nin sonunu bulacağını ifade ediyor.

ALINAN PAY, DEVEDE KULAK

Dünyada yaklaşık 60 milyar dolarlık bir kruvaziyer pazarının yüzde 30'nu Akdeniz çanağı oluşturuyor. Tura Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Öner, bu yüzde 30'un içerisinde Türkiye'nin aldığı payın sadece yüzde 3 olduğuna işaret ediyor. Kurvaziyer sektörünün, pandemi öncesi çok daha sancılı bir süreç yaşadığını ifade eden Öner'e göre sektör, Türkiye'de yaşanan terör saldırıları nedeni ile 2016 yılının Temmuz ayı itibari ile bıçak gibi kesildi ve bu saldırılar sonrası tüm dünyayı sarsan pandemi süreci ile sıfır noktasına geldi. Öner'in verdiği bilgilere göre 2016 yılının ikinci yarısından sonra düzenli trafik ancak bu sene, yani Ekim 2021'de başladı.

"TARİHİMİZİN EN ZOR DÖNEMİ"

Öner, "Takdir edersiniz ki hiçbir sektör, beş yılı aşan bu sürede sağlıklı yapısını koruyamaz. Sektörün 56 yıllık paydaşları olarak bu dönemde tarihimizin en zorlu dönemimizi geçirdik" diyor. 2022'de Türkiye'de pek çok kurvaziyer firmasının farklı limanlara uğrayacağına dair ellerinde rezervasyonlar bulunduğunu aktaran Leyla Öner, "Ancak pandemi, bu sektörü halen derinden etkiliyor. Yolcular ise özellikle uzak yol tabir edilen seyahatlere çok daha çekimser yaklaşıyor. Salgın devam ettiği sürece sektörün eski gücünü gerek dünyada gerekse ülkemizde bulması çok mümkün değil" diye konuşuyor. Öner, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen kurvaziyer turizminin, dinamik yapısı ve gelişen ekonomisi ile global anlamda olduğu kadar Türk misafirler için de tercih edilen, seyahate değer katan bir yapıya sahip olduğunu vurguluyor.

EN ÇOK OKUNANLAR