USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Tasarım

07 Mayıs 2021 21:09

Türkiye: Mobilya üretim fabrikası

Mobilya, Türkiye'nin dünya sahnesinde kendine en fazla güvendiği ve en etkin olduğu sektörlerden biri. Üretim tarafında özellikle İstanbul, Ankara, Kayseri ve Bursa'nın öne çıktığı görülürken, ihracata da yine bu bölgeler yön veriyor

Türkiye: Mobilya üretim fabrikası

Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmed Güleç "Mobilyada özellikle KOBİ düzeyinde üretim sektörde yaygın... Bunun anlamı, KOBİ düzeyindeki farklılıkların çok değişken olması. Firma ortalamasından ziyade toplam istihdama odaklanmak daha yerinde. Ancak, istihdam açısından mobilya sektörünün en önemli özelliği, tam kapasite çalışan ve ihracat ayağı olan; mobilya merkezi konumundaki tüm bölgelerde işsizlik sorununun neredeyse hiç olmadığı gerçeği. Türkiye'nin her yerinde her tür mobilya üretiliyor; bu da Türkiye'nin son derece büyük bir üretim gücü olduğunu gözler önüne seriyor. Aslında Türkiye'nin bir mobilya üretim fabrikası olduğunu söylesek yanılmayız. Bugün Karadeniz'den Akdeniz'e, Doğu Anadolu'dan Ege'ye, Türkiye'nin her bölgesinde ve şehrinde üretim ve ihracat gelişiyor. Kümelenme modeli ile çalışan 15 şehir var. Bu şehirlerden İstanbul, Bursa, Ankara ve Kayseri öne çıkıyor." dedi.

İSTANBUL

İstanbul'da özellikle şehirde organize sanayi bölgelerinde yoğunlaşan üretim, çok çeşitli olmasıyla öne çıkıyor. Bu noktada üretimin daha çok fabrikasyon olduğunu görülüyor. Dolayısıyla İstanbul, A'dan Z'ye her türlü mobilya grubunun üretiminde en büyük söz sahibi merkez.

2 BÖLGE: İstanbul'da mobilya üretiminin iki bölgede yoğunlaştığı biliniyor. İkitelli Organize Sanayii Bölgesi'nde yer alan Masko ve Ümraniye'de bulunan Modoko, şehrin en önemli iki merkezi. Bunların yanı sıra daha küçük çapta Eyüp'te MODESA, Çamlıca'da ÇAMOÇA gibi merkezler de söz konusu.

ANKARA

Siteler, 1960'lı yıllarda Marangozlar Odası'nın önderliğinde kurulan, bugün 5 bin dönüm arazi üzerinde faaliyet gösteren büyük bir organize sanayi bölgesi. Ancak bu işletmeler emek yoğun işletmeler ve büyük ölçekli üretim yapan firma sayısı fazla değil.

EL EMEĞİ: Ankara, işletme sayısı bakımından Türkiye'nin en büyük mobilya üretim bölgelerinden biri olsa da geleneksel yöntemlerle çalışması açısından en yoğun üretimin olduğu yer değil. Başkentteki üretimin en önemli özelliği el işçiliği ve katma değeri yüksek ürünlerin üretiliyor olması.

KAYSERİ

Sanayinin başkentlerinden biri olan Kayseri, özellikle ihracat tarafında İstanbul'u yakalamasıyla dikkat çekiyor. Daha önce Orta Doğu ve Arap coğrafyasına ihracat yapan şehir, bugün Avrupa ve ABD'ye yaptığı yoğun ihracatla öne çıkıyor. Kent, geçtiğimiz yıl toplamda 720 milyon dolarlık mobilya ihracat etti.

ÜRETİM: Kanepe, koltuk ve yatak imalatı ile yükselişe geçen Kayseri mobilyası hem Türkiye'de hem de globalde markalaşırken, bu ürün gruplarındaki yüksek montanlı üretim, şehrin diğer mobilya gruplarını üretmesine de önayak oldu.

BURSA

Bölgenin ihracatta yakaladığı başarı, Bursa-İnegöl'ün mobilyada önemli bir uluslararası merkez olma yolunda olduğunu gösteriyor. Bursa büyük ormanlık alanlara sahip. Bu paralelde ağaç sanayisinin hızlı bir gelişme gösterdiği bir yer olmasıyla da şehir, sektörün en önemli merkezlerinden. biri.

EN ÇOK OKUNANLAR