USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

13 Mart 2021 11:40

Dijital göçebelik trendi yurt içinde artıyor

Dünyanın dört bir yanında istediği yaşam koşullarında uzaktan çalışan dijital göçebeler, pandeminin etkisiyle yurt içindeki yerleri tercih etmeye başladı.

Dijital göçebelik trendi yurt içinde artıyor

Koronavirüs salgını nedeniyle dünyanın dört bir yanından milyonlarca çalışan işlerini ofis dışından yürütmeye başladı. Uzaktan çalışmak; her ne kadar milyonlar için yeni bir düzen getirse de aslında her yerden çalışabilme, son 10 yılın trendi.

TEKNOLOJİK GELİŞİME DOĞRU ORANTILI OLARAK ARTIYOR

Teknolojik gelişime doğru orantılı olarak sayıları hızla artan dijital göçebelerin yaşam tarzları tamamen her yerden çalışabilme olanağı ile doğru orantılı. Dijital göçebelik, kablosuz bağlantı teknolojilerini kullanarak işlerini sürdürürken, aynı zamanda sürekli hareket halinde göçebe yaşam tarzı süren profesyonelleri tanımlamak için ilk kez 1997 yılında yazarlar Tsugio Makimoto ve David Manners tarafından ortaya atılmış bir kavram. Dijital göçebelik kültürünün merkezinde uzaktan, en az ofis ortamındaki kadar kesintisiz ve yüksek verimlilikle çalışabilme kabiliyeti yatıyor. Tamamen kablosuz ağ teknolojilerine dayanan bu yaşam tarzı, günümüzde koronavirüs sebebiyle uygulanan kısıtlamalarla birlikte uzaktan çalışmaya başlayan milyonlarca yeni profesyonelin de ilgisini çekiyor.

DÜNYADA FAVORİLER TAYLAND VE BALİ, TÜRKİYE'DE İSE EGE VE AKDENİZ

Dijital göçebelerin kalmak ve çalışmak için en sık tercih ettikleri dünya kentlerinin başında sık ormanları ile Kuzey Tayland'ın en büyük şehri olan Chiang Mai geliyor. Şehre henüz doyamamış olan profesyoneller için ise ülkenin en büyük kenti Bangkok ideal bir nokta olarak öne çıkıyor. Dijital göçebelerin favori duraklarından bir diğeri ise uzun zamandır egzotik tatil destinasyonları arasında yer alan, Endonezya'da bir ada olan Bali. Türkiye'de yabancı dijital göçebeler için favori adres İstanbul olmayı sürdürürken, İstanbullu ve diğer büyük şehirlerden göçebeler ise yoğunlukla Ege ve Akdeniz'deki sakin sahil kasabalarını tercih ediyor. Pandemi ile ortaya çıkan seyahat kısıtlamaları, trendin yurt içine doğru kaydığını gösteriyor. Pandemi dönemindeki yaşam tercihlerini inceleyen ve katılımcıların yüzde 88'inin İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde yaşadığı Rimuut'un Ekim 2020 tarihli araştırmasına göre, çalışanların yüzde 60'ı büyük şehir yerine daha düşük nüfuslu bir yerde yaşamak istiyor. COVID-19 ile uzaktan çalışmaya başlayanlarda ise bu oran yüzde 68'e çıkıyor.

HIZLI VE KESİNTİSİZ İNTERNET ÖNCELİKLER ARASINDA

Ağ teknolojilerinin mevcut gelişmiş durumu, dijital göçebelerin sıradaki birkaç hafta, ay veya yıl kalacakları yerleri seçerken internet erişimini dert etmelerini gerektirmiyor. Hatta öyle ki, artık en derme çatma kamp bile doğru ağ ürünleriyle ortalama bir ofisten çok daha iyi bir internet bağlantısına sahip olabiliyor. Ağ teknolojileri alanında dünya lideri Zyxel'in geliştirdiği ürünler, dijital göçebelerin yaşam tarzlarını kesintisiz ve yüksek hızlı internet bağlantılarıyla kolaylaştırıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR