USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

17 Mayıs 2021 10:59
Umut Çelik

Emrah Aydın: Zoom kullanıcılarının hayatlarını kolaylaştırmaya devam edeceğiz

Zoom Gelişen Pazarlar Müdürü Emrah Aydın, Platinonline.com'a gelecek hedefleri ve Türkiye pazarı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Aydın “Aralık ayında günlük 10 milyon olan toplantı katılımcı sayımız, 2020 mart ayında 200 milyon, Nisan ayında ise 300 milyonu aştı. Ocak-Nisan 2020 arasında Türkiye'deki Zoom ücretsiz kullanıcı kayıt sayısı, Nisan 2020'de ocak ayına göre 139 kat arttı. Zoom olarak, çalışmanın geleceğinde video konferansın önemli bir yerinin olacağına inanıyoruz” dedi.

Emrah Aydın: Zoom kullanıcılarının hayatlarını kolaylaştırmaya devam edeceğiz

Zoom olarak pandemiden önceki durumunuzla şu an bulunduğunuz konumu nasıl kıyaslıyorsunuz?

Zoom iletişimde en iyi ve güvenli kullanıcı deneyimini sağlamak amacıyla hem bugün hem de geleceğin iletişim ihtiyaçlarını karşılamak için geliştirildi. Zoom'un bir platform olarak başarısında, CEO'muz Eric S. Yuan'ın "internet çağında video öncelikli çalışma" vizyonu önem taşıyor. Bu vizyonu gerçekleştirmek için, sıfırdan bir platform yaratmak gerektiğine inanan Yuan, şirketin ilk yıllarında ürünü mükemmelleştirmek için çalıştı. Sıfırdan kodlanan Zoom, Cloud Native denilen ve bulut üzerinde doğmuş tüm uygulamalar gibi, hız ve ölçeklenebilme konusunda büyük avantajlara sahip.

İşletmeler, işverenler, çalışanlar veya son kullanıcı fark etmeksizin herkes, koronavirüse kesinlikle hazırlıksız yakalandı. Hayatımızın ve işlerimizin her alanında yeni bir dönem başladı ve bu zorlu dönemde, kendimizi elimizden geleni yapmaya adadık. Uzaktan çalışma ve eğitim başta olmak üzere her endüstrinin kendine göre değişkenlik gösteren iletişim ihtiyaçları doğru. Pandemi ivme kazandıkça, insanların istedikleri konumdan verimli olabilmeleri ve birbirleriyle kesintisiz, kaliteli ve en önemlisi, güvenli iletişim kurabilmeleri için sıkı bir şekilde çalıştık.

Bizim işimiz açısından baktığımızda ise bir anda onlarca kat artan kullanıcı sayısı olarak yansıdığını gördük. Aralık ayında günlük 10 milyon olan toplantı katılımcı sayımız, 2020 mart ayında 200 milyon, Nisan ayında ise 300 milyonu aştı. Ocak-Nisan 2020 arasında Türkiye'deki Zoom ücretsiz kullanıcı kayıt sayısı, Nisan 2020'de ocak ayına göre 139 kat arttı. Kurumsal tarafta ise toplamda 10 ve daha fazla çalışana sahip şirketlerdeki ücretli Zoom kullanıcılarının sayısı da yine aynı dönem arasında 10 kat artış gösterdi. Şu anda Zoom olarak, çalışmanın geleceğinde video konferansın önemli bir yerinin olacağına inanıyoruz.

Genel durumun olumsuz etkilenme olduğu bu sıra dışı dönemin ardından Zoom'un şirket değerini nasıl değerlendirirsiniz?

31 Ocak 2021'de sona eren dördüncü mali çeyrek finansal sonuçları Zoom için 2020'nin ne kadar başarılı geçtiğinin bir göstergesi oldu. Pandemiye yanıt olarak müşterilerimize ve küresel topluluğumuza kritik iletişim ve iş birliği hizmetleri sağlamak için işimizi önemli ölçüde ölçeklendirdiğimiz 2021 mali yılının son çeyrek verilerine göre, toplam gelirimiz önceki yılın aynı dönemine göre %369 büyüyerek 882,5 milyon dolar oldu. Tam mali yılın toplam geliri yıldan yıla %326 artarak 2.651,4 milyar dolar oldu. Toplam gelirdeki artışı etkileyen en önemli faktörler; yeni müşteri edinme ve var olan müşterilere verilen hizmet kapsamının genişlemesi.

Bundan sonrası için uzun dönem planlarınızla ilgili neler paylaşabilirsiniz? İşletmeler ve çalışanlar açısından bakıldığında nasıl bir trendin gelişeceğini öngörüyorsunuz?

Bir seneyi aşkın bir süredir devam pandemi süreci, işveren tarafında herkesin tercihine göre, verimliliği ve motivasyonu artıracak hibrit bir çalışma modelini gerekli kıldı. Bu modelin gelecekte de hayatımızda olmaya devam edeceğiniz düşünüyoruz. Bu yeni dönemde iş dünyası, çalışan deneyimi aynı olduğu sürece teknolojiden faydalanmak istiyor. Küresel olarak değerlendirdiğimizde, birçok kişi için yeni olan bu iletişim deneyimin daha sevildiğini gördük, daha da yaygınlaşacağını öngörüyoruz. Ne zaman nerede olduğunuzdan çok, nasıl çalıştığınız ve ne kadar fayda sağladığınızın önem kazandığı çalışmanın bu yeni normalinde, insanların kurumsal içi ya da dışı, birbirleriyle kolay, güvenli ve kesintisiz şekilde iletişim kurabileceği platformlara ihtiyacı sürecek. Ayrıca uzaktan çalışmanın istihdamı da olumlu etkileyeceğine inanıyoruz, ofislerin getirdiği masraflar olmadan, uzaktan da verimli çalışılabildiğini gören kurumlar, istihdamı artırabilirler. İstihdam açısından da bir farklılık yaşanabilir, çünkü işletmeler coğrafyaya bağlı olmaksızın, herhangi bir yerdeki çalışanları tercih edebilirler.

