USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Şirketler

28 Kasım 2021 14:35
Arzu Kurum

KFC'den Türkiye'de agresif büyüme stratejisi

2021'i, 50 yeni restoran ile ciroda yüzde 130 artışla kapatmaya hazırlanan KFC Türkiye, agresif bir stratejiyle büyümesini sürdürecek. Önümüzdeki dönemde dijital ve fiziki mağaza açılışlarıyla dengeli bir şekilde yatırım yapmayı planlayan marka, 2022'de 8 yeni ilde 100 restoran açarak, 3 bin kişiye ek istihdam yaratacak

KFC'den Türkiye'de agresif büyüme stratejisi

Amerika merkezli hızlı servis restoran zinciri olan KFC, hizmet verdiği sektörde, dünyanın en büyük şirketlerinden biri... Türkiye ayağında 2021'i, 50 yeni restoran ile ciroda yüzde 130 artışla kapatmaya hazırlanan marka, önümüzdeki dönemde agresif bir büyüme stratejisiyle ilerleyecek. Markanın gelecek hedefi ise yatırım sürecini, dijital ve fiziki mağaza açılışlarıyla dengeli bir şekilde yürütmek... KFC Türkiye CEO'su Feliks Boynuinceoğlu ile pandemi sürecini masaya yatırarak, önümüzdeki dönemde Türkiye'de uygulayacakları yatırım stratejisini konuştuk.

KFC'nin şu anda dünyada ve Türkiye'de toplam kaç restoranı ve çalışanı bulunuyor?

KFC, 90 yıllık marka hikayesi ile dünyanın 145'i aşkın ülkesinde, 25 binden fazla noktada, yaklaşık 1 milyon çalışanı aracılığıyla bugün hâlâ aynı tarif ve pişirme yöntemiyle hazırlanan taze tavuklarını misafirleriyle buluşturuyor. Dünyanın en büyük tavuk restoran zinciri olan KFC, Türkiye'de İŞ Gıda çatısı altında hizmet veriyor. Bugün KFC Türkiye olarak 37 ilde, 4 bin 500'ü aşkın çalışanımızla 190'ın üzerinde restoranımızda misafirlerimizi KFC lezzetleri ile buluşturuyoruz.

Pandemide ne gibi sorunlar yaşadınız, bu süreçten çıkardığınız dersler oldu mu?

Pandemi hayatımızda pek çok şeyde olduğu gibi yeme-içme alışkanlıklarımızda da ciddi değişimlere sebep oldu. Bu zorlu süreçte hiç restoran kapatmadığımız gibi agresif bir strateji ile büyümeye hızla devam ettik. Kısıtlamalar kapsamında restoran servisinin geçici olarak durdurulduğu dönemde, operasyon kalitemizden ödün vermeyecek bir planlama ile daha önce paket servis alamayan 19 lokasyonumuzu paket servise açtık. Paralelde dijital altyapı geliştirme çalışmalarımızı hızlandırdık. Bu yatırımların da etkisiyle pandemi öncesi yüzde 25 seviyelerinde olan paket servis payımız yüzde 70'lere kadar çıktı. Pandemi etkisinin hafiflemesiyle sektör ile paralel olarak yıl sonuna kadar da bu oranın yüzde 30-40 seviyelerinde seyretmesini öngörüyoruz. KFC Türkiye olarak yerel üretim ve tedariğe değer veriyor, uzun yıllardır da çoğunlukla yerel tedarikçilerle çalışıyoruz. Şu an satın alma portföyümüzde 80'e yakın yerli tedarikçimiz var. Toplam yıllık satın almamızın yüzde 96'sını yerli firma ve üreticilerden tedarik ediyoruz. Pandeminin küresel ölçekte tüm tedarik zincirleri üzerinde yıkıcı etkileri oldu ancak lokal üreticileri desteklemenin, satın alma kararlarında yıllardır yerli üretimi birinci tercih yapmamızın avantajı olarak bu dönemde büyük bir problem yaşamadık.

2021 yılını bitirmek üzereyiz. Yıl sonu için hedeflerinize ulaşabilecek misiniz?

2021'nin ilk 11 ayında İstinyePark, Marmara Park, Kozzy, Ömür Plaza gibi aralarında kilit lokasyonların yer aldığı 47 yeni restoran açılışı gerçekleştirirken, akıllı büyüme stratejimizi hayata geçirdiğimiz 2020'nin son çeyreğinden bu yana ise toplam 57 yeni restoran açtık. 2021 yılı sonunda, geçtiğimiz yıla kıyasla toplam 10 yeni ilde restoran açılışı gerçekleştirmiş, restoran sayımızı yüzde 50 büyütmüş olacağız. Yoğun çalışmalarımız sonucu hem fiziksel erişimimizin hem de akılda kalıcılığımızın artmasıyla birlikte ciromuzu yüzde 130 artırmayı planlıyoruz. Bu, daha önce KFC'nin tanık olmadığı bir büyüme hızı... KFC Türkiye ailesi olarak 2021 yılındaki performansımızla elde ettiğimiz olumlu sonuçların, dünyadaki diğer pazarlarda da öne çıkıyor olması bizi ayrıca gururlandırıyor. Bir yandan da lokasyon ağımızın büyümesiyle birlikte artan talebi en sağlıklı şekilde karşılayabilmek için yeni açılan restoranlarımız ile doğru orantılı ek istihdam yaratmaya devam ediyoruz. Misafirlerimize en kusursuz hizmeti sunmak ve ekibimizin daha iyi şartlarda çalışmalarını sağlamak adına senenin başında her restoranımızda ortalama 19 olan çalışan sayımızı bugün 27'ye çıkarttık.

Önümüzdeki dönemde yatırımlarda dijitale mi yoksa fiziki şubeleşmeye mi ağırlık vereceksiniz?

Temel odağımız, misafirlerimizin KFC lezzetlerine her yoldan en kolay şekilde erişebilmesi... Türkiye'de hak ettiğimiz potansiyele ulaşma yolunda, 2022'de yeni restoran açılışı hedefimiz, bu yıldan daha da agresif olacak. Dolayısıyla şubeleşme adına yaptığımız yatırımları hız kesmeden önümüzdeki sene de sürdüreceğiz. Ancak yeni restoran açılışlarımız ile desteklediğimiz fiziksel bulunurluğun yanı sıra kullanım kolaylığı ile öne çıkan dijital sipariş platformlarımız ile de erişimi artırmayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda önümüzdeki dönemde de yatırımların dengeli bir şekilde olmasına özen göstererek hem dijitale hem de yeni mağaza açılışlarına yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Bu yıl dijital yatırımlarımızı geçen seneye kıyasla iki katına çıkarak e-ticaret kanalında dijitalleşme yolculuğumuzu hızlandırdık. Paket servise artan talebi en verimli şekilde karşılayabilmek ve misafirlerimize kusursuz bir deneyim yaşatabilmek adına web sitemizi yeniledik. Web sitesinin geliştirme çalışmaları esnasında elde ettiğimiz misafir odaklı bulguları, KFC Türkiye mobil uygulamasına yansıtarak uygulamamızı lanse ettik. Tüm bunlarla birlikte web sitemiz ve uygulamamız üzerinden yaptığımız satışlarımızı pandemi öncesi döneme kıyasla altı katına çıkarttık; önümüzdeki süreçte de dijitalleşme yolculuğunda yatırımlarımıza devam edeceğiz.

2022 projeksiyonunuzda hangi başlıklar bulunuyor?

2020'nin son çeyreğinde hayata geçen agresif büyüme stratejimiz, 2022'de de hız kesmeyecek. Yıl sonunda 2021 içerisinde toplam 50 yeni restoran açmış olacağız. 2022 hedefimiz kapsamında 8 yeni ilde toplam 100 yeni restoran açılışı gerçekleştirerek, Türkiye'nin dört bir köşesinde taze çıtır tavuklarımızı misafirlerle buluşturmayı amaçlıyoruz. Hem yeni restoran açılışlarımız hem de dijital yatırımlarımızla birlikte önümüzdeki yıl ciromuzu bu seneye kıyasla yüzde 60 artırmayı hedefliyoruz. KFC Türkiye olarak hedefimiz önümüzdeki beş yıl içinde 500 restorana ulaşmak. Hızla büyümeye koştuğumuz bu dönemde, büyümenin insansız olamayacağını çok iyi biliyoruz. Açtığımız yeni restoranlar ile birlikte 2022 yılında Türkiye'de yaklaşık 3 bin ek istihdam fırsatı sunacağız.

Sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk kapsamında yürüttüğünüz projelerden bahseder misiniz?

KFC Türkiye ailesi olarak uzun zamandır gündemimizde olan sürdürülebilirlik projemizi, bu yıl hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Orman Yönetim Konseyi'nin dünya çapındaki uygulaması olan Forest Stewardship Council (FSC) sertifikalı kâğıt ürünlerine geçiş projemizi tamamladık. Restoranlarımızda kullandığımız yıllık ortalama 950 ton kâğıdı, orman verimliliğini ve biyolojik çeşitliliği koruyan kontrollü kaynaklardan elde ederek, ekolojik süreçlere artı değer sağlamış oluyoruz. 'Kağıtları Farklı Cidden' projemiz kapsamında ikonikleşmiş kırmızı logomuzu proje için kısa süreliğine sınırlı sayıda üretilen yeşil tasarımlarımız ile değiştirerek projeye daha çok kişinin dikkatini çekmeyi, konunun geniş kitleler tarafından biliniyor ve destekleniyor olmasını hedefledik. Kapsamı ne olursa olsun atılan her çevre dostu adımın, birleşince büyük etkilere sebep olduğuna inancıyla, FSC sertifikalı kâğıt ambalajlarımızla sektörümüze ilham verdiğimizi, Türkiye'ye özel bu anlamlı çalışmamızla örnek olacağımızı düşünüyorum.

EN ÇOK OKUNANLAR