USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Turizm

30 Haziran 2021 15:20

AB'de, aşı pasaportu dönemi yarın başlıyor

Turizm sezonunun başlamasıyla birlikte aşı pasaportuyla ilgili gelişmelere hız verildi. AB ülkeleri, bu uygulamaya temmuz ayında geçmeyi planlıyor. Aşı pasaportu, Türkiye'yi de yakından ilgilendiriyor. Sektör temsilcileri, Türkiye'nin de bu uygulamada yer alması gerektiğini belirtiyor

AB'de, aşı pasaportu dönemi yarın başlıyor

Yaz mevsimine giriş yaptığımız bugünlerde özellikle Avrupa Birliği ülkeleri (AB) kendi sınırları içinde hayata geçirmeyi planladığı 'aşı pasaportu' uygulamasına 1 Temmuz'da başlıyor. Aşı pasaportu olarak tanımlanan belge, bir kişinin Covid-19 testi sonuçlarını, hastalığa yakalanıp yakalanmadığını ve aşı olup olmadığını belirlemek için kullanılmak isteniyor. Ülkeler, aşı pasaportu uygulamasını yaklaşan turizm sezonu için hayati bir can simidi olarak görüyor. İspanya, Portekiz ve Yunanistan gibi gelirlerinin büyük bir kısmını turizmden elde eden ülkeler, aşı pasaportunun bir an önce uygulamaya geçmesini istiyor.

Uzmanlar, geçen yıl olduğu gibi bu yaz sezonunun da boşa geçmesi durumunda ülkelerin ekonomilerinin ayakta kalamayacağını belirtiyor. Aşı pasaportu uygulaması Türkiye'yi de yakından ilgilendiriyor. Türkiye'ye gelen turist sayısı açısından bakıldığında Rusya'dan sonra AB ülke vatandaşları önemli bir çoğunluğa sahip. AB, başlayacağı uygulama kapsamında şu an kendisinin uyguladığı aşı için aşı pasaportu verecek. Diğer aşılar için incelemeler sürüyor. Uzmanlar, Türkiye'nin de turizm konusundaki yaşadığı sıkıntılar göz önüne alındığında aşı pasaportu uygulamasının önemine dikkat çekiyor.

"CEP TELEFONUYLA AŞI OLUNDUĞU İSPATLANACAK"

PROF Hukuk Bürosu avukatlarından Yaşar Akbaş, Almanya gibi birçok Avrupa ülkesinde eskiden beri kağıt olarak aşı pasaportu olduğunu söylüyor. Yeni diijtal aşı pasaportunun haziran sonu gelmesinin planlandığını söyleyen Akbaş, "Amaç cep telefonu olan herkesin aşı olduğunu dijital olarak ispatlayabilmesi. AB üyeleri uygulayacak. Türkiye'nin katılma talebi henüz olmadı. Avrupa Birliği ülkelerinde yasayan herkes vatandaşlığına bakılmaksızın faydalanacak" ifadelerini kullanıyor. Bütün Avrupa ülkelerinde müşterek bir aşı sisteminin oluşmasının amaçlandığını kaydeden Akbaş, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Aşı pasaportunun amacı, herkesin cep telefonunda aşı ile ilgili kişisel verilerin bir App üzerine kayıt olması. Hava alanlarında kontrol sistemi ile cep telefonlarından kayıt olan aşı ispatlarının tespit edilmesi. Apple IOS ve Google Play uygulamalarından temin edilecek. Kişisel veriler, doktorda, hastanede ve aşı merkezinde kayıt edilecek."

"TÜRKİYE, AŞI PASAPORTU UYGULAMASINDA YER ALMALI"

TTYD Başkanı Oya Narin de aşı pasaportunun orta vadede çok olumlu bir gelişme olduğunu aktarıyor. Türkiye'nin de önemli bir turizm destinasyonu olarak bu sistemin içinde muhakkak olması gerektiğini vurgulayan Narin, "Aşı pasaportunun, dünyada aşılanmanın ivmelenmesi ile daha sağlıklı kullanılan bir yöntem olabileceğinin farkındayız. Şu anda dünyada aşılanma oranı %9, iki doz aşı olmuş bireylerin oranı ise %5. Aşı pasaportunun sağlıklı işleyebilmesi için bu oranın çok daha yükselmesi gerekiyor. Bu sezon için ülkeler arası ortak kararla geliştirilecek aşı pasaportu uygulamasının yanı sıra testlerin devam etmesiyle, bu iki uygulamanın karantina ve seyahat kısıtlamalarının yerini almasının, normalleşme yönünde çok önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz. TTYD olarak üyesi bulunduğumuz Dünya Turizm ve Seyahat Ajansı ve Dünya Turizm Örgütü'nün duruşu da benzer şekilde" diyor.

"TURİST, KENDİNİ GÜVENDE HİSSETTİĞİ YERE GİDER"

TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Eker, Türkiye'nin aşı pasaportu uygulamasına dahil olması gerektiğini belirtiyor. Bunun gelecek turiste olumlu yansıyacağını söyleyen Eker, şu ifadeleri kullanıyor: "Anketlerde turistin tesis seçimindeki birinci kriterinin, güvenlik olduğu gerçeğini göz önünde bulundurursak; bu süreçtalebi artıracaktır. Burada aşı pasaportundan çok, bizim yurt dışından gelen turistlere ne kural koyacağımız önemli. Turist, kendini güvende hissettiği yere gelmek ister. Ülkemizin yurt dışı turizm pazarı Almanya, İngiltere ve Rusya... Bu ülkeler aşı sorunu olmayan ülkeler. Turistlerimizin aşılı kişiler ile aynı ortamda olmak isteyeceklerini düşünüyorum. Sadece aşılı olmak, virüsün yayılmasını engellemek adına yetmiyor. Aşılı olup, ayrıca son 72 saatte PCR testi yapılmış olması, turistlerin birbirleri arasında bulaşı ve geldikleri tesisteki personele bulaştırmasını tamamen engelleyecektir. Turist, tesisteki herkesin bu konumda olduğunu bilirse güvenle gelecektir."

EN ÇOK OKUNANLAR