Neden başka bir video konferans uygulaması değil de Zoom en çok aranan kelimeler arasında ilk sıralara yerleşip iletişimde en çok kullanılan uygulama olmayı başardı?

İş dünyasına yönelik uygulamalara bakıldığında Zoom, uygulama ekosistemini yakından takip eden ve rapor ve istatistiklerle buradaki gelişmeleri bildiren App Annie'nin verilerine göre uzun süredir 1'inci sırada, iOS işletim sistemli Apple cihazlarında da Zoom 2020'nin en çok indirilen uygulaması oldu. Bunun dışında Microsoft'un yazılım geliştiricilere özel Azure Marketplace'te de ilk 5 içerisinde yer aldığımızı belirtelim.

Tümleşik bir iletişim platformu olarak sunduğumuz basitlik, güvenilirlik ve inovasyonu, yaşadığımız bu dinamik global büyümenin anahtarı olarak görüyoruz. İş sürekliliği ve kurum kültürü açısından platformumuz ofis dışı bir deneyim sunuyor ve bu da şu an her zamankinden daha önemli. İnsanların Zoom'u kullanarak hem iş hem de arkadaşları ve aileleriyle iletişimde kalabildiklerini görmek bizim için harika bir deneyim. Öte yandan güvenlik ve gizlilik, Zoom olarak en önemli önceliklerimiz arasında yer aldı. Bunun da büyük ölçüde fark yarattığı düşüncesindeyiz. Zoom 5.x sürümü ve uçtan uca şifreleme, Zoom için güvenliğin en üst seviyedeki öncelik olduğunun altını bir kez daha çizdi. Kullanıcı gizliliğini daha iyi korumak için tasarladığımız güncellemelerle şifreleme stratejisinde önemli değişiklikler yaptık. Bu gelişmiş şifreleme yöntemi yanı sıra, standart Zoom görüşmelerinde aktarılan tüm verileri E2EE isimli, GCM gelişmiş şifreleme metodunu kullanan şifreleme teknolojisiyle uçtan uca koruma altına aldık. Platformun küresel kullanımı büyük bir hızla artarken, mühendislik kaynaklarının tamamını kullanıcı güvenliğini artırmaya ayırdık.

2021 ve sonrası için planlarınız neler? Kullanıcılar yeni özellikler görecek mi?

Kısa süre önce Zoom Phone ile bulut telefon hizmetimizin Türkiye'de kullanıma sunulduğunu duyurduk. Zoom platformu üzerine inşa edilen Zoom Phone hizmeti, kurumların tek bir platform üzerinden 40'tan fazla ülkede HD ses kalitesiyle güvenli iletişim kurmasını mümkün kılıyor. Geçtiğimiz haftalarda Zoom ekosisteminin büyümesini teşvik etmek için oluşturulan 100 milyon dolarlık yeni bir girişim fonu olan Zoom Apps Fund'ı lanse ettik. Bu yeni fonun portföy şirketleri, Zoom müşterilerinin nasıl bir araya geldiği, iletişim kurduğu ve iş birliği yaptığı konusunda temel oluşturacak çözümler geliştirmek için 250.000 dolar ila 2,5 milyon dolar arasında başlangıç yatırımı alacak.

Haricinde, OnZoom adlı yeni platformumuz ile artık Zoom kullanıcıları ücretli, ücretsiz ve bağış toplama etkinlikleri düzenleyebilecekler. Bu özellik ile etkinlik sahipleri işlerini büyütürken yeni kitlelere erişebilecek ve sisteme gelecek bağış entegrasyonu ile topluma katkıda bulunabilecek.

Video SDK adı verilen yeni yazılım geliştirme kitimiz ile de aslında herkese Zoom platformu üzerinde kendi uygulamalarını geliştirme olanağı sunmaya başladık. Geliştiriciler Video SDK aracılığıyla birçok farklı tür deneyim yaratabiliyor. Örneğin hareket halindeyken hem etkileşimli hem sohbetli canlı yayınlar gibi ilgi çekici iletişim deneyimleri oluşturabiliyor. SDK sayesinde Zoom özelliklerini sosyal medya uygulamalarına bile entegre edebilir. Zoom'un HD video, ses ve etkileşimli özellikleri, bugün eğitimden kamuya birçok alanda kullanılıyor. Geliştiriciler artık Zoom üzerinde masaüstü oyun uygulamaları bile oluşturabilecek. E-ticaret için de yazılım geliştirme kitimiz çeşitli fırsatlar sunuyor. Örneğin müşteriye özel benzersiz alışveriş deneyimleri oluşturan kurumlar gelirlerini artırabilirler. 2021'de tümleşik iletişim platformumuzun özelliklerini geliştirmeye ve kullanıcılarımızın hayatlarını kolaylaştırmaya devam edeceğiz.

EN ÇOK OKUNANLAR